13 C
Θέρμον
Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 2:54
news1

Η Euroleague αλλάζει για πάντα: Εμίρηδες, Παρίσι-Λονδίνο και δέλεαρ 150 εκατ ευρώ

Μια κρίσιμη σύσκεψη για το μέλλον της Euroleague πλησιάζει. Και όλα δείχνουν πως…

Σε αυτές τις περιπτώσεις όλα είναι θέμα… οπτικής. Κάποιοι βλέπουν μια πραγματική ευκαιρία για την εξέλιξη και κάποιοι άλλοι μια «αλλαγή» από εκείνες που παραδοσιακά δεν βγαίνουν σε καλό.

Όπως και να έχει: Η Euroleague και οι ομάδες-μέτοχοι το σκέφτονται σοβαρά και το συζητούν. Άρα καλό θα ήταν να είμαστε άπαντες υποψιασμένοι πως από την αγωνιστική σεζόν 2024-25, η καλύτερη διοργάνωση του ευρωπαϊκού μπάσκετ μπορεί να μην θυμίζει σε πολλά τον σημερινό εαυτό της.

Το Ντουμπάι και τα 150 εκατ ευρώ χορηγίας που προσφέρει ως δέλεαρ, η ενεργοποίηση των μεγάλων πρωτευουσών της Ευρώπης (Λονδίνο, Παρίσι) και ένα format που θα απομακρύνει και άλλο τα clubs από το ενδιαφέρον στα «εθνικά πρωταθλήματα» είναι πια προ των πυλών. Πιο σωστά; Στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης των «μετόχων».

Επί της ουσίας η διοργανώτρια έχει ήδη καθυστερήσει στην πρόταση του Ντουμπάι: Στην προσφορά 150 εκατ ευρώ χορηγίας με αντάλλαγμα την διεξαγωγή στο Εμιράτο δύο τουρνουά final 4 (2025, 2029) αλλά και τις πιθανότητες για την δημιουργία μιας ομάδας (μιας super team δηλαδή) με έδρα το Ντουμπάι που θα μπει αυτόματα στη διοργάνωση με wild card από την σεζόν 2024-25.

Και έχει καθυστερήσει γιατί όλο αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Προφανώς όλοι θέλουν μια τόσο μεγάλη χορηγία, όλοι ενδιαφέρονται για νέους επενδυτές και για το όραμα που μπορούν να προσφέρουν, όλοι θα ήθελαν να δουν το logo της διοργάνωσης σε πρωτεύουσες όπως το Λονδίνο και το Παρίσι που η συμμετοχής τους είναι επίσης μέρος του σχεδίου. Ουσιαστικά όμως μια τέτοια απόφαση ανοίγει μια πύλη για μια εντελώς διαφορετική Euroleague και συνολικά σε ένα διαφορετικό ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Η El mundo deportivo στο ρεπορτάζ της για την υπόθεση αποκάλυψε πριν από έναν μήνα ότι ουσιαστικά με την αποδοχή της πρότασης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι πάμε πλέον σε ένα μοντέλο 24 ομάδων ως το 2028, άρα σε ένα νέο format που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα εθνικά πρωταθλήματα και τις ούτως ή άλλως διαταραγμένες σχέσεις με τη FIBA. Με περισσότερες διαβολοβδομάδες (διαδοχικές αγωνιστικές σε 48 ώρες δηλαδή) δεν θα υπάρχει χώρος για «εθνικά παράθυρα» και δεν θα είναι απλό οι ομάδες που συμμετέχουν να συνεχίζουν να ασχολούνται σοβαρά με τα πρωταθλήματα τους.

Για εμάς αυτό δεν λέει κάτι μιας και ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό παίζουν εδώ και δεκαετίες πια μόνοι τους, αλλά σε χώρες όπως η Ισπανία για παράδειγμα το εθνικό πρωτάθλημα είναι σταθερά στο Νο1 των ομάδων. Ένα ταξίδι από την Ισπανία ως το Ντουμπάι με το αεροπλάνο για παράδειγμα έχει διάρκεια οκτώ ωρών. Πόσο εύκολα θα μπορούν οι ομάδες να μετακινούνται εκεί ας πούμε για ένα παιχνίδι της Παρασκευής όταν την Κυριακή θα πρέπει να παίξουν στη λίγκα τους; Οι συγκρούσεις που θα προκαλέσει λοιπόν μια τέτοια αποδοχή μοιάζει αναπόφευκτη

Επικεφαλής του project από το Ντουμπάι, είναι ο Αμπντουλάχ Αλ Ναμποντάχ, ιδιοκτήτης της Ντουμπάι Μπάσκετ Κλαμπ και ένας εκ των πλουσιότερων ανδρών στη χώρα. Δύο από τους εκπροσώπους του που κάνουν τις διαπραγματεύσεις είναι ο Βόσνιος Ντέγιαν Καμενιάσεβιτς και ο Σέρβος Τζόρτζε Τζόκοβιτς, αδελφός του περίφημου τενίστα, Νόβακ και έχουν την υποστήριξη του Σεΐχη των Η.Α.Ε.

Σε περίπτωση που το Ντουμπάι φτιάξει όντως μια ομάδα, η ως τώρα συζήτηση μιλά για μπάτζετ ύψους 40 εκατ ευρώ, χρήματα δηλαδή που αυτή τη στιγμή τα διαθέτουν club όπως η Μπαρτσελόνα ή οι ομάδες της Τουρκίας. Διόλου τυχαία μάλιστα έχουν ακουστεί ήδη για εκεί παίκτες όπως ο Νίκολα Μίροτιτς, ο Βασίλιε Μίτσιτς, ο Σέιν Λάρκιν, ο Έντι Ταβάρες, ο Μαίκ Τζέιμς και ο Κώστας Σλούκας.

 

 

Πηγή: in.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παρτίδα καπνιστής πέστροφας – Εντοπίστηκε βακτήριο λιστέρια

Newsroom

ΕΜΥ: Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Newsroom

Ε.Σ. Αγρινίου: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για το Πάσχα

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com