15.8 C
Θέρμον
Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 2:33
news1

«Πάρτι» κορωνοϊού και γρίπης μετά τις γιορτές «βλέπουν» οι ειδικοί

Κορύφωση των δύο ή ακόμη και των τριών ιών που βρίσκονται ήδη σε έξαρση, αναμένουν οι επιστήμονες μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιος από τους κατεξοχήν δύο – κορωνοϊός ή γρίπη – θα κόψει πρώτος το νήμα στη χώρα μας.

Οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι- παθολόγοι αλλά και ο ΕΟΔΥ επαγρυπνούν και τηρούν στάση επιφυλακής για το κοκτέιλ της γρίπης, του κορωνοϊού, αλλά και του συγκυτιακού ιού που δεν αποκλείεται πέρα από τα μικρά παιδιά, ηλικίας κάτω των 4 ετών, να «χτυπήσει» και τις ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι.

Τέλη Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου οι επιστήμονες αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων τόσο του Covid19 όσο και της γρίπης, η οποία πλέον έχει προσβάλλει χιλιάδες παιδιά στη χώρα μας και πολλά από αυτά τα έχει οδηγήσει στα νοσοκομεία.

Πάντως, οι επιστήμονες φοβούνται ότι λόγω των γιορτών, όπου οι συναθροίσεις θα είναι για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια ελεύθερες και χωρίς μάσκες, θα υπάρξει έκρηξη των κρουσμάτων τόσο του κορωνοϊού όσο και της γρίπης.

Κορωνοϊός – Γρίπη: Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς σε σχέση με τον Covid είναι ότι από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα τα κρούσματα μπορεί να είναι σταθερά στα 40 με 45 χιλιάδες εβδομαδιαίως, ωστόσο οι εισαγωγές σε νοσοκομεία της Αττικής έχουν αυξηθεί περίπου στο 30%.

Οι νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν σχετικά σταθερές, από 81 μέχρι 98 ασθενείς στην εβδομάδα, κυρίως ηλικιωμένοι. Εκείνο όμως που πραγματικά τρομάζει τους ειδικούς είναι οι αυξημένοι θάνατοι στο επταήμερο, οι οποίοι αντί να μειώνονται αυξάνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Η αύξηση στον σκληρό δείκτη των θανάτων σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, οφείλεται στο ότι πολλοί μεγάλοι άνθρωποι άνω των 65 ετών δεν είχαν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο με αποτέλεσμα να κολλήσουν κορωνοϊό και να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές που χρήζουν ΜΕΘ.

Επίσης, οι επιστήμονες ανησυχούν για τον αυξητικό αριθμό θανάτων (154 νεκροί) την τελευταία εβδομάδα από κορωνοϊό, επειδή η μετάλλαξη της παραλλαγής Όμικρον η BQ.1, είναι πιο μεταδοτική και προκαλεί περισσότερους θανάτους στους μεγάλους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες στη χώρα μας αναμένουν τον Ιανουάριο μεγάλο όγκο κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως και στην Ευρώπη, η οποία χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου και συστήνει επιτακτικά τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον Covid.

Σε ότι αφορά την γρίπη από τις 3 Οκτωβρίου μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου τα κρούσματα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ, αφορούν 420 ύποπτα περιστατικά, εκ των οποίων τα 43 διαπιστώθηκαν ως γρίπη τύπου Α.

Από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι και χθες ο ΕΟΔΥ έχει καταγράψει αύξηση της γρίπης με 38 κρούσματα εκ των οποίων τα 23 ήταν την τελευταία εβδομάδα. Διαπιστώθηκε αύξηση της τάξεως του 41,5% των επισκέψεων σε ιδιώτες γιατρούς και νοσοκομεία με μικρούς και ενήλικες να εμφανίζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η διασπορά της γρίπης που έχει στοιχίσει μέχρι τώρα την ζωή μιας ηλικιωμένης γυναίκας και έχει στείλει άλλα πέντε άτομα (επίσης ηλικιωμένους) στις ΜΕΘ, είναι κατά πολύ μεγαλύτερη στην κοινότητα και τα περιστατικά αυτής μπορεί να είναι και χιλιάδες σε ολόκληρη την επικράτεια.

Μάλιστα θεωρούν ότι τώρα η γρίπη έχει προσβάλει κατεξοχήν τα παιδιά σε όλες τις σχολικές βαθμίδες και σύντομα θα «χτυπήσει» τους γονείς και τις γιαγιάδες και παππούδες.

Ο πνευμονολόγος κ. Στέλιος Λουκίδης μόλις πριν δύο μέρες με δηλώσεις του ανέφερε ότι: «φέτος θα είναι οι πρώτες γιορτές μετά από δύο χρόνια που θα τις γιορτάσουμε χωρίς τους περιορισμούς και τα μέτρα που ίσχυαν στην πανδημία και αυτό σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στη διασπορά τόσο της γρίπης, όσο και του κορονοϊού. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται τα κρούσματα γρίπης να επεκταθούν και στους ενήλικες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και πίεση στα νοσοκομεία».

Ουδείς από τους ειδικούς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με βεβαιότητα αν μετά τις γιορτές θα επικρατήσει ο κορωνοιός ή η γρίπη, ωστόσο δεν αποκλείουν να υπάρξει παράλληλη μετάδοση και αύξηση των κρουσμάτων και των δύο ιών.

Χαμηλότερη προφύλαξη από τα αντιγριπικά φέτος

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός των Ελλήνων παρότι έχουμε μπει στον χειμώνα είναι χαμηλός καθώς μόνο 2,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα έπρεπε ο αριθμός να φτάσει σχεδόν το διπλάσιο.

Επίσης τα μικρά παιδιά δεν εμβολιάζονται για την γρίπη στη χώρα μας με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αντισώματα σε αυτά μετά και από τα δύο χρόνια της χρήσης μάσκας λόγω του κορωνοϊού.

Εκείνο όμως πραγματικά έχει προβληματίσει και απογοητεύσει τους πνευμονολόγους λοιμωξιολόγους είναι το ίδιο το αντιγριπικό εμβόλιο το οποίο έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Η γιατρός του νοσοκομείου Σωτηρία κ. Ροβίνα ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, στα παιδιά, είναι στο 60% με 65% και στους ηλικιωμένους αρκετά χαμηλότερα.

Παρότι το φετινό εμβόλιο της γρίπης που υπάρχει στη χώρα μας, περιέχει τέσσερα διαφορετικά στελέχη δυστυχώς δεν πιάνει τους “φαινότυπους” που κυκλοφορούν αυτήν την περίοδο, αναφέρουν οι γιατροί.

Σε χώρες του εξωτερικού ωστόσο κυκλοφορεί εμβόλιο της γρίπης με περισσότερη ποσότητα αντιγόνων ανεβάζοντας την αποτελεσματικότητα του σε όσους κάνουν το αντιγριπικό.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η πλειοψηφία των επιστημόνων έχει στραμμένο το βλέμμα της στον Ιανουάριο, τον μήνα που θα κορυφωθεί η γρίπη ή ο κορωνοιός ή και οι δύο ιοί ταυτόχρονα.

 

 

vradini.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παρτίδα καπνιστής πέστροφας – Εντοπίστηκε βακτήριο λιστέρια

Newsroom

ΕΜΥ: Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Newsroom

Ε.Σ. Αγρινίου: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για το Πάσχα

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com