15.5 C
Θέρμον
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 1:00
Νέα απο το Θέρμο

Κάτω Μυρτιά Θέρμου: Ξεκίνησε η αντιμετώπιση του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη με εισαγόμενη σφήκα

Επιτυχημένη Συνάντηση για την Αντιμετώπιση του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στην Κάτω Μυρτιά του Δήμου Θέρμου με θέμα: “Η Αντιμετώπιση του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη “.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Παναγιώτης Μυλωνάς, Γεωπόνος Εντομολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Μπενάκιου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

Ο Δήμαρχος Θέρμου, κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, προλόγισε τη συνάντηση εκφράζοντας ευγνωμοσύνη προς τους παρευρισκομένους.

Ο κ. Μυλωνάς ενημέρωσε για τις προσπάθειες του Ινστιτούτου από το 2022 για την αντιμετώπιση του προβλήματος του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη .

Οι πρώτες μαζικές προσβολές από τον Μαύρο Ακανθώδη Αλευρώδη παρατηρήθηκαν στην Κέρκυρα και άλλα νησιά του Ιονίου, προερχόμενα από την Ιταλία, επεκτάθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα (νομοί Θεσπρωτίας, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Αργολίδας κ.ά.) σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αμπελιού, καλλωπιστικών φυτών κ.ά.

Λόγω της επιθετικής εξάπλωσης, ανατέθηκε στο Μπενάκιο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η εξερεύνηση λύσεων.

Από το 2021 αναζητήθηκαν λύσεις με ωφέλιμα παρασιτικά έντομα αντί των παραδοσιακών ψεκασμών με εντομοκτόνα, που δεν έδιναν ικανοποιητικά αποτελέσματα και προκαλούσαν περιβαλλοντολογικά προβλήματα.

Με παγκόσμια έρευνα, επιλέχθηκε αρπακτικό έντομο από το Βιετνάμ και την Ιαπωνία για τη βιολογική καταπολέμηση του ακανθώδη.

Από το 2022, ξεκίνησε πειραματική έρευνα  με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Σήμερα, έχει γίνει επιτυχής εγκατάσταση του ωφέλιμου εντόμου στην Κάτω Μυρτιά αρχικά και σε συνέχεια σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας .

Νεαρά δενδρύλια νεραντζιάς φυτεύτηκαν σε επιλεγμένα σημεία του κάμπου της Κάτω Μυρτιάς τα οποία είναι μολυσμένα από τον αλευρώδη, με ταυτόχρονη εγκατάσταση αυγών και πληθυσμών διαφόρων βιολογικών σταδίων από το ωφέλιμο έντομο.

Η αποκλειστική ευθύνη του μηχανισμού παρακολούθησης όλων των διαδικασιών σε σχέση με την εξέλιξη της εφαρμογής και εγκατάστασης του ωφέλιμου εντόμου έχει το Μπενάκιο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ.

Κατόπιν αυτών, ο κ. Μυλωνάς δέχτηκε ερωτήματα από τους παρευρισκομένους σε καφενείο της Κάτω Μυρτιάς, όπου έγινε και η συνάντηση, σχετικά με το αν θα μπορούσαν οι παραγωγοί να εφαρμόζουν εντομοκτόνα.

Ο κ. Μυλωνάς δήλωσε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει πρόβλημα, επειδή όμως το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη  θα υπάρξει ενημέρωση για την εφαρμογή ή αναστολή ψεκασμών σε επόμενη ενημέρωση.

Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι η ωφέλιμη σφήκα δεν επηρεάζει ή παρασιτεί τους πληθυσμούς της μέλισσας.

Επίσης, έγινε αναφορά στο βιολογικό κύκλο της ωφέλιμης σφήκας, ο οποίος ολοκληρώνεται σε περίπου 20 μέρες και επιδρά θετικά στη διαβίωση του συγκεκριμένου είδους.

Ο βιολογικός κύκλος του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη ολοκληρώνεται επίσης σε περίπου 40 μέρες με πολλαπλές γενιές κατά τη διάρκεια του έτους.

Τέλος, ο κ. Μυλωνάς καταχειροκροτήθηκε για την ενέργεια και ευχήθηκε την επιτυχή υλοποίηση του εγχειρήματος.

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Αγία Σοφία Θέρμου: Πρόστιμο 500€ για κάψιμο κλαδιών χωρίς προληπτικά μέτρα

Newsroom

Συμμετοχή του Εκπολιτιστικού Ομίλου Θέρμου στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στα Τρίκαλα

Newsroom

Θέρμο: Η δενδροφύτευση του ΙΔΕΑΠΘ στον εξωτερικό χώρο του Μύλου της Κασσάνδρας!

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com