18.5 C
Θέρμον
Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024, 11:34
Πολιτική

Ελληνική υπεροχή με γαλλική «ομπρέλα»

Ανατροπή των ισορροπιών στο Αιγαίο, το οποίο θωρακίζεται με φρεγάτες αλλά και τη γαλλική στρατιωτική συνδρομή, και καθίσταται απρόσβλητο σε κάθε επιθετική ενέργεια, συνιστά η στρατηγική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία, την οποία υπέγραψαν, παρουσία των δύο ηγετών, Μακρόν και Μητσοτάκη, οι υπουργοί Άμυνας και Υπ.Εξ. Παναγιωτόπουλος και Δένδιας, με τους Γάλλους ομολόγους τους. 

Επί της ουσίας, η παραλαβή 3+1 φρεγατών Bellhara, που αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και της ναυτικής ισχύος, ενισχύουν εκθετικά την αμυντική ικανότητα της χώρας μας, καθιστώντας το Αιγαίο μία θωρακισμένη περιοχή.

Του Κώστα Μελισσόπουλου

Η Γαλλία επίσης, μετά τη συμφωνία, τοποθετεί ασπίδα προστασίας πάνω από το Αιγαίο, έναντι της τουρκικής βουλιμίας, ενώ το αμυντικό σύστημα της χώρας μας, με τις φρεγάτες και τα αεροσκάφη Ραφάλ, καθίσταται πανίσχυρο έναντι οποιαδήποτε απειλής.

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και με βάση τις δηλώσεις Μακρόν, σημαίνει την αλλαγή φρουράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Γαλλία αντικαθιστά τις Ηνωμένες Πολιτείες και παίρνει υπό την εποπτεία της όλη την περιοχή, η οποία, όπως τόνισε και ο Μακρόν, έχει πολύ μεγάλη σημασία σε γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς και στον ενεργειακό τομέα.

Οι ΗΠΑ, πλέον, κινούνται στον Ειρηνικό, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της κινεζικής επιρροής, αφού μετά το ΑUKUS και την στρατηγική συμμαχία με την Ινδία, ήδη πολλοί μιλούν για ένα «ΝΑΤΟ του Ειρηνικού». 

Υπό αυτή την έννοια, η Αθήνα μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένη, αφού η Τουρκία εποφθαλμιούσε τα «καθήκοντα» αυτά, και ο Ταγίπ Ερντογάν πίεζε τις ΗΠΑ από την εποχή του Τραμπ ακόμη, να «χρίσει» την Άγκυρα «σερίφη» στην περιοχή.

Πλέον, στην πλανητική γεωπολιτική σκακιέρα, η νοτιοανατολική Μεσόγειος θα περάσει, όπως όλα δείχνουν, στη σφαίρα επιρροής της Γαλλίας, που κάπως έτσι, πείστηκε να μην τραβήξει στα άκρα την αντίδρασή της. 

Τα εύσημα και στο Π.Ν.

Για να αποδώσουμε πλήρως την εικόνα όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται επίσης, για μία μεγάλη νίκη του Πολεμικού Ναυτικού και προσωπικά του αρχηγού ΓΕΝ ναυάρχου Στέλιου Πετράκη, καθώς και των συνεργατών του ναυάρχων του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, οι οποίοι δεν παρεξέκλιναν στο ελάχιστο από την αρχική τους προτίμηση, η οποία ήταν, μακράν, οι γαλλικές φρεγάτες.

Η άποψη του Πολεμικού Ναυτικού ήταν από το 2018, υπέρ των γαλλικών φρεγατών, και καθ’ όλη τη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης με όλες τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, το Π.Ν. τόνιζε την προτίμηση του στις γαλλικές φρεγάτες.

Ακόμη και όταν όλα έδειχναν πως μετά από ασφυκτικές πιέσεις, οι Αμερικανοί θα κέρδιζαν το συμβόλαιο με τις αμφιλεγόμενες φρεγάτες ΜΜSC που πρότειναν, το Πολεμικό Ναυτικό –τηρώντας φυσικά όλα τα προσχήματα– δεν άλλαξε άποψη…

Η όλη εξέλιξη προήλθε, όμως, από «καραμπόλα», αφού η συμφωνία AUKUS ήταν αυτή που έδωσε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να επιλέξει μέσα σε λίγες ώρες τις γαλλικές φρεγάτες.

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής» από ελληνικές πηγές του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όταν οι ΗΠΑ προχώρησαν αιφνιδιαστικά στην «κλοπή» του συμβολαίου των Γάλλων με την Αυστραλία για υποβρύχια με πυρηνική τεχνολογία, ύψους περίπου 35 δισ. ευρώ, μέσω της AUKUS (Αυστραλία, Αγγλία, Ηνωμένες Πολιτείες), οι ισορροπίες στη Συμμαχία κλυδωνίστηκαν επικίνδυνα.

Σύμφωνα με τις πηγές μας, οι Γάλλοι αξιωματικοί δεν έκρυβαν την οργή τους, και έλεγαν πως «η πίστη τους στη Συμμαχία εξασθένησε, αφού, πλέον, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει Συμμαχία, παρά μόνο στα χαρτιά».

Είναι αλήθεια πως κινδύνευσε η συνοχή του ΝΑΤΟ, και φέρεται το Παρίσι να απείλησε με αντίποινα, που δεν αποκλειόταν να φτάσουν μέχρι και τη συζήτηση περί αποχώρησης.

«Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έγινε δέκτης οργής και θυμού σε υψηλότατο επίπεδο», εξηγεί η πηγή της «ΒτΚ», και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της συμμαχίας σε συνομιλίες του με κορυφαίους παράγοντες των ΗΠΑ.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα συμφωνήθηκε να μην επιμείνουν οι ΗΠΑ στο ελληνικό συμβόλαιο, και να αφήσουν χώρο στη Γαλλία, αναβαθμίζοντας και το ρόλο της στην περιοχή.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»


www.vradini.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Επίσκεψη του Μίλτου Ζαμπάρα στο Κέντρο Υγείας Αγρινίου

Newsroom

Ελληνοτουρκικό: Οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Newsroom

Η Νέα Αριστερά συναντά τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com