Την θερμή ανταπόκριση του κοινού γνώρισε ηθεατρική παράσταση με τίτλο «Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», ένας θεατρικός μονόλογος της Χριστίνας Αλεξανιάν για την Γενοκτονία των Αρμενίων, που παρουσιάστηκε το βράδυ τηςΤετάρτης στο Μεσολόγγι.
Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλοακαρνανίας, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Θανάσης Μαυρομάτης,ο Εκπρόσωπος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου του Δήμου Αγρινίου, Νίκος Αντώνογλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς», Δημοσθένης Σιδηρόπουλος, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου, Παναγιώτης Ζαβιτσανάκης, η Πρόεδρος του Εργαστηρίου Παναγία η Ελεούσα , Διονυσία Σαμαντά, η Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Αλέκα Κοσμά, οι Εκπρόσωποι Θεατρικών Ομάδων και της Ομάδας Φιλαναγνωσίας του 2ου Λυκείου Ι.Π Μεσολογγίου με την Εκπαιδευτικό και Επιμελήτρια της, Ελένη Πλακίδα.
Τον θεατρικό μονόλογο παρακολούθησε πλήθος κόσμου που αποχώρησε απόλυτα ικανοποιημένο από τη μοναδική και συγκλονιστική ερμηνεία της Χριστίνας Αλεξανιάν, η οποία σε ένα εβδομηνταπεντάλεπτο μονόλογο αφηγήθηκε με εξαιρετική ενάργεια και υποκριτική δεινότητα τα γλυκόπικρα βιώματα και την περιπετειώδη ζωή της Αρμένισσας ΑνζέλΚουρτιάν, ταξιδεύοντας το θεατρόφιλο κοινό σε ένα ιστορικό και συναισθηματικό οδοιπορικό, με θεματικό κέντρο τη Γενοκτονία των Αρμενίων το σκοτεινό 1915, αλλά και με ιστορικό φόντο την Μικρασιατική Καταστροφή και τον διωγμό των Ελλήνων του 1922.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νικόλαος Κοροβέσης σε σχετικό του μήνυμα ανέφερε ότι Ο Τομέας Πολιτισμού – έχοντας στο νου την φράση του ιδρυτού του Θεάτρου Τέχνης, Κάρολου Κουν πως «Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας» – φιλοξενεί στη σκηνή του Αμφιθέατρου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας έναν συγκλονιστικό μονόλογο, σε μια εκπληκτική ερμηνεία της μοναδικής ηθοποιού Χριστίνας Αλεξανιάν που το ταλέντο και η υποκριτική της δεινότητα θα μας μυήσει στον μαγικό κόσμο του θεάτρου. Η κυρία Αλεξανιάνμε την ερμηνεία της καταφέρνει να μας δώσει ένα μάθημα ιστορίας για την ανθρώπινη φρίκη του πολέμου, το λυπηρό γεγονός να εξοντώνει άνθρωπος τον άνθρωπο. Η Γενοκτονία των Αρμενίων, μια ντροπιαστική, μαύρη σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας που συγκλονίζει κάθε νοήμονα άνθρωπο συνέβη όταν και ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας βίωνε τον απόλυτο εξευτελισμό, με διωγμούς και φονικά ασύλληπτης φρίκης. Η συνάντηση των δύο αυτών λαών στον ίδιο πόνο, ένα μήνυμα μόνο μπορεί να μας προσφέρει· ποτέ να μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί και να γραφεί η ίδια απάνθρωπη ιστορία. Και εδώ έρχεται η συμβολή της τέχνης, της αυθεντικής, της γνήσιας, θεατρικής πράξης που υπάρχει, για να μας διδάξει την αγάπη για τον άνθρωπο, αλλά και την συνειδητοποίηση των λαθών του, με τον πιο άμεσο τρόπο. Ο Τομέας Πολιτισμού που γνωρίζει την αμεσότητα της θεατρικής τέχνης καλεί τους ανθρώπους του θεάτρου πάντοτε σε μια αγωγή ψυχής και αξιών, όπως και σήμερα.»
Η θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου, η σκηνοθεσία, η ερμηνεία και η καλλιτεχνική επιμέλεια ήταν της Χριστίνας Αλεξανιάν. Βοηθός Σκηνοθέτη, καθώς και στην οργάνωση της παραγωγής, ο Κώστας Καρασαββίδης. Στα ηχογραφημένα τραγούδια της παράστασης απέδωσαν η Μαρία Σπυριδωνίδου, (φωνή),ο Κώστας Γεδίκης( πολίτικο λαούτο και μπαγλαμάς). Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Μυρτώ Καραπιπέρηκαι η ΠέννυΤσομπανάκη(μοδίστρα).Υπεύθυνος φωτογραφίας ο Δημήτρης Καλογερής, ενώ η επιμέλεια τουtrailer ήταν του Κώστα Κουφιόπουλου. Γραφίστας, ο Γεράσιμος Αμπάτης.
Ο Τομέας Πολιτισμούεπιθυμεί να εκφράσει θερμές ευχαριστίες σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που στηρίζουν τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στην διάδοση και ενημέρωση του φιλότεχνου κοινού.