10.8 C
Θέρμον
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 9:16
Υγεία

ΕΟΔΥ για ευλογιά των πιθήκων: Συστάσεις προς ταξιδιώτες – Τι πρέπει να προσέχουν, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ευλογιά των πιθήκων: Την ώρα που σήμερα με την έναρξη του καλοκαιριού στην Ελλάδα αφαιρούνται οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, μια σειρά από επιδημίες στον κόσμο απαιτούν μεγάλη προσοχή για τα ταξίδια από χώρα σε χώρα.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια νόσος που απασχολεί έντονα τις τελευταίες εβδομάδες καθώς για πρώτη φορά παρατηρείται τόσο εκτεταμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο κίνδυνος εκτιμάται πολύ μικρός για το γενικό πληθυσμό, ωστόσο η λήψη μέτρων στα ταξίδια, ειδικά από και προς χώρες της Αφρικής, είναι αναγκαία.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν μέτρα ατομικής προστασίας, όπως:

  • Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών, συχνό πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα.
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
  • Αποφυγή επαφής με άγρια ζώα, ζωντανά ή νεκρά ή κατανάλωσης μη επαρκώς μαγειρεμένου κρέατος που προέρχεται από αυτά.
  • Αποφυγή επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα και ιδιαίτερα δερματικές βλάβες ή βλάβες των γεννητικών οργάνων καθώς και με τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα τους.
  • Εφαρμογή ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών.
  • Αποφυγή άμεσης επαφής με ασθενείς, σωματικά υγρά ασθενών, σορούς/ σωματικά υγρά θανόντων.
  • Αναβολή του ταξιδιού στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με ευλογιά των πιθήκων.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εάν εμφανιστούν συμπτώματα συμβατά με ευλογιά των πιθήκων, θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική φροντίδα και να αποφεύγεται η επαφή με άλλα άτομα. Στην περίπτωση που ο ταξιδιώτης αναπτύξει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της επιστροφής του, με όποιο μεταφορικό μέσο, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια κατά την άφιξη και να αναφέρει το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού, έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου και να διευκολυνθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών.

Μετά την επιστροφή, οι ταξιδιώτες συστήνεται να παρακολουθούν την υγεία τους για 21 ημέρες και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

Από τις 13 Μαΐου 2022 έχουν αναφερθεί κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από 12 κράτη μέλη στα οποία δεν ενδημεί η νόσος. Οι επιδημιολογικές έρευνες συνεχίζονται, ωστόσο, στα κρούσματα που έχουν αναφερθεί δεν έχει τεκμηριωθεί πρόσφατο ταξίδι σε ενδημικές περιοχές (Ακτή Ελεφαντοστού, Γκαμπόν, Γκάνα – κρούσματα μόνο στα ζώα, Δημοκρατία του Κονγκό, Καμερούν, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Λιβερία, Μπενίν, Νιγηρία, Νότιο Σουδάν, Σιέρρα Λεόνε). Σύμφωνα με τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες, τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, σε άτομα με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους που αναζήτησαν φροντίδα σε κλινικές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, έως τις 25 Μαΐου έχουν αναφερθεί συνολικά 219 κρούσματα σε χώρες στις οποίες δεν ενδημεί η ευλογιά των πιθήκων: Αργεντινή (1 ύποπτο κρούσμα), Αυστραλία (2), Αυστρία (1), Βέλγιο (4), Γαλλία (5), Γερμανία (5), Δανία (1), Ελβετία (2), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1 κρούσμα με ιστορικό ταξιδιού στη Δυτική Αφρική), Ηνωμένο Βασίλειο (71), ΗΠΑ (9), Ισπανία (51),Ισραήλ (1), Ιταλία (5), Καναδά (15), Μαρόκο (3 ύποπτα κρούσματα), Ολλανδία (6), Πορτογαλία (37), Σλοβενία (1), Σουηδία (1), Τσεχία (1).

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να περιοριστεί πλήρως.

Ο στόχος του ΠΟΥ είναι να περιορίσει την εξάπλωση σταματώντας τη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. “Τα εργαλεία για τη διαχείριση της νόσου, όπως τα άμεσα διαθέσιμα διαγνωστικά μέσα, τα εμβόλια και οι θεραπείες, πιθανότατα δεν θα είναι αμέσως ή ευρέως προσβάσιμα”, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

 

eleftherostypos.gr

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Τι μπορεί να προκαλέσει η αφρικανική σκόνη στην υγεία – Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Newsroom

Παιδιά: Πώς μπορεί ο γονέας να διαχειριστεί την ερώτηση «Αν πεθάνεις;» (ΒΙΝΤΕΟ)

Newsroom

Ποιες είναι οι ιδιότητες των προβιοτικών και πόσο καλό κάνουν στο πεπτικό μας σύστημα

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com