15.2 C
Θέρμον
Παρασκευή, 10 Μαΐου 2024, 9:05
news1

Γρίπη: Έντονοι φόβοι για το χειρότερο κύμα των τελευταίων 13 ετών – Αυξημένες επισκέψεις σε γιατρούς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής στην Ελλάδα

Σε επαγρύπνηση είναι οι υγειονομικές αρχές όλης της Ευρώπης σε σχέση με τη γρίπη εκτιμώντας ότι φέτος θα καταγραφεί “κύμα” και μάλιστα αρκετές προβλέψεις εκτιμούν ότι θα είναι μεγάλο.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), έχει ήδη σε εξέλιξη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη γρίπη και έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για την αξία του αντιγριπικού εμβολιασμού ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία του ΕΟΔΥ την εβδομάδα από τις 17 έως τις 23 Οκτωβρίου παρατηρήθηκε αύξηση των επισκέψεων σε γιατρό για συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Μάλιστα, η διαφορά στις επισκέψεις με συμπτωματολογία συμβατή με τη γρίπη σε σχέση με πέρυσι είναι έντονη. Οπως δείχνει σχετικό διάγραμμα του ΕΟΔΥ για την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα γριπώδους συνδρομής ανά 1000 επισκέψεις πλησιάζουν τα 40, ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν λιγότερα από 10.

Στη διάρκεια της εβδομάδας 17-23 Οκτωβρίου ο αριθμός των συμμετεχόντων γιατρών που απέστειλε κλινικά δεδομένα ανήλθε στους 118 και οι επισκέψεις για κάθε αιτία που αντιστοιχούν στους ιατρούς που δήλωσαν, ανήλθαν στις 9.575 στο σύνολο της χώρας.

Η δραστηριότητα της γρίπης, όμως, παραμένει ακόμη σε χαμηλό επίπεδο.  Από την εβδομάδα 40/2022 (δηλαδή από τις αρχές Οκτωβρίου) έως και τις 23 Οκτωβρίου ελέγχθηκαν συνολικά 126 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 15 από νοσοκομεία και 111 από τα δίκτυα παρατηρητών νοσηρότητας. Τρία εκ των δειγμάτων ήταν θετικά για ιό γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα τα δύο ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1) και το ένα στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Κανένας θάνατος προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί την εφετινή περίοδο επιτήρησης.

Πίσω στο … 2009

Η γρίπη φέτος στις ΗΠΑ εμφανίστηκε έξι εβδομάδες νωρίτερα, με υψηλά ποσοστά νόσησης και συγκεκριμένα 880.000 περιπτώσεις, με 6900 νοσηλείες και 360 θανάτους που οφείλονται στον ιό της γρίπης όπως αναφέρουν τα πρόσφατα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αμερικής. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης της Lena H. Sun με θέμα την αυξημένη δριμύτητα της γρίπης φέτος σε σχέση με τα τελευταία 13 χρόνια.

Τα CDC αναφέρουν ότι τόσο υψηλά ποσοστά έχουν να αναφερθούν από το 2009 με την πανδημία της H1N1 με βάση εκτιμήσεις που βασίζονται στον αριθμό εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τις επισκέψεις σε γιατρούς, τις νοσηλείες και τους θανάτους. Η Lynnette Brammer, επιδημιολόγος που ηγείται της ομάδας επιτήρησης της γρίπης των CDC, υπογραμμίζει ότι βρισκόμαστε στην καμπή μιας ασυνήθιστης πανδημίας κορονοϊού που έχει επηρεάσει τόσο τη γρίπη καθώς και άλλους αναπνευστικούς ιούς.

 

 

Με βάση τα τελευταία δεδομένα του μηνός Οκτωβρίου, τα ποσοστά νόσησης από την γρίπη είναι διπλάσια σε σχέση με τα περσινά στην Αμερική. Ο William Schaffner, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νοσημάτων και Καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt αναφέρει ότι ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης υστερεί σε σχέση με την περυσινή χρονιά, με κάθε χρόνο τα ποσοστά να μειώνονται. Πρόκειται για κάτι που τον ανησυχεί, καθώς φαίνεται ότι φέτος θα είναι η χειρότερη εποχή γρίπης τα τελευταία 13 χρόνια, όπως γράφουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

 

 

eleftherostypos.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παρτίδα καπνιστής πέστροφας – Εντοπίστηκε βακτήριο λιστέρια

Newsroom

ΕΜΥ: Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Newsroom

Ε.Σ. Αγρινίου: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για το Πάσχα

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com