6.1 C
Θέρμον
Σάββατο, 18 Ιανουάριος 2025, 23:50
news1

Ιός του Δυτικού Νείλου: Δεύτερη στη λίστα κρουσμάτων και θανάτων η Ελλάδα στην Ευρώπη

Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα περισσότερα περιστατικά- Ποια τα συμπτώματα

Ανησυχία και καμπανάκι κινδύνου στην Ευρώπη, για την αυξημένη εμφάνιση των κουνουπιών από τους ειδικούς και κυρίως για αυτά που κουβαλάνε τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Στην Ιταλία και στην Ελλάδα, κάθε χρόνο καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη με τους θανάτους να είναι αρκετούς κυρίως σε ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η χώρα μας κατέχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ από τον ιό του Δυτικού Νείλου σύμφωνα με νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία το 2022 ο ιός του Δυτικού Νείλου προκάλεσε στην ΕΕ 1.133 κρούσματα και 92 θανάτους.

Τα 1.112 από τα κρούσματα ήταν εγχώρια και καταγράφηκαν σε 11 χώρες. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από το 2018, τονίζει το ECDC.

Τι αναφέρει η έκθεση του ECDC για τα κρούσματα και τους θανάτους από τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Σύμφωνα με την έκθεση του ECDC, τα εγχώρια κρούσματα της λοίμωξης που αναφέρθηκαν από τις χώρες της Ευρώπης είναι: Ιταλία (723 κρούσματα – 51 από τους ασθενείς κατέληξαν), Ελλάδα (286 κρούσματα – 33 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους), Ρουμανία (47 – 5 ασθενείς κατέληξαν), Γερμανία (16), Ουγγαρία (14 – κατέληξαν 3 ασθενείς), Κροατία (8), Αυστρία (6), Γαλλία (6), Ισπανία (4), Σλοβακία (1), Βουλγαρία (1).

Πως μεταδίδεται ο ιός και τι συμπτώματα εμφανίζει

Ο ιός του Δυτικού Νείλου που εντοπίστηκε για πρώτη φορά, το 1937, σε μια γυναίκα με εμπύρετο νόσημα στην Ουγκάντα, στην επαρχία του Δυτικού Νείλου απ’ όπου και πήρε το όνομά του, προκάλεσε επιδημία στην Αμερική το 1999.

Στην Ευρώπη, η πρώτη μεγάλης κλίμακας επιδημία συνέβη το 1996 στο Βουκουρέστι και η δεύτερη στη Ρωσία, το 1999.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος του κοινού κουνουπιού (Culex spp) το οποίο προηγουμένως είχε τσιμπήσει ένα άρρωστο από τον ιό πτηνό. Προσβάλλει κυρίως τα πτηνά, τα άλογα και τον άνθρωπο.

Λιγότερο συχνός τρόπος μετάδοσης είναι μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος.

Το 80% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό, δηλαδή οι 4 στους 5, δεν εκδηλώνουν κανένα απολύτως σύμπτωμα οπότε μπορεί να έχουν μολυνθεί με τον ιό κάποια στιγμή στη ζωή τους και να μην το γνωρίζουν.

Το 20% αυτών που μολύνονται εμφανίζουν ήπια κλινικά συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς και τα κόκκαλα, δερματικά εξανθήματα συνήθως στον κορμό και διόγκωση των λεμφαδένων. Από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι τη στιγμή της εμφάνισης των συμπτωμάτων, μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα 2-14 ημερών, περίοδος που μπορεί να παραταθεί σε ασθενείς με διαταραχές του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Τα συμπτώματα διαρκούν 5-7 ημέρες και υποχωρούν.

Λιγότερο του 1% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό, θα εμφανίσουν σοβαρή κλινική εικόνα με συμμετοχή του κεντρικού νευρικού συστήματος (μηνιγγίτιδα/εγκεφαλίτιδα). Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν τον υψηλό πυρετό και έντονο πονοκέφαλο, τον αποπροσανατολισμό και τις διαταραχές συμπεριφοράς, τους σπασμούς, την παράλυση, το κώμα.

Τα άτομα που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και θάνατο είναι οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς και οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών, που λόγω και άλλων νοσημάτων, έχουν επιβαρυμένο ιστορικό.

Ανησυχία λόγω βροχοπτώσεων στην Κεντρική Μακεδονία

Εξαιτίας του μεγάλου όγκου νερού από τις βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν κατά τον Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο, κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, φέτος αναμένεται να αυξηθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών.

Αυτή η κατάσταση έχει ανησυχήσει τους ειδικούς, αν και όπως λένε, δεν υπάρχουν προς το παρόν σοβαρές ενδείξεις αύξησης του είδους του πληθυσμού των κουνουπιών, στα οποία οφείλεται η διάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας ζήτησε τη λήψη προληπτικών μέτρων και μάλιστα σε έναν αυξημένο αριθμό Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Ποιότητας Ζωής και το Τμήμα Μεταδοτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, έθεσε σε συναγερμό τις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας (Π.Ε. Λάρισας), αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα στην εφαρμογή ψεκασμών από εδάφους και αέρος για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών (ενήλικων).

Χορήγησε μάλιστα άδεια κατ’ εξαίρεση για τη χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων για εφαρμογή ψεκασμών υπέρμικρου όγκου (ULV).

 

Πηγή: vradini.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Υποχρεωτική επίδειξη ταυτότητας για αλκοόλ και καπνικά – Αυστηρές κυρώσεις για παραβάτες επιχειρήσεις

Newsroom

Καιρός: «10 μέρες θα έχει διάρκεια ο καύσωνας – Οι τρεις φάσεις των θερμών αέριων μαζών», λέει ο Κολυδάς

Newsroom

Η Λιτανεία του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com