Μοναδικές εικόνες από τις αλυκές Μεσολογγίου.
Ημέρα και νύχτα, κάθε αρχή φθινοπώρου, το αλάτι συλλέγεται μέσα από τα “τηγάνια “, μεγάλες τεχνητές “λεκάνες ” πολύ μικρού βάθους όπου και εισέρχεται η θάλασσα .
Οι αλυκές Μεσολογγίου κρατώντας υψηλά τα επίπεδα ποιότητας είναι πιστοποιημένες με ISO 9001 απο την TUV Hellas και ανήκουν στην κρατική εταιρία “Ελληνικές Αλυκές Α.Ε” , έχουν έκταση 11.500 στρεμμάτων και η παραγωγή φτάνει τους 120.000 τόννους ετησίως.
Η παραγωγή αρχίζει τον Μάρτιο-Απρίλιο. Τότε το νερό εισέρχεται στις λεκάνες αυτές και ξεκινά η εξάτμιση του. Καθώς το νερό εξατμίζεται και η πυκνότητα του αυξάνει, αρχίζει να αποθέτει στον πυθμένα διάφορα άλατα και γύψο.
Όταν λοιπόν το νερό ξεπεράσει συγκεκριμένες τιμές πυκνότητας, μεταφέρεται σε διπλανές λεκάνες από στενά ανοίγματα, τις “μπούκες”, ώστε διαδοχικά να απομακρύνεται ο γύψος και τα αδιάλυτα υλικά.
Τελικά το θαλασσινό νερό θα καταλήξει στα αλοπήγια (γνωστά στην περιοχή και ώς “τηγάνια”), δηλαδή τις τελικές λεκάνες όπου θα αφεθεί να στεγνώσει τελείως και να παραχθεί το αλάτι.
Το πρώτο προϊόν που συλλέγεται είναι η αφρίνα (άκρως ποιοτικό αλάτι).
Στην συνέχεια, δηλαδή από τον Σεπτέμβρη μέχρι τέλος Οκτωβρίου, ξεκινάει η συγκομιδή του αλατιού.
Το αλάτι συλλέγεται με αυτοκινούμενα μηχανήματα συγκομιδής και μέσω ταινιών μεταφοράς θα οδηγηθεί στην μονάδα πλύσης. Εκεί το αλάτι θα “πλυθεί” με την χρήση άλμης (θαλασσινού νερού κορεσμένου σε αλάτι) ώστε να απομακρυνθούν οι γαιώδεις προσμίξεις (πχ άλατα ασβεστίου ή μαγνησίου) αλλά να διατηρηθεί η ποσότητα και η ποιότητα του.
Το τελικό προϊόν, δηλαδή το καθαρό, αγνό αλάτι, θα αποτεθεί σε εντυπωσιακούς “λόφους” ύψους 10-15 μέτρων!
Η συνολική διαδικασία, παρά τον εκσυγχρονισμό της με μηχανήματα, βασίζεται στις ίδιες, πανάρχαιες τεχνικές.
Επιμέλεια βίντεο: Κωσταρέλλος Βασίλης