18.5 C
Θέρμον
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2024, 23:35
news1

Με αυτή την κυβέρνηση θα πάμε μέχρι τις δεύτερες εκλογές – Όλα τα ονόματα

Με ρυθμούς εξπρές ολοκληρώνονται μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαΐου οι θεσμικές διαδικασίες για την εκλογή της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις νέες εκλογές της 25ης Ιουνίου, όπου θα διεξαχθούν πλέον με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, αλλά και της ορκωμοσίας και διάλυσης της νέας βουλής.

Σήμερα, στις τέσσερις το μεσημέρι, πρόκειται να ορκιστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς ενώπιον της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην διάρκεια της ημέρας και μετά την ορκωμοσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού αναμένεται να ανακοινωθούν τα 11 πρόσωπα που θα αναλάβουν για έναν μήνα καθήκοντα υπηρεσιακών υπουργών.

Τα πρόσωπα αυτά αναμένεται να ορκιστούν την Παρασκευή 26 Μαΐου, σε ώρα που θα ανακοινωθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Δύο μέρες μετά, δηλαδή την Κυριακή 28 Μαΐου και ώρα έξι το απόγευμα, σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα γίνει η ορκωμοσία των νεοεκλεγέντων βουλευτών.

Την Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος για μία ημέρα. Ως πιθανότερη θεωρείται η επανεκλογή του νυν προέδρου της Βουλής, του Κώστα Τασούλα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, Δευτέρα, η Βουλή θα διαλυθεί και θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα με την προκήρυξη του δεύτερου γύρου εκλογών για τις 25 Ιουνίου.

Ουσιαστικά την Δευτέρα το απόγευμα ξεκινά η νέα προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι μια νέα εκλογική διαδικασία και ως εκ τούτου θα εκκινήσουν εξαρχής και όλες οι διαδικασίες για την ανακήρυξη των συνδυασμών που θα συμμετάσχουν σε αυτές, υποβάλλοντας εκ νέου τα απαιτούμενα για τη συμμετοχή τους στον Άρειο Πάγο.

Τα ονόματα που συζητούνται για να πλαισιώνουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση διάρκειας ενός μήνας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν από το Μαξίμου, τα πρόσωπα που θα ορκιστούν την προσεχή Παρασκευή υπηρεσιακοί υπουργοί για διάστημα ενός μήνα είναι επτά άνδρες και τέσσερις γυναίκες.

Έτσι λοιπόν εκτός από τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά που ορκίζεται σήμερα υπηρεσιακός πρωθυπουργός τα άλλα πρόσωπα που φέρονται να έχουν «κλειδώσει» για τα υπουργεία είναι:

Ιωάννης Σαρμάς Πρωθυπουργός- Αρχαιότερος εκ των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων – Πρ. Ελεγκτικού Συνεδρίου

Βασίλης Κασκαρέλης Υπουργός Εξωτερικών- Πρέσβης ε.τ. Ουάσιγκτον – Άγκυρα – Λευκωσία

Αλκιβιάδης Στεφανής Υπουργός Άμυνας- Υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος ΑΓΕΣ

Χαράλαμπος Λαλούσης Υπουργός Προστασίας Πολίτη- Στρατηγός ε.α. Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ επί μεταναστευτικής κρίσης Έβρου και Ορούτς Ρέις

Ευάγγελος Τουρνάς Υπουργός Πολιτικής Προστασίας- Πτέραρχος ε.α. Επίτιμος Αρχηγός Αεροπορίας διατελέσει Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας 2021

Αναστασία Κοτανίδου Υπουργός Υγείας- Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ

Χρήστος Κίττας Υπουργός Παιδείας- Πρώην πρύτανης παν/μιου Αθηνών – Διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός υγείας 2012

Για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται και το όνομα της Μαρίας (Μάρας) Νικολαΐδου καθηγήτριας στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Καλλιόπη Σπανού Υπουργός Εσωτερικών

Φίλιππος Σπυρόπουλος Υπουργός Δικαιοσύνης- Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Ελένη Λουρή Υπουργός Ανάπτυξης- Υποδιοικητής τράπεζας της Ελλάδος 2008 -2014

Ιωάννα Δρέττα Υπουργός Τουρισμού- Διευθύνουσα Σύμβουλος Marketing Greece

Γιώργος Κουμεντάκης Υπουργός Πολιτισμού –Συνθέτης

Βιογραφικά των προσώπων της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Ιωάννης Σαρμάς: Πρωθυπουργός

Ο Ιωάννης Σαρμάς πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου από το 2019, γεννήθηκε το 1957. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα (1975-1979) και στο Παρίσι (1980-1984). Έπειτα υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία (1984-1986).

Αργότερα βρέθηκε στην θέση του δικαστικού λειτουργού από τον Ιανουάριο του 1987, αρχικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (1987-1993) και κατόπιν, με μετάταξη, στο Ελεγκτικό Συνέδριο (1993 μέχρι σήμερα). Διετέλεσε μάλιστα δώδεκα έτη μέλος και πρόεδρος Τμήματος στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (2002-2013). Επανερχόμενος στην Αθήνα (2014) διεύθυνε ως Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις εργασίες του ΙΙΙ Τμήματος του Δικαστηρίου (2014-2019). Είναι επίσης επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023), επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) καθώς και επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022).

Ως πρόεδρος του ΙΙΙου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αγωγές και προσφυγές συνταξιούχων στρατιωτικών), παρέλαβε το Τμήμα στις 2.1.2014 με εκκρεμότητα άνω των 30.000 υποθέσεων, από τις οποίες περί τις 7.000 εκκρεμούσαν από το 2006 και περί τις 10.000 από το 2007.

Σε αυτές προστέθηκαν και άλλες 6.000 περίπου στα μεσολαβήσαντα έτη. Κατηγοριοποιώντας και συνεκδικάζοντας τις όμοιες υποθέσεις, και χρησιμοποιώντας τη διαδικασία εν συμβουλίω και την «πιλοτική» δίκη, οι εκκρεμούσες δικογραφίες έχουν περιορισθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας, σε λιγότερες από 8.500.

Φίλιππος Σπυρόπουλος -Υπουργός Δικαιοσύνης

Είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Την περίοδο 1981-1983 υπηρέτησε στο Νομικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας και αργότερα Γενικός Γραμματέας του στο Υπουργείο Προεδρίας (1989) και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (1990 – 1992).

Καλλιόπη Σπανού -Υπουργός Εσωτερικών

Η Καλλιόπη Σπανού είναι Ελληνίδα πανεπιστημιακός, η οποία διετέλεσε Συνήγορος του Πολίτη τη περίοδο 2011 έως 2015. Είναι καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.[1] Στις 23 Απριλίου 2023 ορκίστηκε υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω της διενέργειας βουλευτικών εκλογών στις 21 Μαΐου 2023.

Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε Διοικητική Επιστήμη (Doctorat d’État) στο Πανεπιστήμιο Πικαρντί Ζυλ Βερν (Picardie Jules Verne) στην Αμιάν της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών της απέκτησε δύο υποτροφίες: Μία από το Ίδρυμα Μιχαήλ Στασινόπουλου και η άλλη από το Πρόγραμμα Τεχνικής Συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομίας. Η διδακτορική της διατριβή τιμήθηκε από τη Γαλλική κυβέρνηση μέσω επιδόματος έκδοσης της.

Βασίλης Κασκαρέλης- Υπουργός Εξωτερικών

Γεννημένος στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου 1948, ο κ. Κασκαρέλης σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Πρέσβης Βασίλειος Κασκαρέλης είναι μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας από το 1974. Το Μάιο του 2009 ανέλαβε Πρέσβυς της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, μετά από 16 έτη συνεχούς υπηρεσίας στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της χώρας μας σε πολύ σημαντικούς Διεθνείς Οργανισμούς, αποκτώντας, έτσι, μία ευρύτερη γνώση και πολύτιμη εμπειρία του συνόλου των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ζητημάτων, καθώς και των Διατλαντικών Σχέσεων.

Ο κ. Κασκαρέλης έχει υπηρετήσει ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2004-2009), συμμετέχοντας ενεργά στη λήψη πολύ σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της Ένωσης (Συνθήκη της Λισσαβώνας, Δημοσιονομικές Προοπτικές, Διεύρυνση, Σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία, Διατλαντικές Σχέσεις κ.α.).

Νωρίτερα είχε διατελέσει Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, σε μία περίοδο (2000-2004), κατά την οποία έλαβαν χώρα εξαιρετικά κρίσιμα γεγονότα, τόσο σε παγκόσμιο (τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, πόλεμοι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ), όσο και σε περιφερειακό (σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων) και εθνικό (οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας) επίπεδο.

Την περίοδο 1994-2000 υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, έχοντας μία ευρύτερη επίβλεψη σημαντικών ζητημάτων σε μία εξαιρετικά σημαντική περίοδο για τον Οργανισμό. Επίσης, υπηρέτησε στις ελληνικές Πρεσβείες Άγκυρας και Λευκωσίας, καθώς και ως Γενικός Πρόξενος της χώρας μας στο Δυτικό Βερολίνο την περίοδο της πτώσης του Τείχους, παρακολουθώντας, εκ του σύνεγγυς, όλα τα δραματικά γεγονότα, που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ευρώπη.

Έχει παρασημοφορηθεί με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα και τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ του έχει απονεμηθεί ο Τίτλος του Ιππότη του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το 2011 ανακηρύχθηκε Διπλωμάτης της χρονιάς από το World Affairs Council σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες.

Αλκιβιάδης Στεφανής -Υπουργός Άμυνας

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής γεννήθηκε το 1959. Είναι Έλληνας πολιτικός, απόστρατος αξιωματικός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Υπηρέτησε ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού από το 2017 έως το 2019. Είναι στρατηγός εν αποστρατεία και διετέλεσε ως εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 9 Ιουλίου 2019 έως την 31η Αυγούστου 2021.

Έχει υπηρετήσει σε μονάδες τεθωρακισμένων, ως ουλαμαγός και διοικητής Ίλης Μέσων Αρμάτων, διοικητής Ίλης Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών (Υ.Ε.Α.) καθώς και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως εκπαιδευτής. Από το 1998 έως το 2000 διοίκησε την 98 Επιλαρχία Αρμάτων Εθνοφυλακής (98 ΕΑΡΜΕΘ) στη Λέσβο.

Από το 2000 έως το 2002 υπηρέτησε ως υπασπιστής Στρατού Ξηράς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Υπηρέτησε ακόμη ως επιτελής επιχειρήσεων στην Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Τα επόμενα χρόνια υπηρέτησε διαδοχικά στην XXIII Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στην Αλεξανδρούπολη, στην 50 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στο Σουφλί, στη διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού του Γενικού Επιτελείου Στρατού και στη XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην Αλεξανδρούπολη, διευθυντής του Δ΄ Κλάδου ΓΕΣ (2012 – 2014), Διοικητής της 95 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (2014 – 2015), Διοικητής του Γ ΄ Σώματος Στρατού / NRDC-GR (2016 – 2017).

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στις 16 Ιανουαρίου 2017, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού. Στις 25 Ιανουαρίου 2019, κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, προήχθη στο βαθμό του Στρατηγού, ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΣ.

Ελένη Λουρή- Υπουργός Ανάπτυξης

Η Ελένη Λουρή-Δενδρινού γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο από το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης), στο London School of Economics (M.Sc.Econ) και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (D.Phil. Econ).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι στις περιοχές της Βιομηχανικής Οργάνωσης και Δυναμικής των Αγορών, Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και Διεθνούς Οικονομικής, Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Στρατηγικής. Από το 2001 είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ και από το Νοέμβριο 2015 Πρόεδρος του Τμήματος.

Έχει εργαστεί σαν Επίκουρη και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ίδιο Τμήμα και ήταν Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο London School of Economics όπου παραμένει ερευνητικός εταίρος. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια και έχει διδάξει και δώσει σεμινάρια και παρουσιάσεις σε πολλά Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και κεντρικές τράπεζες. Τον Οκτώβριο 2015 έδωσε μια σειρά από διαλέξεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά όπως τα Simon Fraser, Berkeley, Yale, Fordham, Sacramento, Georgetown, American, Brookings and Peterson Institute and the World Bank με υποτροφία του US Onassis Foundation.

Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα διεθνών οργανισμών όπως ο OECD, η World Bank, το CEPR και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, υπήρξε αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Έχει δημοσιεύσει εκτεταμένα σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά όπως τα Oxford Economic Papers, Journal of Industrial Economics, International Journal of Industrial Organization, Oxford Bulletin of Economics and Statistics, International Review of Financial Analysis, Weltwirtschaftliches Archiv, Review of Industrial Organization, Journal of Industry, Competition and Trade, International Journal of Production Economics, Urban Studies, Finance Research Letters, Review of Financial Economics, Bulletin of Economic Research and International Journal of Finance and Economics και έχει υπάρξει κριτής σε πολλά από αυτά.

Από τον Ιούνιο 2008 ως τον Ιούνιο 2014 ήταν Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με αρμοδιότητες τη νομισματική πολιτική, την εξυγίανση των τραπεζών, το νομισματοκοπείο, τη διαχείριση χρηματικού και τη στατιστική. Το ίδιο διάστημα ήταν πρόεδρος του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Eίναι μέλος στo Δ.Σ. του ΙΟΒΕ και στο Hellenic Observatory Advisory Board (LSE) και πρόεδρος στη Συμβουλευτική του Κέντρου Πολιτισμού της Τράπεζας της Ελλάδος που περιλαμβάνει το Ιστορικό Αρχείο, τις Συλλογές, τις Εκδόσεις και το Εκπαιδευτικό Μουσείο της τράπεζας. Από το 2016 είναι μέλος του Συμβουλίου Προσφυγών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εξυγίανσης Τραπεζών στις Βρυξέλλες

Χαράλαμπος Λαλούσης- Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Ο Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης γεννήθηκε το 1962 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Εισήχθη το 1980 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1984 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού των Τεθωρακισμένων. Φοίτησε σε όλες τις σχολές και τα σχολεία του όπλου του, καθώς και στη Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Defence College).

Έχει διατελέσει Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ και του Γ.Ε.ΕΘ.Α από το 2006 έως το 2009, στο ΓΕΕΘΑ Κέντρου Χειρισμού Κρίσεων Τμήμα Διεθνών Οργανισμών ως Τμηματάρχης από το 2009 έως τον Ιούνιο του 2011, Επιτελάρχης της ΧΙΙ ΜΚ ΜΠ Έβρου από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2012, Διευθυντής ΔΙΣΧΕΑΓΕΣ από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013, Επιτελάρχης ΓΕΠΣ από τον Απρίλιο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2014.

Ιωάννα Δρέττα -Υπουργός Τουρισμού

Άνθρωπος της αγοράς, εισέρχεται ως επικεφαλής στο Υπουργείο Τουρισμού.

Η πρόσφατα παραιτηθείσα Διευθύνουσα Σύμβουλος της Marketing Greece, κα Ιωάννα Δρέττα, αναλαμβάνει υπηρεσιακή υπουργός Τουρισμού.

Προσωπικότητα με σημαντικές γνώσεις και στην επικοινωνία, θα «τρέξει», αυτή τη νευραλγική περίοδο που τοποθετείται η ουσιαστική έναρξη της τουριστικής περιόδου, τα τουριστικά πράγματα της χώρας.

Η κα Δρέττα γνωρίζει το υπουργείο Τουρισμού, αφού έχει στο παρελθόν μεταξύ άλλων θέσεων διατελέσει και διευθύντρια της π. υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη.

Ευάγγελος Τουρνάς – Υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Ο Πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς διετέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας από 7 Μαρτίου 2013 έως 27 Φεβρουαρίου 2015.

Γεννήθηκε στα Χανιά. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1976 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1980.

Είναι απόφοιτος:

του Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΚΕΑΤ/ΣΗΠ)

της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Κατωτέρων (ΣΠΑ/Κ)

της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Ανωτέρων (ΣΠΑ/Α)

του Air Command and Staff College των ΗΠΑ

Αναστασία Κοτανίδου Υπουργός Υγείας

Η κ. Αναστασία Κοτανίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και την είχαμε γνωρίσει ευρύτερα κατά την διάρκεια της διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοιού.

Τότε είχε οριστεί από το υπουργείο Υγείας, επικεφαλής της ειδικής Επιτροπής για τη διαχείριση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ ήταν παράλληλα και ενεργό μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Η κ. Κοτανίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου έζησε μέχρι τα 24 της χρόνια.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 βρέθηκε στην Ελλάδα.

Προχώρησε τις ιατρικές της σπουδές με ειδικότητα στην Πνευμονολογία στην Παθολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων Αθηνών και πλέον εργάζεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Η κ. Κοτανίδου σήμερα είναι διευθύντρια σε μία από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, και συντονίστρια όλων των ΜΕΘ της χώρας.

Την εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία έλαβε το 1994 ενώ εκλέχθηκε λέκτορας το 1996, επίκουρη καθηγήτρια το 2002, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια το 2007 και αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας το 2009.

Χρήστος Κίττας Υπουργός Παιδείας

Ο Χρήστος Κίττας (γεν. στη Λάρισα, 1946) είναι Έλληνας καθηγητής ιατρικής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνοντας τις σπουδές του στο εξωτερικό. Το 1975 έγινε διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και το 1983 εξελέγη υφηγητής της παθολογικής ανατομικής στην ιατρική σχολή. Το 1983 εξελέγη επίκουρος καθηγητής, το 1990 αναπληρωτής και το 1993 καθηγητής ιστολογίας και εμβρυολογίας στην ίδια σχολή. Ως ιατρός έχει σημαντικό επιστημονικό έργο και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον σημαντικών Ελλήνων εργαστηριακών γιατρών-ερευνητών, με επιστημονικό έργο το οποίο έχει διεθνή αναγνώριση και αποδοχή. Έχει 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά καθώς και 100 ανακοινώσεις σε διεθνής συνέδρια. Σήμερα είναι μεταξύ άλλων διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής.

Παράλληλα με το επιστημονικό του έργο, συμμετέχει ενεργά στη διοίκηση του πανεπιστήμιου Αθηνών. Έχει διατελέσει πρόεδρος της ιατρικής σχολής, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού (2003-2006) και από το 2006 είναι πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των ταραχών τον Δεκέμβριο του 2008 υπέβαλε την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος για την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει τα κτίρια του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, την οποία όμως ανακάλεσε ύστερα από προσωπική παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2009 ο Κίττας δέχθηκε επίθεση με ξύλα και λοστούς από αντιεξουσιαστές που εισέβαλαν στην πρυτανεία με αποτέλεσμα να διακομισθή με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του υπέστη ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Για το περιστατικό ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας πρωτοδικών διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Λίγες μέρες αργότερα ο Χρ. Κίττας υπέβαλε την παραίτησή του από την πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.

Γιώργος Κουμεντάκης- Υπουργός Πολιτισμού

Το όνομα του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι μέσα στα ονόματα που ακούγονται για την ανάληψη του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι συνθέτης. Το 2004 διορίστηκε μουσικός διευθυντής και δημιουργός του μουσικού σεναρίου για τις τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ από το 2017 ανέλαβε τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης γεννήθηκε το 1959 στο Ρέθυμνο από τον Ιωάννη και την Ευαγγελία Κουμεντάκη. Έλαβε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής το 1964 στο Ωδείο Ρεθύμνου, μαθαίνοντας ακορντεόν και πιάνο, ενώ ξεκίνησε τις πρώτες του απόπειρες να συνθέσει στην ηλικία των 15. Το 1977 συνέχισε τις σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας, με καθηγητή τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο. Συν τοις άλλοις, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Πιερ Μπουλέζ, τον Γκιέργκι Λίγκετι, τον Ιάννη Ξενάκη και τον Αλεξάντερ Γκερ.

 

Πηγή: vradini.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Καιρός: «10 μέρες θα έχει διάρκεια ο καύσωνας – Οι τρεις φάσεις των θερμών αέριων μαζών», λέει ο Κολυδάς

Newsroom

Η Λιτανεία του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο

Newsroom

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παρτίδα καπνιστής πέστροφας – Εντοπίστηκε βακτήριο λιστέρια

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com