14.1 C
Θέρμον
Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 19:50
news1

«Δεσμεύομαι να το εμποδίσω»: «Όχι» Μενέντεζ στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, δεσμεύεται να συνεχίσει να μπλοκάρει την πώληση F-16 στην Τουρκία εάν η Άγκυρα δεν σταματήσει να απειλεί τους συμμάχους των ΗΠΑ και να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε ανακοίνωσή του, την οποία δημοσιοποιεί το Politico, ο Μπομπ Μενέντεζ τονίζει ότι αντιτίθεται σθεναρά στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, αδιαφορεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία ενώ παράλληλα υιοθετεί ανησυχητικές και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές απέναντι στους γείτονες – συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal, η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να σκέφτεται την πώληση 40 F-16 στην Τουρκία (συνολικής αξίας 20 δισ. δολαρίων) και F-35 στην Ελλάδα.

«Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές, να βελτιώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία -απελευθερώνοντας δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης- και αρχίσει να συμπεριφέρεται όπως πρέπει να συμπεριφέρεται ένας σύμμαχός, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση».

Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί με την πώληση F-35 στην Ελλάδα.

Όπως γράφει το Politico, ο Μενέντεζ έχει ενημερώσει τον Λευκό Οίκο από τον Δεκέμβριο ότι δεν σκοπεύει να αποδεχτεί την πώληση F-16 στην Τουρκία.

Κατά την εφημερίδα Wall Street Journal, η πώληση των μαχητικών στην Άγκυρα θα φέρει ως όρο την αποδοχή της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μπλοκάρει δύο φορές τις ενταξιακές διαδικασίες για την είσοδο των δύο αυτών χωρών στην βορειοατλαντική συμμαχία.

cnn.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παρτίδα καπνιστής πέστροφας – Εντοπίστηκε βακτήριο λιστέρια

Newsroom

ΕΜΥ: Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Newsroom

Ε.Σ. Αγρινίου: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για το Πάσχα

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com