Διαρροές ονομάτων για να προβληθούν ή να «καούν», μυστικές συνεννοήσεις, μετρήσεις προσώπων για το αν κάνουν «γκελ» στην κοινωνία. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα κι όσο πλησιάζουμε στις ανακοινώσεις των κομμάτων για τα ψηφοδέλτια Επικρατείας.
Ψηφοδέλτια που είναι προνόμιο του αρχηγού του κόμματος, και που δίνεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς μια καλή λίστα ονομάτων, σε εκλόγιμη θέση ή όχι, μπορεί να δώσει «πόντους» στα κόμματα στην προεκλογική μάχη.
ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ έχουν ανακοινώσει τα ονόματα του Επικρατείας και μένει να δούμε ποιους θα επιλέξουν Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης.
Ας δούμε αναλυτικά ποια ονόματα ακούγονται για τα τρία ψηφοδέλτια.
Νέα Δημοκρατία
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης θεωρείται σίγουρο ότι θα βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Το όνομά του έχει ακουστεί εδώ και καιρό και δεν έχει διαψευστεί, οπότε θεωρείται σίγουρος.
Τις τελευταίες ώρες έχει παίξει πολύ δυνατά το όνομα της Ιωάννας Παλιοσπύρου, της γυναίκας που είχε δεχθεί επίθεση με βιτριόλι κι αντιμετώπισε με σθένος την περιπέτειά της. Εχει γίνει σύμβολο για πολλές γυναίκες και ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε ένα τέτοιο πρόσωπο ακόμη και σε εκλόγιμη θέση.
Εδώ και δύο χρόνια στα ονόματα που ακούγονται είναι και αυτός τη Σοφίας Μπεκατώρου η οποία άνοιξε ουσιαστικά το ελληνικό Metoo και στην παρούσα φάση, με το σκάνδαλο Γεωργούλη να πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται εξαιρετική γαλάζια υποψήφια.
Το όνομα του Κύπριου Χρήστου Στυλιανίδη, υπουργού σήμερα Προστασίας του Πολίτη, έχει ακουστεί πολύ καθώς θα μπορούσε να καταλάβει εκλόγιμη θέση από την πλευρά των ομογενών.
Επίσης, πολλές συζητήσεις γίνονται γύρω από το όνομα του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου, άλλοτε δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και εκ των έμπιστων ανθρώπων του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το όνομα της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου έχει ακουστεί και θα ήταν μια εξαιρετική περίπτωση για τη ΝΔ. Όμως η ίδια η κ. Ευθυμίου με δήλωσή της έχει πει ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με κανένα κόμμα.
Επειδή για τον πρωθυπουργό η διεύρυνση στο κέντρο θέλει να αντικατοπτριστεί και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αυτό της Αννας Διαμαντοπούλου αλλά και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γ. Φλωρίδη. Είναι, όμως, μάλλον ονόματα που δεν φαίνεται να επιλέγονται τελικά.
Τρεις νυν υπουργοί, οι κ. Γεραπετρίτης, Σκέρτσος (κυβερνητικός εκπρόσωπος πλέον) και Μίνα Γκάγκα, είναι επίσης στη λίστα με τα ονόματα ενώ στο Μαξίμου αναζητούν ένα όνομα – βόμβα που θα κάνει εντύπωση στο κοινό. Και είτε θα προέρχεται από το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων είτε από την κοινωνία (έχει ακουστεί π.χ. το όνομα της μητέρας της Ελένης Τοπαλούδη).
Η ΝΔ, ανάλογα με τα ποσοστά που θα πάρει μπορεί να εκλέξει έως και 7 βουλευτές ενώ στο Επικρατείας τοποθετούνται 15 ονόματα.
ΣΥΡΙΖΑ
Όλα ανοικτά είναι και για τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να χειρίζεται προσωπικά το θέμα και να κάνει τις συνεννοήσεις.
Σίγουρος θα πρέπει να θεωρείται ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Αλλά και η εκπρόσωπος τύπου Πόπη Τσαπανίδου θα καταλάβει μια από τις πρώτες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σίγουρος πρέπει να θεωρείται και ο καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center Οθων Ηλιόπουλος που μπορεί να είναι από τους ομογενείς. Εχουν πέσει βεβαίως κι άλλα ονόματα. Για παράδειγμα ακούγεται το όνομα της δημοσιογράφου Ελενας Ακρίτα, του εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα αλλά και της πρώην υπουργού, Λούκας Κατσέλη.
Ο Αλέξης Τσίπρας συζητά και το όνομα της αξιόλογης πρώην υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Ζαχαρούλας Τσιριγώτη κι αν την επιλέξει σε εκλόγιμη θέση θέλει να κάνει άνοιγμα στην ΕΛΑΣ.
Αλλά ονόματα που μπορούν να μπουν σε εκλόγιμη θέση ή και όχι, είναι αυτό του Αλέκου Φλαμπουράρη (μάλλον στην τιμητική τελευταία θέση), της τραγουδίστριας Τάνιας Τσανακλίδου, του στελέχους της Κομισιόν, Ζορζέτας Λάλη, της Δώρας Τζαμπάζη, συζύγου του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαϊδη που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Η τελευταία μπορεί να διεκδικήσει την ψήφο και στη Θεσσαλονίκη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε εκλέξει πέντε βουλευτές στο Επικρατείας.
ΠΑΣΟΚ
Τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα ότι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα μπορούσε να είναι η Ελένη Χρονοπούλου, η οποία κατήγγειλε τον βιασμό και ξυλοδαρμό της από τον Αλέξη Γεωργούλη. Εχει το πλεονέκτημα όλης αυτής της δημοσιότητας, μπορεί να εκφράσει ως γυναίκα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Metoo ενώ εκπροσωπεί και τους ομογενείς καθώς ζει στις Βρυξέλλες.
Ως αρνητικό θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι η εμφάνισή της στα κανάλια ως επικεφαλής θα έστρεφε την όλη συζήτηση μόνο στο δικό της θέμα κι όχι στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Από εκεί και πέρα ακούγεται το όνομα του γιου του Γρηγόρη Λαμπράκη, του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, ο οποίος είναι και διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου ήδη, του Παναγιώτη Δουδωνή.
Επίσης αυτό του Δημήτρη Μάντζου, εκπροσώπου του κόμματος ο οποίος «τραβά το κουπί» της επικοινωνίας εδώ και μήνες, καθώς και του παλαίμαχου τερματοφύλακα, Νίκου Σαργκάνη.
Τελευταία έχει ακουστεί και το όνομα του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, ακόμη και ως επικεφαλής στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, με λιγότερες πάντως πιθανότητες, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες.
Πηγή :tanea.gr