22.5 C
Θέρμον
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 23:49
Υγεία

Ευλογιά των πιθήκων: Αυξάνονται τα περιστατικά – Αισιοδοξία για σταθεροποίηση σε δύο εβδομάδες

Η Ισπανία ξεπέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο σε αριθμό κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων και είναι η χώρα με τις περισσότερες περιπτώσεις παγκοσμίως. Καταγράφει 115 κρούσματα, το Ηνωμένο Βασίλειο 106 και η Πορτογαλία 74, σύμφωνα με το διαδραστικό χάρτη https://monkeypox.healthmap.org/ που δείχνει τη διασπορά της νόσου παγκοσμίως.

 

Με βάση το συγκεκριμένο χάρτη, οι περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων έχουν ξεπεράσει τις 300 σε χώρες εκτός Αφρικής όπου ο ιός ενδημεί, και οι τρεις παραπάνω ευρωπαϊκές χώρες συγκεντρώνουν τους μεγαλύτερους αριθμούς παγκοσμίως.

Σε νεότερή του ενημέρωση ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν εδραιωμένους ταξιδιωτικούς δεσμούς με ενδημική περιοχή. Ένα κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε μια μη ενδημική χώρα θεωρείται επιδημία. Η ξαφνική εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων ταυτόχρονα σε πολλές μη ενδημικές χώρες υποδηλώνει ότι μπορεί να υπήρξε μη ανιχνεύσιμη μετάδοση για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς και πρόσφατα ενισχυτικά γεγονότα, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αισιόδοξη,όμως, είναι η εκτίμηση του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος σε ανάρτησή του σημειώνει ότι η επιδημική έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής είναι μεν σε αυξητική φάση αλλά δείχνει κάποια σημεία καμπής. Ετσι, επικαλούμενος την επιδημική καμπύλη όπως εμφανίζεται στο ourworldindata σημειώνει ότι πιθανώς παρατηρηθεί σταθεροποίηση τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Σε ερωτήματα για τον ιό τα οποία απάντησε ο ίδιος με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, γίνεται σαφές ότι η επιδημία αυτή δεν έχει τη δυναμική της Covid-19 για το σύστημα Υγείας, καθώς:

  • Ο ιός μεταδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στην συμπτωματική φάση, ενώ η συμπτωματική φάση παράγει εξανθήματα που είναι ορατά και ενοχλητικά για τον ασθενή.
  • Η μετάδοση γίνεται κυρίως με στενή επαφή, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για αερογενή μετάδοση. Η μετάδοση είναι λοιπόν πολύ πιο δύσκολη από την Covid-19.
  • Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια με υψηλή αποτελεσματικότητα.
  • Η θνητότητα και η νοσηρότητα φαίνεται ότι είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
  • Η περίθαλψη των ασθενών σπανίως θα δημιουργήσει ανάγκη για οξυγόνο (διασωλήνωση) και δεν προβλέπεται σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας.

 

eleftherostypos.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΟΔΥ: Προσοχή στα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου – Τα μέτρα προφύλαξης

Newsroom

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Δεν κινδυνεύει κανένας που έχει κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca»

Newsroom

Αφρικανική σκόνη: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Συστάσεις του ΕΟΔΥ

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com