25.2 C
Θέρμον
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024, 23:41
news1

Με δυνατούς υποψήφιους το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ποια ονόματα ακούστηκαν στην πρώτη σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη

 

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 έχουν στρέψει άπαντες το βλέμμα τους στο ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως έχουν το «πάνω χέρι» στην Αυτοδιοίκηση, λόγω πιο έμπειρων στελεχών, ωστόσο υπάρχει, πλέον, ο… φόβος της Ν.Δ., που έρχεται φορτσάτη, υποβοηθούμενη και από το σαρωτικό εκλογικό αποτέλεσμα. Κάπως έτσι, λοιπόν, στην Επιτροπή Αυτοδιοίκησης που συστάθηκε πριν από λίγες ημέρες, με συντονιστή τον Κώστα Σκανδαλίδη, έχει ήδη γίνει μία πρώτη «χαρτογράφηση» και αξιολόγηση προσώπων που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και στελέχη «πρώτης γραμμής», ακόμη –ενδεχομένως– και νυν βουλευτές!

Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες

– Στην Περιφέρεια Κρήτης το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει, φυσικά, τον νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον οποίο βέβαια και η Ν.Δ. αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται, επίσης, να στηρίξουν!
– Για την Περιφέρεια Αττικής το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως θα στηρίξει τον υποψήφιο και πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, αν και κάποια στελέχη του κόμματος έχουν εκφραστεί θετικά για τον πρώην δήμαρχο Ρέντη – Νίκαιας Γιώργο Ιωακειμίδη, τον οποίο – βέβαια– αναμένεται να στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι υπάρχουν στελέχη της άλλοτε παράταξης της Ρένας Δούρου που θα είναι υποψήφιοι τόσο με την παράταξη του κ. Σγουρού όσο και του κ. Ιωακειμίδη.
– Στην Κεντρική Μακεδονία υποψήφιος θα είναι ο Χρήστος Παπαστεργίου, νυν περιφερειακός σύμβουλος, που είχε διεκδικήσει την Περιφέρεια και το 2019.
– Στη Δυτική Μακεδονία υποψήφια θα είναι η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, νυν περιφερειακή σύμβουλος, η οποία επίσης είχε διεκδικήσει την Περιφέρεια και το 2019.
– Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, παρότι ο πρώην δήμαρχος Κομοτηνής και μέλος της Επιτροπής Αυτοδιοίκησης Γιώργος Πετρίδης «τρέχει» όλες τις διαδικασίες, δεν ενδιαφέρεται να κατέλθει υποψήφιος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την άλλη εβδομάδα θα έχει βρεθεί αξιόλογο πρόσωπο που θα ηγηθεί της προσπάθειας.
– Στη Δυτική Ελλάδα «ακούγεται» έντονα τις τελευταίες ημέρες το όνομα του πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, ενώ έχει προταθεί και ο νυν περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Λύτρας.
– Στην Πελοπόννησο τα ονόματα που τέθηκαν στο τραπέζι είναι της υποψήφιας βουλευτή Κορινθίας Κατερίνας Ταγαρά και του τέως βουλευτή Μεσσηνίας Παναγιώτη Αδαμόπουλου, που δεν εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης ενεπλάκη σε κάποια σχετικά σενάρια, αλλά κάτι τέτοιο το απέκλεισε κατηγορηματικά ο ίδιος.
– Στη Θεσσαλία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ο καρδιοχειρουρχός και νυν περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Τσιλιμίγκας, η δικηγόρος Μαρία Γαλλιού, ο δημοσιογράφος Γιάννης Αναστασίου, αλλά και η πρώην περιφερειακή σύμβουλος Τζούλια Τσαλίκη.
– Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κάποιοι έχουν ρίξει την ιδέα για τον νυν βουλευτή Κέρκυρας Δημήτρη Μπιάγκη, ενώ στην Κεντρική Ελλάδα ορισμένα κομματικά στελέχη προωθούν τη νυν βουλευτή Ευβοίας Κατερίνα Καζάνη, ωστόσο μοιάζει δύσκολο να «μεταφραστούν» σε υποψηφιότητες και οι δύο αυτές περιπτώσεις.
Κατά τα άλλα, δυσκολίες και διάφορα ανεπιβεβαίωτα σενάρια υπάρχουν για τις Περιφέρειες Βόρειου Αιγαίου, Νότιου Αιγαίου και Ηπείρου.

 

Οι μεγάλοι Δήμοι και η Αθήνα

Μοιάζει δεδομένο, όπως λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, πως το ΠΑΣΟΚ θα έχει «δικό του» υποψήφιο σε 4-5 μεγάλους δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων, φυσικά, στο Δήμο Αθηναίων. Το σίγουρο είναι πως στο Δήμο Πειραιά θα στηριχθεί ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, ενώ στο Δήμο Πατρέων η υποψηφιότητα του Βασίλη Αϊβαλή, προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Ένα δύσκολο «κουίζ» πρέπει να λυθεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ειδικά μετά τις εξελίξεις με τον Χάρη Καστανίδη και το χαμηλό ποσοστό του κόμματος στην Εκλογική Περιφέρεια της Α’ Θεσσαλονίκης. Ακούγεται, πάντως, το όνομα του Στέλιου Αγγελούδη.

Τώρα, όσον αφορά στον «εκλεκτό» που θα διεκδικήσει το Δήμο Αθηναίων από τον νυν δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, το όνομα του Δημήτρη Μάντζου «ακούγεται» πιο έντονα από οποιοδήποτε άλλο, και όπως συνομολογούν όλοι θα είναι μία πολύ καλή επιλογή, εφόσον πραγματοποιηθεί. Πρόκειται για τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος και βουλευτή Επικρατείας, που θα πρέπει, πάντως, να στηριχθεί δυναμικά και ποικιλοτρόπως για να καταφέρει ένα καλό αποτέλεσμα απέναντι στον Κ. Μπακογιάννη. Δευτερευόντως υπάρχουν τα ονόματα της Ρωξάνης Μπέη και της Ζέφης Δημαδάμα.

 

Το σενάριο συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ

Εν μέσω της συζήτησης για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν Περιφέρειες και Δήμους, άνοιξε μία άλλη μεγάλη κουβέντα στους «κόλπους» του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο, με το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝ.ΑΛ. Θόδωρο Μαργαρίτη να προτείνει πρόσωπο κοινής αποδοχής ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Αθηναίων, απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη.

«Πρέπει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να αναζητήσει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής σε συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις, ώστε να υπάρξει μάχη ανατροπής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαργαρίτης. Κάποια κομματικά στελέχη «είδαν με καλό μάτι» ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο –επισήμως– από τη Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να στηρίξουν υποψήφιο από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, αυτό δεν αποκλείει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπο να είναι τόσο «καλή» που να ακολουθήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι να έχουμε μία –κάποιου είδους– σύγκλιση μπροστά στον «κοινό εχθρό», τη Ν.Δ…

 

Πηγή: vradini.gr Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Η Λιτανεία του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο

Newsroom

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παρτίδα καπνιστής πέστροφας – Εντοπίστηκε βακτήριο λιστέρια

Newsroom

ΕΜΥ: Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com