12 Μαρτίου 2026
Τοπικά νέα

To ξωκκλήσι του Αγίου Ηλία στην Κατοχή Οινιαδών

Η μνήμη του Προφήτη Ηλία τιμάται με ευλάβεια σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας με τα εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στον άγιο προφήτη να βρίσκονται συνήθως σε βουνοκορφές και δύσβατα σημεία.
Στις Οινιάδες γνωστός είναι ο ναός του Αγίου Ηλία ή Αϊ-Λιά για τους ντόπιους που βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν δυο χιλιομέτρων βόρεια της Κατοχής, στην κορυφή του ομώνυμου λόφου.

Πρόκειται για ένα μικρό εκκλησάκι με περίοπτη θέα που έχτισαν το 1880 οι αδελφοί Μήτσος, Νάσος και Φώτιος Καραβίας.

Ο ναός αρχικά πετρόκτιστος, δέχτηκε αρκετές παρεμβάσεις και επικαλύψεις με ασβέστη με αποτέλεσμα η εξωτερική του όψη να είναι σήμερα λευκή ενώ το εσωτερικό του χάρη στη φροντίδα της ενορίας ανακαινίστηκε πριν δεκαετίες και έχει διατηρηθεί σχεδόν αναλλοίωτο διατηρώντας τον αρχικό του διάκοσμο.

Λίγα μέτρα δυτικότερα του ναού, βρίσκεται ένα πετρόκτισκο κυκλικό κτίσμα που μοιάζει με πύργο. Πρόκειται για τον Ανεμόμυλο του Θερινού που σώζεται ακόμη και σήμερα παρά τη εγκατάλειψη σε καλή κατάσταση με την θέση της μυλόπετρας, τις σκάλες, τις εσοχές και τα παράθυρα του μύλου να είναι ακόμη εμφανή.

Στον λόφο του Αϊ-Λιά έχει βρεθεί και υπόγειο σπήλαιο που ενδεχομένως χρησιμοποιούνταν για λατρευτικούς σκοπούς στην αρχαιότητα καθώς και διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα. Ενώ στη δυτική πλευρά του λόφου υπάρχουν ευρήματα από τάφους της βυζαντινής περιόδου.

Εκ του Γραφείου Τύπου «Οινιαδών Ανάπτυξις»

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Το Νεοχώρι προετοιμάζεται για το 1ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού Οινιαδών!

Newsroom

Παράβολα: Εγκαίνια του νέου Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου την Παρασκευή 20 Μαρτίου

Newsroom

«Καθαρός Δήμος – Συμμετέχουμε Όλοι»: Μια νέα συλλογική πρωτοβουλία του Δήμου Αγρινίου

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com