14.1 C
Θέρμον
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 17:05
Συνταγές

Πεντανόστιμα γιουβαρλάκια αυγολέμονο!

Υλικά:

Για τα γιουβαρλάκια:

  • ½ κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, διπλοπερασμένο
  • 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο (εκτός κι αν ο κιμάς μας έχει λίπος)
  • αλάτι και πιπέρι για τον κιμά
  • λίγο αλεύρι (για το αλεύρωμα)
  • 1 φλ του καφέ ρύζι (τύπου Καρολίνα)
  • 3 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
  • 2 καρότα κομμένα σε κυβάκια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3-4 ολόκληρα μπαχάρια, προαιρετικά
  • 1/2 κ. γλ. κουρκουμά, προαιρετικά

Για το αυγολέμονο:

  • 2 αυγά
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • χυμός ενός λεμονιού
  • αλάτι και πιπέρι για την σούπα

Εκτέλεση:

Σ’ ένα βαθύ μπολ βάζω τον κιμά, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό, το ρύζι, το λαδάκι, το αλάτι και πιπέρι και ζυμώνω να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Εφόσον έχω χρόνο αφήνω το μείγμα να σταθεί στο ψυγείο για να «δέσει».

Βάζω στην κατσαρόλα άφθονο νερό (με λίγο λάδι) τόσο ώστε να καλύψει όλα τα υλικά και το βράζω με το δαφνόφυλλο, τα μπαχάρια και τον κουρκουμά. Σε περίπτωση που το νερό δεν βράσει αρκετά τα γιουβαρλάκια κινδυνεύουν να διαλυθούν. Εν τω μεταξύ έχω πλάσει και αλευρώσει τα γιουβαρλάκια τα οποία αρχίζω να ρίχνω σιγά-σιγά στην κατσαρόλα. Στην συνέχεια ρίχνω τις πατατούλες και τα καρότα. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει η σούπα κατεβάζω την θερμοκρασία και την αφήνω να βράσει για μια ώρα περίπου με κλειστό το καπάκι. Μόλις συμπληρωθεί η ώρα ρίχνω λίγο λαδάκι για νοστιμιά (πάντα στο τέλος για να μην χάσει το ελαιόλαδο τα θρεπτικά του συστατικά) και ετοιμάζω το αυγολέμονο.

Και τώρα η ώρα του αυγολέμονου…

Χτυπάω με την ράβδο (multi χειρός) τα δύο αυγά (ή με το χέρι για τις πιο παραδοσιακές), το φλοιό και τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι και στην συνέχεια προσθέτω μπόλικο ζωμό από την βραστή σούπα στο αυγολέμονο προκειμένου να πάρει θερμοκρασία ανακατεύοντας διαρκώς. Ρίχνω το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και σβήνω αμέσως την φωτιά. Αν το αυγολέμονο βράσει θα κόψει. Δίχως να ανακατέψω με την κουτάλα, γυρίζω την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού. Δοκιμάζω να δω ότι το αλάτι, το πιπέρι και το λεμόνι είναι αρκετά και διορθώνω αναλόγως.

 Καλή Απόλαυση!

Συνταγή – Εκτέλεση: Μάνος Κουφόπουλος

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Εύκολη και Γρήγορη Συνταγή: Καλαμάρια Γεμιστά για Όλες τις Περιστάσεις

Newsroom

Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για μπουφέ: Ρολάκια λουκάνικα που θα γίνουν ανάρπαστα!

Newsroom

Η απόλυτη συνταγή για νόστιμη κιμαδόπιτα!

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com