15.8 C
Θέρμον
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 13:22
Νέα απο το ΘέρμοΤοπικά νέα

Ξεκίνησε η δράση “Τεχνική Εκπαίδευση Κατασκευής Νερόμυλου” από το Ι.Δ.Ε.Α.Π. Θέρμου

Ξεκίνησε η δράση του Ινστιτούτου Δημιουργίας Έρευνας Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.) που αφορά την ανακατασκευή του Νερόμυλου Νικολίτσα (Μύλος της Κασσάνδρας), που βρίσκεται έναντι του δημοτικού χώρου στάθμευσης του Θέρμου, μια ανάσα από το κέντρο της πόλης του Θέρμου.

Η ανακατασκευή και η επαναλειτουργία του συγκεκριμένου Νερόμυλου αποτελούσε διαχρονικά ένα από τα οράματα του Ι.Δ.Ε.Α.Π. Θέρμου, και όπως φαίνεται αυτό το όραμα ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά.

Με την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και με τη συλλογική προσπάθεια και το αυξημένο αίσθημα ευθύνης και εθελοντισμού των μελών του Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ., ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου, που θα δώσει ζωή σε ένα ιστορικό κτίριο του τόπου.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας, Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.) με ιδιαίτερη χαρά, ανακοινώνει την έναρξη της υλοποίησης του έργου “Τεχνική Εκπαίδευση Κατασκευής Νερόμυλου”.

Το έργο αυτό υλοποιείται με την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και έχει ως στόχο την εκπαίδευση και την εκμάθηση όλων των τεχνικών που αφορούν την κατασκευή και τη  λειτουργία από τους τεχνίτες του παρελθόντος στους τεχνίτες του μέλλοντος.

Η υλοποίηση του έργου έχει στόχο να εκπαιδεύσει έξι νέους της περιοχής του Θέρμου στην τέχνη της κατασκευής παραδοσιακού νερόμυλου.

Για το σκοπό αυτό δύο έμπειροι τεχνίτες νερόμυλου και μυλωνάδες, οι Σωτήριος και  Βασίλειος Χολέβας με βοηθό τον Χρήστο Ρεντζή θα να ανακατασκευάσουν τον μηχανισμό υδροκίνησης του ιστορικού, για την περιοχή μας, Μύλου Νικολίτσα (Μύλος της Κασσάνδρας).

Το όλο εγχείρημα θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις βασικές φάσεις, όπου οι εκπαιδευόμενοι μαζί με τους δασκάλους θα κατασκευάσουν εξ’ αρχής, με όρους τους παραδοσιακούς τρόπους, εξαρτήματα και μέρη του μύλου και θα εκπαιδευτούν στο στήσιμο του μηχανισμού, μέχρι την πλήρη λειτουργία του.

Όλη η διαδικασία θα βιντεοσκοπηθεί, ώστε να χρησιμεύσει μελλοντικά ως εκπαιδευτικό υλικό.

Παράλληλα, θα γίνονται εκπαιδευτικές δράσεις σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου και μια προσπάθεια δημιουργίας εργαστηρίων, για την συλλογή εθίμων και παραδόσεων γύρω από τον κύκλο του σιταριού.

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Βασίλης Τσάρκος στην Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Newsroom

Αγρίνιο: Εκπαιδευτική Δράση στο ΚΑΠΗ Αγίου Δημητρίου

Newsroom

Δήμος Θέρμου: 731.600,00€ για την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com