«Με έβλεπαν στον δρόμο και έλεγαν…ο κακόμοιρος ο Βασίλης»
Ο Βασίλης Καΐλας, ο μικρός «λουστράκος» του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, που κάθε του ερμηνία του μας έφερνε δάκρυα στα μάτια, γεννήθηκε σαν σήμερα και κλείνει τα 70 του χρόνια!
Δίκαια χαρακτηρίστηκε ως το «παιδί-θαύμα» του ελληνικού σινεμά, αφού ξεκίνησε την καριέρα του 4 χρόνων δίπλα στην Έλλη Λαμπέτη, συμμετέχοντας σε 117 ταινίες κατά τη διάρκεια της καριέρας του.
Ηθοποιός εντελώς τυχαία – Πώς γνωρίστηκε με την Έλλη Λαμπέτη
Ο σπουδαίος ηθοποιός γεννήθηκε στον Πειραιά αλλά μεγάλωσε στην Πλάκα, αφού το 1957 μετακόμισε με τους γονείς του στο κέντρο της Αθήνας -και συγκεκριμένα στην οδό Βουλής-, ώστε να εργαστεί ο πατέρας του εκεί ως θυρωρός, ο 4χρονος τότε Βασίλης δεν περίμενε ποτέ ότι θα καταλήξει να γίνει ηθοποιός.
Στην ίδια πολυκατοικία κατοικούσε τότε και η Έλλη Λαμπέτη. Έτσι ένα πρωινό τον είδε στην είσοδο της πολυκατοικίας με τον Μιχάλη Κακογιάννη και αμέσως σκέφτηκαν και οι δύο ότι ο Βασίλης ταιριάζει απόλυτα σε έναν ρόλο που συμπεριλαμβανόταν στην ταινία που ετοίμαζαν εκείνη την περίοδο, με τίτλο «Το Τελευταίο Ψέμμα». Ο Βασίλης Καΐλας φαινόταν να έχει το ιδανικό παρουσιαστικό και την έκφραση που ζητούσαν για τον συγκεκριμένο χαρακτήρα και από ό,τι φαίνεται δεν είχαν καθόλου άδικο… Ο μικρός Βασιλάκης έκανε πάταγο και έγινε ένας από τους πιο νέους Έλληνες ηθοποιούς της εποχής του, παίζοντας σε πληθώρα ταινιών δίπλα σε μεγάλα ονόματα.
Ο πιο διάσημος λουστράκος: «Με έβλεπαν στον δρόμο με τους γονείς μου και έλεγαν “ο κακόμοιρος ο Βασίλης”»
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες που συμμετείχε με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και, μάλιστα, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν «Ο Λουστράκος. Ο μικρός Βασίλης είχε πάρει πάρα πολύ σοβαρά τον ρόλο του, αφού προτού γυριστεί ταινία επισκεπτόνταν λούστρους και καθόταν μαζί τους ώρες, ώστε να μάθει όλες τις λεπτομέρειες του επαγγέλματος, με σκοπό να καταφέρει να υποδυθεί πιο σωστά τον λούστρο και στην ομώνυμη ταινία. Μάλιστα, δε δίστασε να λουστράρει τα παπούτσια συγγενών, γνωστών του και άλλων ηθοποιών, ώστε να γίνει ακόμη πιο πειστικός στον ρόλο του.
Φυσικά η ερμηνεία του συγκίνησε και ενθουσίασε το κοινό. Όπως έχει εξομολογηθεί και ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Έγινα γνωστός και οι άνθρωποι με αναγνώριζαν. Εγώ δεν ήθελα δημοσιότητα. Ήμουν μικρό παιδί. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ όλα αυτά που γίνονταν. Ήθελα την ησυχία μου. «Με έβλεπαν στον δρόμο με τους γονείς μου και έλεγαν “ο κακόμοιρος ο Βασίλης”».
Ο ανεπιτήδευτος, απέριττος και συναισθηματικός τρόπος που ερμήνευε πονεμένους συνήθως ρόλους, τον έκαναν περιζήτητο στους σκηνοθέτες, στερώντας του, ωστόσο, το παιχνίδι και την ανεμελιά των παιδικών του χρόνων.
Τον Νοέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Ένα παιδί μετράει τα πλάνα», στην οποία καταγράφει τα παιδικά του χρόνια μέσα στα κινηματογραφικά πλατό και όσα έζησε δίπλα στους σταρ της εποχής. Το βιβλίο συμπληρώνεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
«Πάντα φοβόμουν να φλερτάρω δημοσίως» – Πώς ένιωσε όταν έγινε για πρώτη φορά παππούς
Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο αγαπημένος μας ηθοποιός είχε αποκαλύψει πώς ένιωσε όταν έγινε για πρώτη φορά παππούς, ενώ δήλωνε τρελά ενθουσιασμένος με τον εγγονό του, Σπύρο: «Το συναίσθημα αυτό δεν μπορώ να το περιγράψω σε όποιον δεν το έχει ζήσει. Είμαι χαζοπαππούς και δεν το κρύβω. Παίρνω τον εγγονό μου, πηγαίνουμε βόλτα στη θάλασσα και κάνω πράγματα μαζί του που μέχρι τώρα ούτε σκεφτόμουν πως θα μπορούσα να τα κάνω».
Μπορεί στην κινηματογραφική του ζωή να ήταν σχεδόν πάντα χτυπημένος από τη μοίρα, όμως στην πραγματική και συγκεκριμένα στην προσωπική ζωή του, δηλώνει πανευτυχής: «Ευτυχώς η ζωή μού τα ’φερε μια χαρά. Δόξα τω Θεώ. Έχω μια υπέροχη κόρη και μια υπέροχη γυναίκα, την Άννα. Το αστείο είναι ότι πάντα φοβόμουν να φλερτάρω λόγω δημοσιότητας. Πίστευα ότι οι γυναίκες δεν γνωρίζουν τον Βασίλη Καΐλα, αλλά τον Βασιλάκη των ταινιών. Ευτυχώς, η γυναίκα μου δεν ήξερε τι δουλειά έκανα καθώς δεν έβλεπε ταινίες. Όταν το κατάλαβε, ήταν αργά. Την είχε πατήσει».
Κάποιες από τις ταινίες/παραστάσεις που έχει συμμετάσχει
- Το Τελευταίο Ψέμμα (1958)
- Η Κυρά μας η Μαμή (1958)
- Μανταλένα (1960)
- Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες (1960).
- Ταξιδιώτες Χωρίς Αποσκευές 1961-62
- Ο Λουστράκος (1962)
- Πήρες Πτυχίο; (1985)
- Ο άγιος Πρεβέζης (1982)
- Βέγγος ο τρελός καμικάζι (1980)
- Στη θύελλα της μεγάλης αγάπης (1972)
- Φλογισμένη σάρκα (1971)
- Μεθύσι της σάρκας (1970)
- Ας με κρίνουν οι ένορκοι (1969)
- Θέλω πίσω το παιδί μου (1969)
- Στον δάσκαλό μας … με αγάπη (1969)
- Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου (1968)
- Οικογένεια Χωραφά (1968)
- Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968)
- Η ώρα της δικαιοσύνης (1967)
- Τι κι αν γεννήθηκα φτωχός (1967)
- Για την καρδιά της ωραίας Ελένης (1967)
- Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί (1967)
- Ο εμποράκος (1967)
Πηγή: star.gr