Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024, 1:10
ΕλλάδαΤοπικά νέα

Καλλιθέα Τριχωνίδας – ”Το Βιβλίο των Ηρώων”: Ένα μνημείο δωρεά του Ν. Μπαλαγιάννη

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη παρουσίαση του Μνημείου που πρόκειται να κατασκευαστεί στην Καλλιθέα Αιτωλοακαρνανίας, το μπαλκόνι της Τριχωνίδας.

Πρόκειται για ένα μνημείο το οποίο αποτελεί δωρεά του Νικόλαου Μπαλαγιάννη στην Καλλιθέα, όπου γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια, και τους κατοίκους της. Η προσέλευση του κόσμου ήταν ανέλπιστα μεγάλη και όλοι οι κάτοικοι της Καλλιθέας έδειξαν να αγκαλιάζουν το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Απώτερος σκοπός του Δωρητή είναι το μνημείο να αποτελέσει το νέο τοπόσημο της περιοχής, να προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον και κατά συνέπεια να προσφέρει τοπική ανάπτυξη με άξονα τον πολιτισμό. Εμπνευσμένο από την μορφή του Έλληνα Αρματωλού, το ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ αναφέρεται στον αρχετυπικό χαρακτήρα των Ηρώων, όπως αυτός διαμορφώνεται μέσα από μύθους και παραμύθια αλλά και μέσα από την ιστορία, μεγάλη και μικρή. Όλα τα στοιχεία του μνημείου —η μορφή του Αρματωλού, η αρχιτεκτονική διαμόρφωση, το φυσικό περιβάλλον, η σχέση με την τοπική κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή, το οπτικοακουστικό περιεχόμενο— σχεδιάζονται με τρόπο τέτοιο ώστε όλα μαζί να συνθέτουν μία συνολική εμπειρία, ένα ταξίδι ανακάλυψης και αυτογνωσίας για τον επισκέπτη. Μεταδίδουν μηνύματα που αφορμώνται από το τοπικό και συνδιαλέγονται με το παγκόσμιο, δημιουργώντας ένα απόλυτα σύγχρονο μνημείο με περιεχόμενο που διαρκεί στον χρόνο. Ταυτόχρονα, προσφέρει στην Καλλιθέα και την ευρύτερη περιοχή έναν νέο δημόσιο χώρο, μια πλατεία, έναν χώρο συνάθροισης, εκδηλώσεων και φιλοξενίας υπαίθριων έργων τέχνης, ενισχύοντας το όραμα για αναζωογόνηση της περιοχής ποικιλοτρόπως.

Το Μνημείο, παρόλο που βρίσκεται ακόμα τη φάση του σχεδιασμού, έχει πάρει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του την τελική του μορφή. Σχεδιάζεται από ομάδα ειδικών, που αποτελείται από εικαστικούς καλλιτέχνες, αρχιτέκτονα, ιστορικούς, επιμελητές και θεωρητικούς της τέχνης, κοινωνικούς ψυχολόγους, πολιτικούς επιστήμονες και project manager με ειδίκευση στον χώρο της σύγχρονης τέχνης και της τέχνης για την κοινωνική αλλαγή. Βασικό μέλημα του σχεδιασμού είναι η συμμετοχή της τοπικής κοινότητας και ο σεβασμός στο περιβάλλον σε όλα τα στάδια παραγωγής.​

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε μεγάλο μέρος της ομάδας του έργου, όπως ο κύριος Χρήστος Σαββίδης, που είναι ο υπεύθυνος του έργου, η κυρία Μυρτώ Κιούρτη, αρχιτέκτονας του έργου, η κυρία Λυδία Χατζηιακώβου, project manager, και πολλοί άλλοι. Επίσης, έδωσε το παρόν η κόρη του κυρίου Ν. Μπαλαγιάννη και αρκετοί συνεργάτες και εκπρόσωποι του δωρητή. Ο κ. Νικόλαος Μπαλαγιάννης δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση για λόγους υγείας.

Από την πολιτική ηγεσία της περιοχής, με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Μίμης Σκορδόπουλος και ο πρόεδρος της κοινότητας Καλλιθέας Χρήστος Παναγιωτόπουλος. 

Σκοπός της συγκεκριμένης δωρεάς είναι η Καλλιθέα να αποτελέσει κέντρο, που θα προσελκύσει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Το μνημείο θα αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό που θα εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου και θα φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το μνημείο θα είναι ανοιχτό για όλο τον κόσμο.

Αναμένουμε λοιπόν, την τελική μορφή του Μνημείου και την ολοκλήρωση του με αρκετό ενδιαφέρον, καθώς θα αποτελέσει ένα μεγάλο έναυσμα για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

 

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Μεσσηνία: 6χρονη στο νοσοκομείο μετά από επίθεση σκύλου

Newsroom

Ποιμαντικές Επισκέψεις του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου και στο Αγρίνιο

Newsroom

Συνάντηση Δημάρχου Αγρινίου με τον Γιώργο Αυτιά

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com