15.8 C
Θέρμον
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 14:28
news1

Γιατί η Καϊλή παραμένει στη φυλακή και αφήνεται ελεύθερος ο Τζιόρτζι

Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι δυόμισι μήνες μετά τη σύλληψη του ίδιου και της συντρόφου του Εύας Καϊλή αποφυλακίζεται με βραχιολάκι, με απόφαση των βελγικών δικαστικών Αρχών.

Αντίθετα η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παραμένει στις φυλακές Χάρεν και αναμένει την κρίση της Βελγικής δικαιοσύνης επί της έφεσης που έχει ασκήσει κατά της απόφασης του προδικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών για παράταση της κράτησής της.

Νομικοί κύκλοι δίνοντας μία ερμηνεία για αυτή εξέλιξη σχολιάζουν πως ο σύντροφος της πρώην Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ακολούθησε μία έξυπνη υπερασπιστική στρατηγική. Κινούμενος αθόρυβα, ομολόγησε και συνεργάστηκε με τις βελγικές Αρχές δίνοντας στοιχεία αξιοποιήσιμα για τις έρευνές τους.

Όπως τονίζουν, ο Τζιόρτζι, με όσα ανέφερε στους Βέλγους ερευνητές αφενός δεν επιβάρυνε τη θέση της συντρόφου του και ταυτόχρονα επιχείρησε να βγάλει ένα βάρος από τις πλάτες του Πιερ Αντονιο Παντσέρι, συμπλέοντας με όσα έχει ισχυριστεί ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής που έχει υπογράψει Μνημόνιο συνεργασίας και μεταμέλειας με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με όσα έχουν αποκαλυφθεί, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι παραδέχθηκε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Qatargate αναφέροντας στους Βέλγους ανακριτές πως στην πραγματικότητα αυτοί που κινούσαν τα νήματα στην υπόθεση διαφθοράς δεν ήταν ούτε ο Παντσέρι, ούτε ο ίδιος και φυσικά ούτε η Καϊλή, αλλά οι ευρωβουλετές Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως αν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε ακολουθήσει την ίδια στάση με τον σύντροφό της, αντί να σχολιάζει δηκτικά μέσω του συνηγόρου της την αποφυλάκισή του, ίσως να είχε και αυτή αφεθεί ελεύθερη.

Όπως εκτιμάται με την απελευθέρωση του Τζιόρτζι μοιάζει να σφίγγει περισσότερο ο κλοιός των βελγικών Αρχών γύρω από την Εύα Καϊλή προκειμένου να ομολογήσει με αντάλλαγμα να επιστρέψει στο δύο ετών κοριτσάκι της, το οποίο με την αποφυλάκιση του συντρόφου της θα έχει πλέον την φροντίδα του πατέρα του.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις οι βελγικές Αρχές επιμένουν να παρατείνουν την κράτηση της κ. Καϊλή, που ξεκίνησε στις 11 Δεκεμβρίου του 2022, γιατί θεωρούν όχι μόνο ότι είναι ύποπτη φυγής, αλλά και ότι υπάρχει κίνδυνος να αλλοιώσει στοιχεία και να προκαλέσει πρόβλημα στις διεξαγόμενες έρευνες οι οποίες οδήγησαν στη σύνταξη του κατηγορητηρίου σε βάρος της για διαφθορά ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Αντίθετα, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι φαίνεται πως κατάφερε να αφεθεί ελεύθερος , αφ’ ενός με την ομολογία της συνενοχής του για το σκάνδαλο Qatargate, αφ’ ετέρου προσφέροντας βοήθεια στις βελγικές Αρχές για την περαιτέρω εξιχνίαση της υπόθεσης.

Οι εφημερίδες Le Soir (βελγική) και La Repubblica (ιταλική), επικαλούμενες έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση τους, αναφέρουν ότι ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι παραδέχτηκε πως υπήρξε μέλος μιας «οργάνωσης», την οποίαν χρησιμοποίησε το Κατάρ για να διαφθείρει και να καταστήσει μαριονέτες του ορισμένους Ευρωβουλευτές.

Ο Τζιόρτζι, επίσης, κάλυψε την Καϊλή και ταυτιζόμενος με τον Παντσέρι, υπέδεξε σαν εγκέφαλο της συμμορίας τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτζολίνο, καθώς και τον Βέλγο συνάδελφο του προηγούμενου, τον Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος έχει συλληφθεί και κρατείται. Για τον Ταραμπέλα, ο Τζιόρτζι αποκάλυψε ότι έχει δωροδοκηθεί μεε χρήματα που μεταβιβάστηκαν σε αυτόν από την ομάδα Παντσέρι.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Τζιόρτζι ήταν βοηθός και μεταφραστής του Παντσέρι, καθώς ο ίδιος ο Ιταλός λομπίστας και πρώην Ευρωβουλευτής δεν μιλά καμία ξένη γλώσσα πλην των ιταλικών. Γι’ αυτό και η παρουσία ενός εχέμυθου διερμηνέα, όπως ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ήταν απολύτως απαραίτητη -ιδιαίτερα στις συναντήσεις με εκπροσώπους του Κατάρ.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο με την απελευθέρωση του Φραντσέσκο Τζιόρτζι οι Βέλγοι να ωθούν την Καϊλή έως το σημείο θραύσης των αντιστάσεών της, έως του σημείου όπου δεν θα αντέξει άλλο και θα ομολογήση.

Το σύστημα του Βελγίου «λιώνει όσους μάχονται για την αθωότητα τους»

Η Εύα Καϊλή από την πλευρά της θεωρεί πως η συνεργασία του Τζιόρτζι με τις βελγικές Αρχές παρουσιάζει την ίδια ως ένοχη.

Αυτή η πεποίθησή της είναι πιθανό να οδήγησε τον δικηγόρο της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, να σχολιάζει με δηκτικό τρόπο την αποφυλάκιση του συντρόφου της εντολέως του.

«Είναι προφανές ότι το ποινικοδικονομικό σύστημα του Βελγίου επιβραβεύει τους εγκληματίες, που ομολογούν την ενοχή τους και λιώνει όσους μάχονται για την αθωότητα τους, περιφρονώντας θεσμικά το τεκμήριο αθωότητας, πυλώνα του νομικού ευρωπαϊκού πολιτισμού», ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος και πρόσθεσε:

«Η Εύα Καϊλή αντέχει, δεν θα ομολογήσει αδικήματα, που δεν έχει διαπράξει, θα συνεχίσει να μάχεται για την αθώωση της. Αλήθεια πόσο νομικά οξύμωρο φαίνεται να παραμένει στην φυλακή η κ. Εύα Καϊλή, επειδή θεωρείται ότι θα καταστρέψει στοιχεία της υπόθεσης, αν αφεθεί ελεύθερη, ενώ οι πρωταγωνιστές, που αποφυλακίζονται, αν υπάρχουν αλλά αποδεικτικά μέσα… θα τα ποτίζουν για να αναπτυχθούν και μετά θα τα προσφέρουν… στις αρχές…»,

Στο ίδιο κελί με τον Παντσέρι ο Τζιόρτζι

Υπενθυμίζεται, ότι η απόφαση για την αποφυλάκιση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι του Τζιόρτζι, ελήφθη μετά την χθεσινή ακρόασή του, με ένα γεγονός που ήρθε στη δημοσιότητα να προκαλεί εντύπωση: Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι και ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι μοιράζονταν το ίδιο κελί για μερικές μέρες.

Αυτή η…. συγκατοίκηση ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι Τζιόρτζι και Παντσέρι ακολουθούν το ιδιο υπερασπιστικό μοτίβο και οι καταθέσεις τους περιλαμβάνουν παρόμοιους ισχυρισμούς. Με άλλα λόγια ο ένας επιβεβαιώνει τον άλλο ενώπιον των βελγικών Αρχών.

 

vradini.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παρτίδα καπνιστής πέστροφας – Εντοπίστηκε βακτήριο λιστέρια

Newsroom

ΕΜΥ: Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Newsroom

Ε.Σ. Αγρινίου: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για το Πάσχα

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com