ΥΛΙΚΑ:
- 1 συκωταριά
- αλάτι—λεμόνι
- 1\2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη
- 1\2 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- Άνηθο–πιπέρι
- 1 γεμάτη κουταλιά σούπας αλεύρι
- 7 φλυτζάνια τσαγιού νερό ,η ζωμό κρέατος
- 4 γεμάτες κουταλιές σούπας ρύζι [Καρολίνα]
- 3 αυγά
- 2 λεμόνια —μαϊντανό
Εκτέλεση:
Πλένετε την συκωταριά και την ρίχνετε σε νερό που βράζει .
Αφήνετε να βράσει 5-7 λεπτά,την στραγγίζετε και την βουτάτε σε κρύο νερό.Την κόβετε σε πολύ μικρά κομματάκια π.χ. όπως τον κιμά περίπου. Ζεσταίνετε στην κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρετε τα εντόσθια μερικά λεπτά, προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο ψιλοκομμένα λίγο αλάτι και πιπέρι.Τα σοτάρετε όλα μαζί και τα πασπαλίζετε με το αλεύρι. Ρίχνετε το νερό ή το ζωμό (μπορείτε να τον φτιάξετε κι από σπιτικό κύβο) και σιγοβράζεται περίπου 35 λεπτά. Όταν πρόκειται να σερβίρετε την μαγειρίτσα προσθέστε το ρύζι και βράστε για 10-15 περίπου λεπτά. και ”δένετε”το ζωμό με το αβγολέμονο . Ένας πολύ επιτυχημένος τρόπος και δεν κόβει ποτέ το αβγολέμονο είναι να βάλετε τα αυγά ολόκληρα στο μούλτι (κρόκο και ασπράδι) και τον χυμό λεμονιού μαζί να τα χτυπήσετε και να τα ρίξετε μέσα στην κατσαρόλα με το φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα δεξιά κι αριστερά ,επιτυχία 100%,και αν δεν έχετε ζωμό κρέατος διαλύεται 2 κύβους σε 7 φλυτζάνια τσαγιού νερό.Σερβίρετε την μαγειρίτσα πασπαλισμένα με μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Tip: Αν θέλετε μαζί με την συκωταριά μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα έντερα αρνιού τα οποία θα πλύνετε πολύ καλά θα τα γυρίσετε με ένα μολύβι και θα τα τρίψετε με αλάτι και χυμό λεμονιού
Καλό Πάσχα και Καλή Απόλαυση σε όλους!
Συνταγή- Εκτέλεση: Μάνος Κουφόπουλος
∗φωτο:yolebis.com