14.6 C
Θέρμον
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024, 8:11
Ελλάδα

ΑΑΔΕ: «Βγάζει» συνεργεία ελέγχων στην αγορά για τα POS

Πρόστιμα 1.500 ευρώ σε παραβάτες – Στο στόχαστρο και οι επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν σε διασύνδεση των ταμειακών

Εξονυχιστικούς ελέγχους σε επαγγελματίες, εμπόρους και παραγωγούς από 35 κλάδους ξεκινάει από σήμερα η ΑΑΔΕ προκειμένου να διαπιστώσει αν έχουν εγκαταστήσει POS όπως έχουν υποχρέωση από το νόμο. Σύμφωνα με το σχεδιασμό στη πρώτη γραμμή θα βρεθούν ταξί, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, παντοπωλεία και παραγωγοί και πωλητές προϊόντων σε λαϊκές αγορές.

Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν ενεργοποιήσει τα τερματικά η να τα έχουν κρύψει και να μην αποδέχονται πληρωμές με κάρτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ.

Πάντως οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα προσφυγής κατά της απόφασης επιβολής του προστίμου εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή της η οποία ασκείται ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου, εφόσον οι διοικητικές κυρώσεις έχουν εκδοθεί από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης και ενώπιον του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην περιφέρεια του οποίου διαπιστώθηκε η παράβαση, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε διάστημα 30 ημερών από την κατάθεση της.

Επίσης τα πρόστιμα μειώνονται κατά 50% στις ακόλουθες περιπτώσεις:

– Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής προβεί σε καταβολή του προστίμου η εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ μέσα στις επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσει με τις επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν σε διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS έως την η δεν έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικούς εντός του Απριλίου για να διαπιστώσει αν η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε ανωτέρα βία ή σε αμέλεια και στη συνέχεια να ληφθούν οι αποφάσεις για τον αν θα τους δοθεί χρονική ανάσα η θα τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα για τους παραβάτες ανέρχονται σε 10.000 ευρώ εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και σε 20.000 ευρώ για υπόχρεο με διπλογραφικό ενώ σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται. Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους πλην των τουριστικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών περισσότερες από 255.000 επιχειρήσεις δηλαδή το 90% των υπόχρεων ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για να το κάνουν μέχρι την 30η Απριλίου, οπότε και είναι η καταληκτική προθεσμία. Ειδικότερα οι επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση ξεπέρασαν τις 145.000, ενώ πάνω από 110.000 επιχειρήσεις έχουν έρθει σε επικοινωνία με τους τεχνικούς εγκατάστασης και έχουν προγραμματίσει το ραντεβού για τη διασύνδεση των συστημάτων τους στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές λήγει στις 30 Απριλίου 2024 για:

-επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στην διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου.

-επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσειςall in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP θα πρέπει να διασυνδεθούν ως την 31η Μαΐου 2024 και οι κλειστές εποχικές επιχειρήσεις από την πρώτη ημέρα επανέναρξης της λειτουργίας τους

 

Πηγή: vradini.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Ο καιρός για σήμερα Δευτέρα (13/05/2024) – Αναλυτική πρόγνωση

Newsroom

Βραυρώνα: Τα ρίχνει στη μανά ο πατέρας – «Δεν ήξερα ότι στη σακούλα υπήρχε νεκρό βρέφος»

Newsroom

Θρίλερ με 65χρονο στον Αλμυρό Βόλου: Βρέθηκε νεκρός με τραύμα από καραμπίνα στο κεφάλι

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com