15.3 C
Θέρμον
Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, 9:01
Πολιτική

Η νέα προσφυγική κρίση φέρνει κοινή γραμμή Μητσοτάκη-Ερντογάν και τον φράχτη στον Έβρο

Η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρνει μια πιθανή νέα προσφυγική κρίση, η οποία θα «δοκιμάσει» τις αντοχές της Ελλάδας, διότι οι Αφγανοί πολίτες, θα περνάνε από την Τουρκία, θέλοντας να ξεφύγουν από τους ισλαμιστές Ταλιμπάν.

Το ενδεχόμενο νέων μεταναστευτικών ροών έφερε την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες Παρασκευή, στην οποία συμφωνήθηκε ο κοινός βηματισμός των δύο χωρών.

Άλλωστε, όπως σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα, η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στο 2015.

«Συναντίληψη, αλλά…»

Ειδικότερα, για τη χθεσινή επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ήταν πρωτοβουλία Μητσοτάκη, αλλά εξ όσων αντιλαμβάνεται υπήρχε και στις σκέψεις της απέναντι πλευράς.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, εξήγησε, έχει παράπλευρη συνέπεια, με ενδεχόμενες μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές και προς την περιοχή μας. 

«Έγινε συζήτηση σε καλό κλίμα… Υπάρχει συναντίληψη της όλης κατάστασης και έγιναν καθαρές εξηγήσεις από ελληνικούς πλευράς, δηλαδή να στηρίξουμε τις χώρες κοντά στο Αφγανιστάν για να επιστέψουν οι άνθρωποι στις εστίες τους όταν βελτιωθεί η κατάσταση». Όπως είπε, είμαστε σε εγρήγορση να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να εργαλειοποιήσει την κρίση στο Αφγανιστάν.

«Ούτε η Τουρκιά επιθυμεί ροές, αλλά είναι ξεκάθαρο και ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα, έχει θωρακίσει τα σύνορα της δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σκηνές ‘15 και να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι άλλο ο ανθρωπισμός» ξεκαθάρισε ο Γιάννης Οικονόμου. 

Κοινός βηματισμός Ελλάδας-Τουρκίας στο μεταναστευτικό

Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κινήθηκε σε θετικό κλίμα. Η διάρκεια του τηλεφωνήματος ήταν μισής ώρας, σύμφωνα με πληροφορίες, με τους δύο ηγέτες να συζητούν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν. Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση.

Tην Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία).

Οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά την ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Συζητήθηκε ακόμα βεβαίως η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου. Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά – είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κκ. Φραγκογιάννης και Ονάλ.

Πολιτική – Η Βραδυνή

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Μίλτος Ζαμπάρας: Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων έστω και την ύστατη στιγμή

Newsroom

«Θα γίνω ο εφιάλτης τους» – Νέο ξέσπασμα του Γιάννη Καλλιάνου

Newsroom

Επίσκεψη Κώστα Καραγκούνη στην ΠΕΜΕΤΕ”Πανελλήνια Ένωσης Μεταποιητών-Τυποποιητών-Εξαγωγέων Επιτραπέζιων ελιών”

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com