10.8 C
Θέρμον
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 7:46
Υγεία

Ευλογιά των πιθήκων: Τι θα γίνει με το εμβόλιο – Ποιοι θα το κάνουν

Έως το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει η διάθεση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμβολίων που θα χρησιμοποιηθούν για την ευλογιά των πιθήκων.

Τα εμβόλια θα διανεμηθούν πρώτα στις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη (υπενθυμίζεται ότι Πορτογαλία και Ισπανία έχουν από τα περισσότερα περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση) και σταδιακά έως το τέλος Αυγούστου θα έχουν λάβει οι χώρες τις δόσεις που τους αναλογούν.

Χθες, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις και προχώρησε στη σύναψη σύμβασης  με την εταιρεία Bavarian Nordic για την αγορά 109.090 δόσεων των εμβολίων τρίτης γενιάς της ως απάντηση στα τρέχοντα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων.

Είναι η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρησιμοποιείται μέσω του προγράμματος EU4Health για την απευθείας αγορά εμβολίων για τα κράτη μέλη.

Το εμβόλιο 3ης γενιάς είναι προς το παρόν εγκεκριμένο σε επίπεδο ΕΕ μόνο για την προστασία των ενηλίκων από την ευλογιά. Ωστόσο, το εμβόλιο της ευλογιάς προστατεύει επίσης τους ανθρώπους από την ευλογιά των πιθήκων, καθώς αυτός ο ιός σχετίζεται στενά με τον ιό της ευλογιάς. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη χορηγήσει εθνικές εξαιρέσεις που επιτρέπουν την προσωρινή χρήση του εμβολίου κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι έτοιμος να υποστηρίξει τα κράτη μέλη για τη διευκόλυνση τέτοιων εξαιρέσεων και έχει επικοινωνήσει με την εταιρεία για να επιταχύνει τη ρυθμιστική διαδικασία. Ετσι, και η χώρα μας εφόσον λάβει τις δόσεις του εμβολίου – με βάση τον πληθυσμό της όπως έγινε και με τα εμβόλια κατά της Covid – 19 – θα χρειαστεί κατ’ εξαίρεση έγκριση για χρήση του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Ποιοι θα εμβολιαστούν 

Εχει καταστεί σαφές από τους ειδικούς ότι δεν συντρέχει λόγος μαζικού εμβολιασμού κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό θεωρείται με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα μικρός, ενώ η νόσος χαρακτηρίζεται από σχετικά μικρή μεταδοτικότητα.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει επιλεκτικά:

  • Μετά από έκθεση σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση.
  • Προληπτικά σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ερευνητικά εργαστήρια.

Ο ΠΟΥ θα εξετάσει εάν υπάρχει μια “παγκόσμια έκτακτη ανάγκη” 

Οι επιστήμονες παραμένουν καθησυχαστικοί σε σχέση με τον κίνδυνο από τη ευλογιά των πιθήκων και παρακολουθούν τη διασπορά σε χώρες εκτός της Αφρικής που δεν ενδημεί ο ιός και δεν έχει αναφερθεί ξανά. Τα περιστατικά ωστόσο αυξάνονται, με συνέπεια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να συγκαλεί την ερχόμενη εβδομάδα την Επιτροπή Αντιμετώπισης Επειγόντων Περιστατικών προκειμένου να εξετάσει εάν το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων συνιστά μια κατάσταση “έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, διεθνούς ενδιαφέροντος”. Η επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη, 23 Ιουνίου.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο ιός συμπεριφέρεται “ασυνήθιστα”, επηρεάζοντας περισσότερες χώρες και είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία ώστε να δοθεί μια συντονισμένη απάντηση. “Δεν θέλουμε να περιμένουμε μέχρι να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου”, σχολίασε η Ιμπραχίμα Σοσέ Φαλ, η διευθύντρια αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων για τις χώρες της Αφρικής.

Στο μεταξύ, συμβουλές για τη διαχείριση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, παρέχει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Πολλές από τις συμβουλές αφορούν σε καλές πρακτικές Δημόσιας Υγείας, οι οποίες συμβάλλουν γενικά στην πρόληψη μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, όπως ο HIV και σεξουαλικές μεταδιδόμενες ασθένειες. Μεταξύ άλλων, το ECDC, αναφέρει πως οι Αρχές πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο χαρτογράφησης των επερχόμενων εκδηλώσεων μαζικής συγκέντρωσης (φεστιβάλ, πάρτι, συναυλίες). Στην περίπτωση μαζικής συγκέντρωσης με συμμετέχοντες από διάφορες χώρες, θα πρέπει να υπάρχει διεθνής συντονισμός για την παροχή συμβουλών. Θα πρέπει, επίσης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο μετάφρασης υλικού προαγωγής της υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη εξάπλωση της νόσου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες συνέβη κατά τη διάρκεια φεστιβαλικών οργανώσεων.

 

eleftherostypos.gr

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Τι μπορεί να προκαλέσει η αφρικανική σκόνη στην υγεία – Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Newsroom

Παιδιά: Πώς μπορεί ο γονέας να διαχειριστεί την ερώτηση «Αν πεθάνεις;» (ΒΙΝΤΕΟ)

Newsroom

Ποιες είναι οι ιδιότητες των προβιοτικών και πόσο καλό κάνουν στο πεπτικό μας σύστημα

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com