15.8 C
Θέρμον
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 14:16
Πολιτισμός-Τουρισμός

Εγκαίνια έκθεσης του Νώντα Ρεντζή με θέμα την Εθνική Παλλιγγενεσία στο Άργος(ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Στην κατάμεστη αίθουσα “Μ. Αλέξανδρος” στο Άργος έγιναν το βράδυ του Σαββάτου τα εγκαίνια της έκθεσης του λαϊκού ζωγράφου Νώντα Ρεντζή η οποία περιλαμβάνει 22 πίνακες με θέμα την Εθνική Παλλιγγενεσία.

Στα εγκαίνια έγιναν και τα αποκαλυπτήρια του έργου του Νώντα Ρεντζή για τη σφαγή του Άργους από τους Γάλλους στις 4 Ιανουαρίου 1833. Πρόκειται για το πρώτο έργο που φιλοτεχνήθηκε με το θέμα αυτό και έγινε έπειτα από παρότρυνση του φίλου τού ζωγράφου, του Αργείου Γιώργου Γιαννούση.

Ο πίνακας δωρήθηκε από τον δημιουργό στον Δήμο Άργους-Μυκηνών και ο δήμαρχος Γιάννης Μαλτέζος αφού τον ευχαρίστησε, έδωσε τη διαβεβαίωση πως πάντα θα βρίσκεται σε περίοπτη θέσεις σε χώρους του Δήμου.

Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Άργους-Μυκηνών σε συνεργασία με την “Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Τέχνης και Πολιτισμού”. Θα διαρκέσει έως τις 17 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10πμ-2μμ και 6μμ-8.30μμ. Εκτός από τους πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν και οι μαθητές των σχολείων της περιοχής.

Για τα έργα του Νώντα Ρεντζή μίλησαν στην εκδήλωση εκτός από τον δήμαρχο Άργους-Μυκηνών Γιάννη Μαλτέζο, ο δήμαρχος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας (τόπου καταγωγής του καλλιτέχνη) Σπύρος Κωνσταντάρας, ο αντιδήμαρχος Ηλιούπολης (τόπου διαμονής του) Χρήστος Καλλαρύτης, ο αντιδήμαρχος σύγχρονου Πολιτισμού Άργους-Μυκηνών Παναγιώτης Μπουλούκος.

Ο κ. Μπουλούκος τόνισε πως η συγκεκριμένη έκθεση δείχνει τη φιλοσοφία που θα κινηθεί στα πολιτιστικά η νέα δημοτική αρχή: Εκφράζοντας το λαϊκό αίσθημα για το απλό και το ωραίο. Εγκαίνια έκθεσης Νώντα Ρεντζή Άργος

Ο πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου “Ο Παλαμήδης” Θεοδόσης Σπαντιδέας διάβασε ένα ποίημά του για τον λαϊκό ζωγράφο Ν. Ρεντζή ο οποίος έχει από πολλούς χαρακτηριστεί ως “σύγχρονος Θεόφιλος”.

Ο πρόεδρος της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης Γιώργος Γιαννούσης μίλησε για το έργο του καλλιτέχνη. Η Αρετή Καρκαγγέλη διάβασε το ιστορικό της σφαγής.

Τέλος, το χειροκρότημα απέσπασε και η εικαστικός Δήμητρα Τριανταφυλλοπούλου, η οποία είχε την καλόγουστη επιμέλεια της έκθεσης.

Ο Νώντας Ρεντζής γεννήθηκε το 1939 στον Δρυμώνα Τριχωνίδας και, όπως ο ίδιος λέει, «έζησε τα παιδικά του χρόνια μέσα στη δίνη της κοινής τραγικής μοίρας».

Τελείωσε το Γυμνάσιο στο Μεσολόγγι, σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε στην Ηλιούπολη Αττικής. Έλαβε μέρος στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της γενιάς του.

Μετά τη συνταξιοδότησή του ξεκίνησε να ασχολείται με τη ζωγραφική.

Έχει πραγματοποιήσει 32 ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε περισσότερες από 400 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία και Δημόσιες πινακοθήκες, εντός και εκτός Ελλάδος όπως και σε ιδιωτικές συλλογές.

 

Πηγή:argolika.gr

BINTEO: Argonafplia.gr

 

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Το Δάσος του Φράξου,ένα Βασίλειο φυτών και ζώων, “Φραξιάς “

Newsroom

Αγρίνιο: Το Ορατόριο «Ω Γλυκύ μου Έαρ» στην Παλαιά Δημοτική Αγορά

Newsroom

Σαντορίνη εν πλω: Ένα απρόσμενο ταξίδι για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com