7.4 C
Θέρμον
Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024, 2:17
news1

Μητσοτάκης: «Οι δύο χώρες οφείλουν να ζουν ειρηνικά» – Ερντογάν: «Είμαστε αδέρφια»

Κοινές δηλώσεις πραγματοποιούν αυτή την ώρα Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι δυο χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν λύσεις»

Σήμερα πράγματι είναι μια ημέρα ξεχωριστή καθώς μετά από 7 χρόνια συνέρχεται το ανωτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας καθώς σηματοδοτεί την πρόθεση των δυο χωρών να χαράξουν νέους δρόμους στις σχέσεις τους τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά την συνάντησή τους η οποία κράτησε περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην πανδημία και τις φυσικές καταστροφές αλλά και περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις που τις απείλησαν επικίνδυνα και την ειρήνη και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο. Οι δυο χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν λύσεις.

Και αν αυτές δεν γεφυρώνονται να μην παράγουν αυτάματα κρίσεις. Συμφωνήσαμε στο Βίλνιους να πιάσουμε και πάλι το νήμα των επαφών μας. Και ο οδικός χάρτης που υιοθετήσαμε συμπεριέλαμβανε τρεις άξονες και οι συνομιλίες έγιναν σε πολύ παραγωγικό κλίμα.

Μίλησε για τον ρεαλιστικό στόχο να φτάσουν οι εμπορικές συναλλαγές τα 10 δις.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι συνομιλίες έγιναν σε παραγωγικό κλίμα και αναφερόμενος σε όλες τις συμφωνίες είπε ότι στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε μείωση των ροών και λόγω της καλύτερης συνεργασίας των δυο χωρών.

Αναφορικά με την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας η χώρα μας στηρίζει την χορήγηση θεωρήσεων έτσι ώστε να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να αναπτύξουν σχέσεις με την Ευρώπη. Η Ελλάδα επίσης ζήτησε και πέτυχε Τούρκοι πολίτες να μπορούν να επισκέπτονται 10 νησιά μας είναι μια πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα φιλίας όπως και οι μειονότητες των δυο χωρών γιατί η ισονομία βοηθά στην αλληλοκατανόηση και τον σεβασμό.

Τόνισε ακόμα ότι με τον Πρόεδρο Ερντογάν συζήτησε όλες τις διεθνείς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στον Καύκασο και μίλησαν για τον απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και την καταδίκη κάθε μορφής εξτρεμισμού και τρομοκρατίας και την προστασία των αξιών του ανθρωπισμού και τον σεβασμό των αμάχων.

Διαφωνούμε στο Κυπριακό είπε ο πρωθυπουργός και θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος εκεί που διακόπηκε το 2017.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι σήμερα 100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης υπογράφεται συνθήκη διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας την οποία είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Υπογράψαμε την συνθήκη σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας και ορίζει τα ορόσημα του διαλόγου μας. Με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Θα διευρύνουμε την ατζέντα μας και τα ΜΟΕ. Όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί να έρθει η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Είναι η μόνη διαφορά που μπορεί να τεθεί ενώπιον διεθνούς διαιτησίας.

Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις επαφές μας και θα επισκεφθώ την Άνοιξη την Τουρκία. Η Γεωγραφία και η `ιστορία μας έταξαν να ζουμε στην ίδια γειτονιά και υπάρχουν φωνές που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση αλλά αισθάνομαι χρέος να φέρουμε τα κράτη δίπλα δίπλα όπως είναι τα σύνορα μας.

Άμεση απάντηση Μητσοτάκη στην αναφορά περί «τουρκικής μειονότητας» του Ερντογάν – Ο προσδιορισμός της ιδιότητας καθορίζεται από την Συνθήκη της Λωζάνης

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκάλεσε η διπλή αναφορά του Τούρκου προέδρου σε «τουρκική μειονότητα».

«Η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας καθορίζεται από την Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος μας είναι να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να εργάζεται νυχθημερόν», είπε ο πρωθυπουργός.

Διακήρυξη των Αθηνών

Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας

                               

Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Α.E. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η Α.E. κ. Recep Tayyip Erdoğan, εκπροσωπώντας τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις τους (που αποκαλούνται από κοινού «τα Μέρη»), έχοντας προεδρεύσει της 5ης συνάντησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας την 7η Δεκεμβρίου 2023, στην Αθήνα, σε πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας,

 

PP1. Αναγνωρίζοντας την ανανεωμένη βούληση για συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών,

 

PP2. Υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο γειτονικών εθνών έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά την ευημερία και τη δυναμική της περιοχής,

 

PP3. Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προς όφελος και των δύο κοινωνιών σε κλίμα φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης,

 

PP4. Επιδιώκοντας ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσω των υφιστάμενων θεσμικών μηχανισμών,

 

PP5. Τονίζοντας ότι, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας, αμφότερα τα Μέρη, χωρίς να θίγονται οι εκατέρωθεν νομικές θέσεις τους, θα καλλιεργούν πνεύμα αλληλεγγύης απέναντι στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις,

 

PP6. Υπογραμμίζοντας ότι για την προώθηση της εν λόγω θετικής ατμόσφαιρας και ατζέντας, αμφότερα τα Μέρη θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή επισκέψεων σε κάθε επίπεδο με προσέγγιση προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων,

 

PP7. Υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ των θεμελιωδών σκοπών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των παγκοσμίως αναγνωρισμένων αρχών του διεθνούς δικαίου είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και η φιλική συνεργασία μεταξύ των κρατών,

 

PP8. Έχοντας αποφασίσει να καλλιεργούν φιλικές σχέσεις, αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση και να επιλύουν κάθε διαφορά μεταξύ τους με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο,

 

PP9. Υπογραμμίζοντας τη σημασία των αποτελεσματικών διαύλων και μηχανισμών επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο για την επιτυχή διαχείριση των διμερών τους σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης,

 

PP10 Τονίζοντας ότι και τα δύο Μέρη θα προσεγγίσουν τις σχέσεις τους με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των λαών, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο γειτονικών λαών τους, τονίζοντας περαιτέρω ότι προς τούτο, υπό το φως της επιτευχθείσας σημαντικής προόδου σχετικά με την προώθηση της θετικής ατζέντας σε οικονομικά και εμπορικά θέματα μέσω του Κοινού Σχεδίου Δράσης, οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν επιπρόσθετα θέματα συνεργασίας,

 

Συμφώνησαν στα κάτωθι:

 

OP1. Τα Μέρη συμφωνούν να συμμετέχουν σε συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τους ακόλουθους πυλώνες:

 

(α) Πολιτικός Διάλογος:

– σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος

– Διερευνητικές/ Διαβουλευτικές συνομιλίες

 

(β) Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της επιχειρηματικότητας-οικονομίας, τουρισμού, μεταφορών, ενέργειας, καινοτομίας, επιστήμης και τεχνολογίας, γεωργίας, περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, νεολαίας, εκπαίδευσης και αθλητισμού και όποιον άλλο τομέα συμφωνηθεί από κοινού, με στόχο  την επίτευξη σημαντικών και συγκεκριμένων παραδοτέων, εξορθολογίζοντας και επικαιροποιώντας συνεχώς την ατζέντα, με δομημένο τρόπο και νέα θέματα.

 

(γ) Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που περιλαμβάνουν μέτρα στον στρατιωτικό τομέα που θα συνέβαλλαν στην εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές,

 

OP2. Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.

 

OP3. Τα Μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

 

Αυτή η Διακήρυξη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη.

 

Έγινε στην Αθήνα, την 7η Δεκεμβρίου 2023, σε δύο αντίγραφα, καθένα στην Ελληνική, Τουρκική και Αγγλική γλώσσα με όλα τα κείμενα να θεωρούνται εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση διαφοράς ως προς την ερμηνεία, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.

 

 

 

 

 

 

Για την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας

 

 

 

 

Κυριάκος Μητσοτάκης Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας

 

 

 

Για την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας

 

 

 

Recep Tayyip Erdoğan

Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας

 

 

 

Πηγή: vradini.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας: «Κλείστε το παρακαλώ πολύ! Μη με εκθέτετε έτσι»

Newsroom

Θανάσης Παπαθανάσης: «Δεν αλλάζει το καθεστώς των Δικαστηρίων στην Αιτωλοακαρνανία-Παραμένει το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας»

Newsroom

Αγία Παρασκευή: Άφαντοι οι γονείς των ανηλίκων που βασάνιζαν τον 14χρονο

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com