15.3 C
Θέρμον
Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, 3:01
Υγεία

Οξεία Ηπατίτιδα: Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ – 4 νέα κρούσματα σε παιδιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά μετά την αύξηση των περιστατικών στην Βρετανία. Τέσσερα πιθανά κρούσματα στην Ελλάδα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, εννέα είναι τα συνολικά.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά:

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 650 ανάλογα περιστατικά σε 33 χώρες του κόσμου. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

Στη χώρα μας, στο διάστημα των τελευταίων δεκαπέντε ημερών έχουν εντοπιστεί τέσσερα νέα περιστατικά παιδιών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το πρώτο αφορά ένα παιδί 4,5 ετών που παρουσίασε ίκτερο χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή. Το παιδί νοσηλεύεται, η κλινικοεργαστηριακή του εικόνα βελτιώνεται χωρίς να έχει ακόμη αποκατασταθεί πλήρως και η γενική του κατάσταση είναι καλή.

Τα άλλα τρία παιδιά ηλικίας 12 ετών, 6 ετών και 5,5 ετών παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, και αύξηση των τρανσαμινασών, η οποία διαπιστώθηκε μετά από εργαστηριακό έλεγχο. Όλα τα παιδιά νοσηλεύτηκαν, βελτιώθηκαν και εξήλθαν από το νοσοκομείο σε άριστη κατάσταση.

Συνολικά τα «πιθανά κρούσματα» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά στη χώρα μας μέχρι σήμερα ανέρχονται σε εννέα (9).

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Απαντήσεις στα πολλαπλά ερωτήματα και στα θολά σημεία σε σχέση με την ασυνήθιστη ηπατίτιδα σε παιδιά προσπαθεί να δώσει η επιστημονική κοινότητα όσο οι παιδίατροι εφιστούν την προσοχή των γονέων σε συγκεκριμένα σημάδια και οι ίδιοι βρίσκονται σε εγρήγορση για διαγνώσεις που ενδεχομένως παραπέμπουν στην αγνώστου -τουλάχιστον έως και την Πέμπτη το βράδυ- αιτιολογίας οξεία νόσο στην οποία έχει στραφεί το επιστημονικό ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης μιας τέτοιας επείγουσας κατάστασης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο. Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής σημειώνει πως το σύμπτωμα-καμπανάκι είναι ο αποχρωματισμός στο λευκό του ματιού, το οποίο γίνεται υποκίτρινο. Μάλιστα, όπως λέει, αντιλαμβάνεται κανείς καλύτερα το χρώμα στο φως της ημέρας και όχι κάτω από το ηλεκτρικό φως. Με λίγα λόγια, εάν υποπτευθεί ένας γονέας ότι κιτρινίζει το μάτι του παιδιού, πρέπει να το διασταυρώσει βγαίνοντας στο μπαλκόνι.

Ο ίκτερος, επομένως, είναι το σύμπτωμα εκείνο που θορυβεί, καθώς τα άλλα συμπτώματα του γαστρεντερικού (εμετοί, διάρροιες), όπως επίσης και ο πυρετός και η κόπωση, είναι συνήθη και σε άλλες ιώσεις. «Ειδικά το μάτι είναι εκείνο που προειδοποιεί, καθώς το δέρμα κιτρινίζει συνήθως πιο αργά», αναφέρει, προσθέτοντας ότι οι παιδίατροι γνωρίζουν ακριβώς πώς να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση και δεν υπάρχει λόγος πανικού από τους γονείς. Προσθέτει, δε, ότι αυτά που μπορούν να ανακόψουν τη διασπορά και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως ισχύει και με τον κορονοϊό αλλά και με άλλους ιούς, είναι το πολύ σχολαστικό πλύσιμο των χεριών για την αποφυγή μόλυνσης με γαστρεντερικό ιό και η χρήση της μάσκας εάν αποδειχθεί ότι πρόκειται για κάποιον αναπνευστικό ιό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ύποπτα σημάδια είναι ακόμη ο αποχρωματισμός ούρων και κοπράνων των παιδιών.

Σενάρια για την ηπατίτιδα

Τα αίτια πίσω από την ασυνήθιστη ηπατίτιδα επιχειρούν να εντοπίσουν οι επιστήμονες, με τα εξεταζόμενα σενάρια να είναι αρκετά και τους ειδικούς να εστιάζουν ακόμη και σε παραπάνω από έναν παράγοντες που να συντελούν στην ανάπτυξη της οξείας ηπατίτιδας. Τα προηγούμενα 24ωρα ο αδενοϊός 41… βγήκε μπροστά ως ο βασικός «ύποπτος», ωστόσο οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί και αυτό γιατί δεν έχει συνδεθεί με ηπατίτιδα σε παιδιά. «Τον βλέπουμε πολύ συχνά, αλλά οι αδενοϊοί δεν κάνουν ηπατίτιδες. Επίσης, εάν ευθυνόταν ο αδενοϊός 41, θα τον έβρισκαν σε όλα τα παιδιά. Δεν τον έχουν εντοπίσει σε όλα τα παιδιά. Να είναι μια παραλλαγή του αδενοϊού 41; Μπορεί να είναι αυτή η απάντηση ή μπορεί να έχουμε έναν εντελώς νέο ιό», σημειώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν κερδίζει πολλές πιθανότητες ούτε το σενάριο του ανοσολογικού «κενού» λόγω των lockdowns όπως έχει ειπωθεί. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το ανοσοποιητικό σύστημα καθορίζεται γενετικά και δεν είναι εύκολο να εξασθενήσει έτσι απλά. Ερωτηθείς, μάλιστα, γιατί τα παιδιά αρρωσταίνουν συνέχεια με το που βρεθούν σε περιβάλλον σχολείου (παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό) απαντά ότι μετά τους 18 μήνες ζωής το ανοσοποιητικό σύστημα «δουλεύει» κανονικά και αντιδρά. Ετσι, όταν πρωτοπάνε σχολείο, αρρωσταίνουν συνέχεια, 8-25 φορές τον χρόνο, καθώς αναπτύσσουν αντισώματα. Μετά τα 4-5 χρόνια η συχνότητα λοιμώξεων πέφτει σε 4-5 φορές τον χρόνο.

H ευαισθησία λόγω έλλειψης προηγούμενης έκθεσης στο παθογόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι μία από τις υποθέσεις που έχουν γίνει. Αλλα σενάρια είναι: Προηγούμενη λοίμωξη κορονοϊού ή άλλη λοίμωξη, διπλή/ταυτόχρονη λοίμωξη, για παράδειγμα, με κορονοϊό, έκθεση σε τοξίνη/ες, φάρμακα ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, μια νέα παραλλαγή αδενοϊού, με ή χωρίς συνεισφορά από κάποιον ενισχυτικό παράγοντα, ένα νέο παθογόνο που είτε δρα μόνο του είτε ως ταυτόχρονη λοίμωξη, ενώ υπόθεση αποτελεί -αν και δεν την πιστεύουν πολλοί ειδικοί- μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

Πληροφορίες

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, πάντως, σημειώνει ότι οι πληροφορίες προέρχονται μόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και δεν δίνονται σημαντικές για τους παιδιάτρους πληροφορίες, όπως για παράδειγμα εάν διαγνώστηκαν έγκαιρα οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί ή παραμελήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα.

Το σίγουρο είναι ότι σε όσες περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας έχουν καταγραφεί, έχουν αποκλειστεί οι πέντε γνωστοί ιοί ηπατίτιδας (Α, Β, C, D, E).

Μέχρι και την Πέμπτη παγκοσμίως είχαν εντοπιστεί περίπου 200 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας, με τις περισσότερες (114) να είναι στη Βρετανία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα παιδί έχει χάσει τη ζωή του, ενώ το 10% των παιδιών χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος.

 

 

eleftherostypos.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Προ των πυλών εμβόλια κατά του καρκίνου: Πώς θα λειτουργούν και σε τι φάση βρίσκονται

Newsroom

Τι μπορεί να προκαλέσει η αφρικανική σκόνη στην υγεία – Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Newsroom

Παιδιά: Πώς μπορεί ο γονέας να διαχειριστεί την ερώτηση «Αν πεθάνεις;» (ΒΙΝΤΕΟ)

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com