Υλικά
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. σκληρό αλεύρι
- ½ φακελάκι (4 γρ.) ξηρή μαγιά
- 300 ml νερό
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
Για τη γέμιση:
- 200 γρ. ζαμπόν γαλοπούλα ή πεπερόνι
- 150-200 γρ. τριμμένο τυρί για πίτσα
- 2 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
- 1 κονσέρβα μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 1 αυγό
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Για τη συνοδευτική σάλτσα:
- 2 ντομάτες τριμμένες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μπαλσάμικο
- λίγο αλάτι
- ½ κ.γ. ξερό βασιλικό
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σ’ ένα μπολ και ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά, με το χέρι ή στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Κατόπιν πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζουμε σ’ ένα μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα τουλάχιστον.
Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη, ζυμώνουμε και πλάθουμε σε μπάλες. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σ’ ένα ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις 20 x 30 εκατοστά. Μοιράζουμε στα φύλλα της ζύμης το ζαμπόν ή πεπερόνι(ότι επιλέξαμε), τις πιπεριές, τα τριμμένα τυριά, τα μανιτάρια και τυλίγουμε κάθε φύλλο σε ρολό.
Αλείφουμε την επιφάνεια με χτυπημένο αυγό και χαράζουμε με το μαχαίρι σε 3-4 σημεία διαγώνια. Ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυρί από πάνω.
Τοποθετούμε τα ρολά σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 170ο C για 25-30 λεπτά. Κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό πριν τα σερβίρουμε. Ανακατεύουμε τα υλικά για τη συνοδευτική σάλτσα και την σερβίρουμε με τα ψημένα stromboli.
Καλή Απόλαυση!