25.2 C
Θέρμον
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024, 3:18
news1

Μπαράζ εξαγορών στις ΑΠΕ – Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της χώρας

Εντείνονται οι επιχειρηματικές συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας από τις ελληνικές επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδας, με επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη λιανική του ρεύματος. Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους μήνες ανακοινώθηκαν εξαγορές και χρηματοδοτικές συμφωνίες ύψους άνω των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στον τομέα των ΑΠΕ η εξαγορά έτοιμων – σε λειτουργία – μονάδων ή σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης εξασφαλίζουν για τον αγοραστή ταχύτερη ανάπτυξη στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Ωστόσο, ενώ το σύνολο των μεγάλων ενεργειακών ομίλων δηλώνουν ανοιχτοί σε προτάσεις για εξαγορές, παράλληλα με την οργανική ανάπτυξη των ΑΠΕ, ομοίως όλοι επισημαίνουν ότι το τελικό κριτήριο είναι το κατά πόσο είναι συμφέρουσα η τιμή στην οποία γίνεται η συναλλαγή.

Στη λιανική ο μοχλός που επισπεύδει τις συμφωνίες εκτιμάται ότι είναι η ενεργειακή κρίση η οποία επηρεάζει περισσότερο τους μη καθετοποιημένους παίκτες στην αγορά, δηλαδή εκείνους που δραστηριοποιούνται μόνο στην προμήθεια και δεν έχουν τη δυνατότητα προσκόμισης εσόδων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ορισμένες από τα σημαντικότερες συμφωνίες που ανακοινώθηκαν ή ολοκληρώνονται το τελευταίο διάστημα περιλαμβάνουν τις εξής:

  • Η εξαγορά της ENEL Ρουμανίας από τη ΔΕΗ, η οποία όπως επιβεβαίωσε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για συμφωνία ύψους 1,26 δισεκ ευρώ που περιλαμβάνει εταιρίες προμήθειας, δίκτυα διανομής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τον περασμένο μήνα η ΔΕΗ ανακοίνωσε επίσης την εξαγορά Αιολικού πάρκου ισχύος 84 ΜW επίσης στη Ρουμανία από τον Όμιλο Lukoil ενώ έχει συμφωνήσει με την Mytilineos την αγορά υπό κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών ισχύος 210 μεγαβάτ στη Ρουμανία. ΔΕΗ και RWE προχωρούν εξάλλου μέσω κοινής εταιρείας στην κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος 490 μεγαβάτ στο Αμύνταιο στο πλαίσιο συμφωνίας για από κοινού ανάπτυξη έργων έως 2000 μεγαβάτ στην Ελλάδα.
  • Η Mytilineos ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την εξαγορά της εταιρείας προμήθειας Volterra έναντι τιμήματος που μπορεί να φθάσει έως 24 εκατ. Ευρώ. Είχε προηγηθεί η εξαγορά της Watt+Volt, με αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς της Mytilineos στην προμήθεια ρεύματος να φθάσει στο 13 %. Όπως ανακοίνωσε η εξαγοράζουσα εταιρεία, “με την προσθήκη μεγάλων πελατών Υψηλής Τάσης, νέων εξαγορών και νέων πελατών Μέσης και Χαμηλής Τάσης, το ποσοστό αυτό αναμένεται εντός του 2024 να φτάσει το 20% – 25%”. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Volterra από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες το καλοκαίρι του 2022 με αξία 133 εκατ. Ευρώ. Η Mytilineos ανακοίνωσε εξάλλου τον Ιούνιο την εξαγορά 5 φωτοβολταϊκών έργων στην Αλμπέρτα του Καναδά ισχύος 1,4 GW για τα οποία τα επόμενα 4 χρόνια θα επενδυθούν 1,16 δισεκ. Ευρώ προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία.
  • Η HELLENiQ Renewables, 100% θυγατρική της HELLENiQ ENERGY, υπέγραψε τον Ιούλιο συμφωνία – πλαίσιο, ύψους έως 766 εκατ. ευρώ, με την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank για την υλοποίηση επιμέρους χρηματοδοτήσεων για υφιστάμενα και νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα). Η HELLENiQ Renewables προχώρησε επιπλέον σε συμφωνίες ανάπτυξης και εξαγοράς φωτοβολταϊκών ισχύος 811 μεγαβάτ στη Ρουμανία (τα 211 από την Mytilineos) και 15 μεγαβάτ στην Κύπρο.
  • O Όμιλος Μotor Oil ολοκλήρωσε το Μάιο την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου σε χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,9 GW στην Ελλάδα με την απόκτηση του 75% της UNAGI η οποία κατείχε μερίδιο 51% σε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε διάφορα στάδια.
  • Σε εξαγορές μονάδων ΑΠΕ ισχύος 850 μεγαβάτ εντός και εκτός Ελλάδος προχώρησε το τελευταίο έτος η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αποκτώντας με επιχειρηματικές συμφωνίες φωτοβολταϊκά έργα στον Έβρο, τη Θεσσαλία, την Αιτωλοακαρνανία, την Πιερία αλλά και τη Βουλγαρία.
  • Στα τέλη Ιουλίου ανακοινώθηκε συμφωνία πώλησης του 50% της Enel Green Power Hellas στην Macquarie Asset Management με τίμημα περίπου 345 εκατομμύρια ευρώ. Η Enel Green Power Hellas (EGPH) διατηρεί σε λειτουργία 59 έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 482 MW αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και έξι φωτοβολταϊκά έργα υπό κατασκευή, συνολικής ισχύος 84 MW. Η Macquarie ως γνωστόν εξαγόρασε στις αρχές του 2022 το 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ.

 

Πηγή: cnn.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Καιρός: «10 μέρες θα έχει διάρκεια ο καύσωνας – Οι τρεις φάσεις των θερμών αέριων μαζών», λέει ο Κολυδάς

Newsroom

Η Λιτανεία του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο

Newsroom

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παρτίδα καπνιστής πέστροφας – Εντοπίστηκε βακτήριο λιστέρια

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com