19.6 C
Θέρμον
Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024, 14:00
news1

Άξιον Εστί: Παράταση στην παραμονή της εμβληματικής εικόνας στη Μητρόπολη

Παράταση στην παραμονή της Ιερής Εικόνα του «Άξιον Εστί» στη Μητρόπολη Αθηνών μέχρι την Τετάρτη 17 Μαΐου, ανακοίνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει πως: «Λόγω της αθρόας προσέλευσης των προσκυνητών στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αιτήθηκε προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους την ολιγοήμερη παράταση της παραμονής της Ιεράς Εικόνος του “Άξιον Εστί”. Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους αποφάσισε και ενέκρινε την παράταση της παραμονής της Ιεράς Εικόνος μέχρι και την Τετάρτη 17 Μαΐου το πρωί».

Άξιον εστί: Η ιστορία

Η εικόνα τού «Αξιον Εστί», δεξιοκρατούσα Θεοτόκος, βρίσκεται στο περιβόλι της Παναγιάς και είναι «Εφέστιος» και «Προστάτις» των 20 αγιορείτικων μονών, αντίγραφο της οποίας βρίσκεται σε κάθε Μονή. Αγιογραφήθηκε πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη, κατά το πρότυπο της Παναγίας Ελεούσας του Κύκκου της Κύπρου, η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Είναι αγιογραφημένη στα χρόνια της Εικονομαχίας. Η τεχνοτροπία της εικόνας είναι αυστηρά βυζαντινή και η όψη της επιβλητική.

Ενώπιον της εικόνας, κάνοντας τρεις μετάνοιες και το σταυρό τους οι καθηγούμενοι των 20 μονών, στις 3 Οκτωβρίου 1913, υπέγραψαν το ψήφισμα της αιώνιας Ενωσης του Αγίου Ορους με τη Μητέρα Ελλάδα.

 

Πηγή: eleftherostypos.gr

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παρτίδα καπνιστής πέστροφας – Εντοπίστηκε βακτήριο λιστέρια

Newsroom

ΕΜΥ: Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Newsroom

Ε.Σ. Αγρινίου: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για το Πάσχα

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com