Υλικά:
Για το χαλβά
- 1 φλ. λάδι ½φλ.ελαιόλαδο ½φλ.ηλιέλαιο
- 2 φλ.ψιλό σιμιγδάλι
- 3 φλ. ζάχαρη
- 4 φλ.νερο
- 2 φλούδες (1 λεμονι-1 πορτοκάλι)
- 1 κ.σ κανέλα
- 1 στικ κανέλα
Για τη κρέμα πορτοκάλι
- 500 γρ. γάλα
- 100 γ. αλεύρι Υ.Ο.
- 150 γ. ζάχαρη
- 1 κροκός αυγού
- Ξύσμα και χυμό από 1 μέτριο πορτοκάλι
- 1 Κ. εκχύλισμα βανίλιας η βανιλίνη
- 1 Κ. βούτυρο
- 150 γκρεμέ γάλακτος 35% λιπαρά
Για τη καραμέλα κόκκινου κρασιού
- 50 ml γλυκό κόκκινο κρασί
- 100 γρ. μέλι θυμαρίσιο
- 150 γρ. καστανή ζάχαρη η κανονική ζάχαρη
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, τις φλούδες από λεμόνι .Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και από την στιγμή που θα πάρει βράση, βράζουμε ακόμη για 2-3′ το σιρόπι. Όταν έχει λιώσει τελείως η ζάχαρη αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Για το χαλβά
Σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι, με προσοχή για να μην καεί.Το ψιλό αλλά και το χοντρό σιμιγδάλι το προσθέτουμε ταυτόχρονα.Καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να ροδίσει, να βγάλει τα γήινα αρώματα του και να πάρει ένα σκούρο χρυσορόδινο χρώμα, για περίπου 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα.Προς το τέλος, και αφού έχει αλλάξει χρώμα το σιμιγδάλι, προσθέτουμε την κανέλα (σκόνη), και ανακατεύουμε.Τραβάμε την κατσαρόλα με το σιμιγδάλι από τη φωτιά.Στη συνέχεια, πολύ προσεκτικά προσθέτουμε σιγά σιγά με την κουτάλα από χαμηλό ύψος το καυτό σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι που κοχλάζει.Προσοχή, γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ!Προσθέτουμε όλο το σιρόπι και ανακατεύουμε.Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά το χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι, να μαζεύεται σαν ζύμη γύρω γύρω από την κουτάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες από λεμόνι.Όσο ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ακόμα ζεστός, τον αδειάζουμε σε φόρμα παραλληλόγραμμη και τον πατάμε για να γίνει επίπεδος.
Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα το αλεύρι το αυγό ,αλεύρι ζάχαρη και το ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκαλί μέτριο. Ανακατεύουμε συνεχεία μέχρι να έρθει σε βρασμό και πήξει ,τότε ρίχνουμε τη βανιλίνη και ανακατεύουμε .Όταν έχει πήξει σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Την απλώνουμε σε 1 ταψί και βάζουμε ερμητικά μεμβράνη από επάνω .Τη βάζουμε στο ψυγείο 30λεπτα-1 ώρα μέχρι να πήξει. Μετά χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος να γίνει σφιχτή σαντιγί και με το φτερό στο μίξερ ρίχνουμε τη κρύα κρέμα και ανακατεύουμε για ομογενοποιηθεί. Αν θέλουμε τη βάζουμε σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής για να μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε.
Για την καραμέλα
Ρίχνουμε σε ένα κατσαρόλι τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει και μετά το μέλι μέχρι να γίνει καραμέλα και ρίχνουμε σιγά σιγά το κρασί .Αν σφίξει πολύ τραβάμε από τη φωτιά για λίγο ανακατεύουμε και μετά πάλι στη μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει ένα μείγμα.
Για το σερβίρισμα
Κόβουμε με το μαχαίρι σε να παραλληλόγραμμο σχήμα το χαλβά. Απλώνουμε τη καραμέλα στο πιάτο ,βάζουμε το χαλβά και από επάνω βάζουμε τη κρέμα . Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε και καραμελώμενους ξηρούς καρπούς(φουντουκιά ,αμύγδαλα κ.τ.λ.). Ψήνουμε γιο λίγο τους ξηρούς καρπούς (100γρ)στο τηγάνι και τους αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε ζάχαρη (150-200γρ) μόλις σκουρύνει βάζουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε . Στρώνουμε μια λαδόκολλα και απλώνουμε το μείγμα να κρυώσει . Μόλις κρυώσει το σπάμε κομματάκια και το ρίχνουμε πάνω από το γλυκό μας