11.3 C
Θέρμον
Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 10:40
Πολιτική

Τσίπρας: «Οι εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους»

Με την εκλογική κούρσα στο ΚΙΝ.ΑΛ. να έχει ξεκινήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει το δικό του Συνέδριο, όπου πρέπει να τακτοποιήσει τα του οίκου του, να βγει από αυτό αλώβητος και ταυτόχρονα ενδυναμωμένος, αλλά και να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα ευνοήσουν συνεργασίες με άλλα κόμματα, για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η διελκυστίνδα στον ΣΥΡΙΖΑ, που κρατά εδώ και πολύ καιρό και προκαλεί εσωστρέφεια, έχει να κάνει με το πώς και μέχρι σε ποιο σημείο θα πρέπει να γίνει διεύρυνση και ο μετασχηματισμός του κόμματος. Πλέον, είναι σαφές πως οι εσωκομματικές διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής είναι σε έμμεση αλλά ισχυρή συνάρτηση με τις αποφάσεις του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αμέσως μετά την ανάδειξη του νέου αρχηγού στη Χαριλάου Τρικούπη, θα διαμορφωθούν στο εκλογικό σώμα κεντρομόλες ή φυγόκεντρες τάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ή προς αυτόν.

Άλλωστε, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «οι διεργασίες στον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους», ενώ πρόσθεσε ότι «καθιστούν ρεαλιστική την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης».

Την άποψη αυτή δεν συμμερίζονται αρκετά στελέχη του κόμματος, που πιστεύουν ότι μία ενδεχόμενη ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην αρχηγία μπορεί να προκαλέσει διαρροή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείουν ακόμη το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και χαμηλόβαθμα στελέχη, που είχαν εγκαταλείψει το Κίνημα, κυρίως επί αρχηγίας Βαγγέλη Βενιζέλου και είχαν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του βουλευτή του κόμματος Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος μέχρι το 2011 ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. «Να προσέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι τίποτα δεν είναι σταθερό στην πολιτική», τόνισε, ενώ επισήμανε ότι «το όνομα ‘‘Παπανδρέου’’ εξακολουθεί να διαμορφώνει τη συναισθηματική προδιάθεση σε πολύ κόσμο και θα αφυπνίσει συναισθήματα».

Αντιδρούν στο «άνοιγμα»

Για άλλους, βέβαια, στην Κουμουνδούρου, και κυρίως την αριστερή πτέρυγα, μία πιθανή ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής θα έρθει να επιβεβαιώσει την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στρίψει αριστερά και να εγκαταλείψει τη μάχη για το Κέντρο, με αποτέλεσμα η συζήτηση για την ιδεολογική κατεύθυνση να φουντώνει. Οι «Προεδρικοί» θέλουν αμφίπλευρη διεύρυνση (στο Κέντρο και αριστερά), ενώ η «Ομπρέλα» επιδιώκει διεύρυνση με ριζοσπαστικό χαρακτήρα και όχι «αλλοίωση» της φυσιογνωμίας του κόμματος από νεοσεισερχόμενους από την Κεντροαριστερά.

Οι μεν πρώτοι προσάπτουν στους δεύτερους την επιθυμία για διατήρηση και κατοχύρωση των θέσεών τους στον κομματικό μηχανισμό, ενώ οι δεύτεροι θεωρούν πως η διεκδίκηση της εξουσίας δεν πρέπει να καθιστά πιο «χαλαρές» τις θέσεις του κόμματος. Από το καλοκαίρι και μετά, έχουν αμβλυνθεί οι μεγάλες συγκρούσεις σε επίπεδο δηλώσεων, αρθρογραφίας κ.λπ., με μία συμφωνία, βάσει της οποίας το μείζον είναι να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ωστόσο, όσο πλησιάζει η ώρα του Συνεδρίου και προχωρούν οι εσωκομματικές διαδικασίες, οι διαφωνίες αυτές θα αναδεικνύονται μέχρι να επέλθει μία οριστική συμφωνία για το ιδεολογικό πρόσημο του κόμματος.

Είναι φανερό πως οι διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής δεν αφήνουν αδιάφορο κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος χαρακτήρισε το ΚΙΝ.ΑΛ. υπαρκτή και υπολογίσιμη πολιτική δύναμη. Ταυτόχρονα, ο κ. Σκουρλέτης έθεσε το ερώτημα αν η νέα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. «θα σηματοδοτήσει μία νέα πορεία αυτού του χώρου, πιο κοντά στις ιστορικές του παραδόσεις ή θα τον ωθήσει στο να ακολουθήσει την οδό της πλήρους δορυφοριοποίησής του σε σχέση με την Ν.Δ».

Το «συγχωροχάρτι» του Κούλογλου

Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που τραβούν το σχοινί υπερβολικά και ζητούν από τον Τσίπρα δήλωση μεταμέλειας στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, με άρθρο του «αθωώνει» τον Παπανδρέου για τη χρεοκοπία της χώρας το 2009 και του αναγνωρίζει σημαντικά ελαφρυντικά για τους χειρισμούς του παρά τα «λάθη». Ειδικότερα, ο κ. Κούλογλου αναφέρει: «Η χρεοκοπία της χώρας το 2009 δεν οφειλόταν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στις δομικές αδυναμίες του ευρώ και της ελληνικής Οικονομίας και κυρίως τη φαύλη διακυβέρνηση της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης που είχε προηγηθεί. Ο Γιώργος Παπανδρέου υποτίμησε την έκταση της οικονομικής κρίσης και έκανε λάθη όταν έσκασε η “βόμβα” στα χέρια του. Αλλά έχει τα σοβαρά ελαφρυντικά της έλλειψης εμπειρίας, συνολικά του πολιτικού προσωπικού».

Έλενα Καραμαγκάλη

vradini.gr

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

«Θα γίνω ο εφιάλτης τους» – Νέο ξέσπασμα του Γιάννη Καλλιάνου

Newsroom

Επίσκεψη Κώστα Καραγκούνη στην ΠΕΜΕΤΕ”Πανελλήνια Ένωσης Μεταποιητών-Τυποποιητών-Εξαγωγέων Επιτραπέζιων ελιών”

Newsroom

ΛΑ.Ο.Σ: Με Βέφα Αλεξιάδου, Εύη Βατίδου και Αγγελική Ηλιάδη το Ευρωψηφοδέλτιο!

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com