Με τις υγειονομικές αρχές της χώρας να βρίσκονται σε εγρήγορση και επιφυλακή για την αυξημένη εμφάνιση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου που έχει προκαλέσει τον θάνατο έξι παιδιών σε διάστημα μόλις έξι μηνών, και τους γονείς να μην κρύβουν την ανησυχία τους, οι παιδίατροι αλλά και ο ΕΟΔΥ, δίνουν συμβουλές για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του επικίνδυνου βακτηρίου.
Το πρώτο και σημαντικότερο που θα πρέπει να δουν οι γονείς και κηδεμόνες είναι η κατάσταση του παιδιού τους. Ο πρόεδρος των Ελευθερο επαγγελματιών Παιδιάτρων κ. Κ. Νταλούκας μας ξεκαθάρισε ότι πρώτα από όλα οι γονείς εν έτη 2023 δεν πρέπει να κάνουν τους γιατρούς.
Η βασικότερη συμβουλή λοιπόν είναι όταν το παιδί αρρωστήσει θα πρέπει αμέσως να οδηγηθεί στον γιατρό για να διαπιστώσει εκείνος αν ο μικρός ασθενής έχει κάποια ίωση ή κάτι άλλο σοβαρότερο.
Μην ξεχνάμε ότι ο στρεπτόκοκκος ο οποίος τον χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, «έδωσε ρεσιτάλ» με φαρυγγίτιδες, αμυγδαλίτιδες αλλά και ωτίτιδες, έχει πλέον αλλάξει και έχει γίνει πιο επικίνδυνος.
Δυστυχώς η επιδημιολογία του στρεπτόκοκκου(ίσως και εξαιτίας του κορωνοιού) έχει αλλάξει και το βακτήριο Α’ που μέχρι πρότινος συνήθιζε να προκαλεί οστρακιά, έχει γίνει πιο διεισδυτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι πιθανόν να διεισδύσει πιο γρήγορα στο αίμα του ανθρώπου και να προκαλέσει με τις τοξίνες του βαρύτατες παρενέργειες.
Τα ύποπτα σημάδια που μας οδηγούν κατευθείαν στον γιατρό
Τα τρία βασικά συμπτώματα που θα πρέπει να χτυπήσουν το καμπανάκι κινδύνου για πιθανότητα μόλυνσης από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ αλλά και τους γιατρούς είναι:
Ο ψηλός πυρετός, ο πονόλαιμος και μυαλγία. Πρόκειται για ένα ύπουλο μικρόβιο, όπως το χαρακτηρίζουν οι παιδίατροι, με αφορμή το θάνατο του 8χρονου στην Ημαθία, που μπορεί να εμφανιστεί ως απλή ίωση και να εξελιχθεί σε σοβαρή νόσηση, για αυτό οι γονείς δεν θα πρέπει να αμελήσουν τα συμπτώματα.
Ο ΕΟΔΥ μάλιστα αναφέρει στις οδηγίες του ότι εάν ο πυρετός επιμένει, ο πονόλαιμος είναι έντονος, παρατηρείται δυσκολία στην κατάποση, δημιουργηθεί εξάνθημα και υπάρχει έντονη καταβολή θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.
Ο λόγος είναι απλός και συγκεκριμένος: Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Τα πρώτα δύο 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα από την στιγμή που εμφανίζονται τα συμπτώματα του πυρετού του πονόλαιμου και της μυαλγίας. Για αυτό οι γονείς άμεσα θα πρέπει να συμβουλευτούν από κοντά τον παιδίατρο τους.
Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα, η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, πονόλαιμο, δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα στην υπερώα. Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια φαρυγγοαμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας.
Ευαισθησία στον στρεπτόκοκκο εκτός από τα μικρά παιδιά, έχουν οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, αλλά και όσοι παρουσιάζουν χρόνια νοσήματα.
Η μετάδοση του στρεπτόκοκκου
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου. Ειδικότερα, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:
–Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
-Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
-Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
-Από υγιείς φορείς του βακτηρίου
Για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α υπάρχουν διάφορες εξετάσεις ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς. Για παράδειγμα η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα μπορεί γρήγορα να διαγνωσθεί με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος καθώς επίσης και με ένα ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου, γνωστό ως step test.
Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:
-Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
-Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
-Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
-Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
-Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγή.
Πηγή: vradini.gr