Ένα μεγάλο σχήμα 63 μελών επέλεξε ο πρωθυπουργός για τη νέα κυβέρνηση, στην αυγή της νέας κυβερνητικής θητείας, για να τρέξει το έργο της επόμενης τετραετίας, με προσανατολισμό στην υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών στόχων, για τους οποίους έχει δεσμευτεί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο έχει εξ ολοκλήρου τη σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όλο το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα στις προεκλογικές του υποχρεώσεις, έγραφε και έσβηνε ονόματα στο χαρτί, και είχε ετοιμάσει τον βασικό κορμό για τη νέα κυβέρνηση.
Μέχρι και το παρά πέντε της ανακοίνωσης του, έβαζε τις τελευταίες πινελιές που οδήγησαν και σε καραμπόλες. Όπως αυτή ανάμεσα στον Νότη Μηταράκη και τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος τελικά ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Ναυτιλίας αντί για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δεμομένου ότι ένα από τα βασικά πρότζεκτ που θα χειριστεί η Κατεχάκη είναι το θέμα του φράκτη στον Έβρο, επικράτησε η σκέψη να εγκατασταθεί εκεί ο κ. Μηταράκης, λόγω και της προϋπηρεσίας του στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μάλιστα το όνομα του κ. Βαρβιτσιώτη είχε συζητηθεί και για το συγκεκριμένο υπουργείο, αλλά τελικά προκρίθηκε η μετακόμιση του στο Ναυτιλίας, όπου είχε θητεύσει και στο παρελθόν.
Καραμπόλα της τελευταίας στιγμής και για τη θέση του / της Κυβερνητικής Εκπροσώπου. την οποία τελικά κατέλαβε ο μέχρι χθες Γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης, αντί για την πρωτεύουσα σε σταυρούς στην Ανατολική Αττική, Σοφία Ζαχαράκη. Η επιλογή αυτή φανερώνει τη στρατηγική της Ν.Δ. να παίξει… “επιθετική μπάλα”, στο τερέν της οκτακομματικής Βουλής.
Η κ. Ζαχαράκη τελικά επιλέχθηκε για το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ένα νέο υπουργείο στο οποίο επενδύει πολλά ο Πρωθυπουργός,
Ενίσχυση του κεντροδεξιού προφίλ
Παράλληλα η στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η ενίσχυση του κεντροδεξιού προφίλ του κόμματος του, με την επιλογή των “ΠΑΣΟΚ-ογενών” Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη θέση του υπουργού Υγείας και Γιώργου Φλωρίδη, δικηγόρου στο επάγγελμα, για τα ηνία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το rotation του έβγαλε εκτός υπουργικού σχήματος…
“Θύματα” του rotation, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός κυβέρνησης, είναι οι πρώην υπουργοί: Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Θάνος Πλεύρης, Στέλιος Πέτσας, Χρήστος Στυλιανίδης, Κώστας Τσιάρας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Μίνα Γκάγκα, Γιώργος Γεωργαντάς αλλά και ο Κώστας Καραμανλής, για τον οποίο ρόλο έπαιξε και η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την υπόθεση των Τεμπών.
Δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς, δηλώνουν πηγές του Μαξίμου, σημειώνοντας ότι σε αυτή μετέχουν και νέα στελέχη από τη “γαλάζια” κοινοβουλευτική ομάδα, πρόσωπα από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και γενικοί γραμματείς υπουργείων, ενώ υπάρχει σημαντική ποσόστωση γυναικών.
Με αυξημένη ποσόστωση γυναικών
Σήμερα, στις 13:00, ορκίζονται στο Προεδρικό Μέγαρο 23 υπουργοί και 39 αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, σε ένα σχήμα το οποίο σε ποσοστό 25% έχει… γυναικείο άρωμα. Μετέχουν 15 γυναίκες, εκ των των οποίων οι 4 σε θέσεις υπουργών, 1 ως αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί. Στο προηγούμενο σχήμα μετείχαν μόλις 9 γυναίκες (3 υπουργοί και 6 υφυπουργοί),
Το νέο υπουργικό σχήμα είναι και ηλικιακά ανανεωμένο, καθώς ο μέρος όρος ηλικίας έχει κατέβει στα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.
Οι μπλε φάκελοι στους υπουργούς
Οι υπουργοί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, θα παραλάβουν φακέλους με τις κυβερνητικές προτεραιότητες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και θα υλοποιηθούν στη διάρκεια της 4ετίας.
Η εντολή του Πρωθυπουργού στους υπουργούς είναι να σηκώσουν αμέσως τα μανίκια, ενώ η πρόοδος ανά τομέα θα καταγράφεται και θα αξιολογείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Πηγή; newsit.gr