14.1 C
Θέρμον
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 16:00
Νέα απο το ΘέρμοΤοπικά νέα

Αντιπροσωπεία του Δήμου Θέρμου στο Βροντάδο της Χίου για τις επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη του Αίπους

Στο νησί της  Χίου  μετά από πρόσκληση και συγκεκριμένα στο Βροντάδο βρέθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Θέρμου στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2022, αποτελούμενη από το Δήμαρχο Θέρμου κ. Σπύρο Κωνσταντάρα, τον Αντιστράτηγο ε.α. Ανδρέα Χατζή και τον συγγραφέα – ερευνητή Γιώργο Β. Παπανικολάου προκειμένου να παραστούν στις επετειακές εκδηλώσεις για τη ‘’Μάχη του Αίπους’’.

Κεντρικό θέμα των φετινών εκδηλώσεων  ήταν  ο ήρωας Θέρμιος Συνταγματάρχης Αριστείδης Κουβέλης (Λοχαγός τότε) και η καίρια συμβολή του στην κατάληψη του Αίπους (όπου και τραυματίστηκε), που οδήγησε στην απελευθέρωση  της Χίου από τον Τουρκικό ζυγό.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από τον Δήμο Χίου και τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Βροντάδου και περιλάμβαναν τον αγώνα  «Δρόμος θυσίας Αίπους 2022», αλλά και πεζοπορία το Σάββατο το πρωί.

Ο αγώνας ανάβασης ξεκίνησε από την βάση τους όρους Αίπος και τερμάτισε  στην κορυφή του, στο μνημείο πεσόντων Αίπους, όπου έγιναν και  οι απονομές αναμνηστικών επάθλων στους συμμετέχοντες.

Το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα της Πνευματικής Εστίας του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδουπραγματοποιήθηκε  η  παρουσίαση  της δράσης του ήρωα με τίτλο:

‘’Ο Συνταγματάρχης Αριστείδης Κουβέλης, ένας άγνωστος ήρωας’’

Την παρουσίαση άνοιξε  ο αεικίνητος πρόεδρος του Φιλοπρόοδου ομίλου Βροντάδου ( ιδρύθηκε το 1924) κ. Στείρος Πολύδωρας που αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους,μίλησε με πολύ επαινετικά λόγια τόσο για τον ήρωα Αριστείδη Κουβέλη όσο και για τα μέλη της αποστολής των Θερμίων που βρέθηκαν στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στη Χίο και το Βροντάδο.

Στη συνέχεια η χορωδία του Γυμνασίου Βροντάδου υπό τη διεύθυνση του μουσικού κ. Σταύρου Στείρου απέδωσε επίκαιρα τραγούδια.

Ο Αντ/γοςε.α. Ανδρέας Χατζής παρουσίασε  την 35χρονη στρατιωτική διαδρομή και πορεία  του  Αριστείδη Κουβέλη έως το θάνατό του.

Ο συγγραφέας – ερευνητής κ. Γιώργος Β. Παπανικολάου αναφέρθηκε στα γεγονότα της κατάληψης της Χίου από τον απελευθερωτή Ελληνικό στρατό, με βάση τις πολεμικές εκθέσεις του ίδιου του Κουβέλη , του Στρατιωτικού Διοικητή του Νησιού Νικόλαου Δελαγραμμάτικα, αλλά και αξιωματικών του τάγματός του.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, που αφού ανταπόδωσε τις ευχαριστίες για την τιμητική πρόσκληση  με αφορμή και τη συμπλήρωση 110 χρόνων από την απελευθέρωση της Χίου από τους Τούρκους, μίλησε για τις μεγάλες θυσίες των Χιωτών κατά την  απελευθέρωση όσο και στην προσφορά τους για την  ανάπτυξη της Ελλάδας.

Τις εορταστικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η δισέγγονη του ήρωα Νικόλαου Ρίτσου,Τάνια Ρίτσου και η μητέρα της Όλια Ρίτσου.

Παράλληλα στο Μουσείο του Φ.Ο.Β. λειτούργησε έκθεση τεκμηρίων από τη δράση του Αριστείδη Κουβέλη στη Χίο το 1912 από το αρχείο του Γιώργου Β. Παπανικολάου.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης το μνημόσυνο των πεσόντων επί του Αίπους το 1912 για  την απελευθέρωση της Χίου στον καθεδρικό ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αίπους.

                                                                                 Γιώργος Β. Παπανικολάου

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις:

oznorMB
oznorMB
oznorMB

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Συμμετοχή Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Θανάση Μαυρομμάτη σε εκδήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια για τον Φιλελληνισμό και τον Λόρδο Βύρωνα

Newsroom

Αγρίνιο: Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του βομβαρδισμού

Newsroom

Θέρμο: Έφυγε ο Λάμπρος Λόης, μια εμβληματική μορφή…

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com