35.8 C
Θέρμον
Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 16:39
news1

Βίντεο ντοκουμέντο από τα «χτυπήματα» της συμμορίας του τράπερ Don Leon σε ΑΤΜ

Καρέ- καρέ η δράση της «εκρηκτικής» συμμορίας του τράπερ Don Leon αποτυπώνεται μέσα από το βίντεο που παρουσιάζει το newsit.gr. Το βιντεοληπτικό υλικό, δείχνει τις «χειρουργικές» επιχειρήσεις των «ανδρών με τα λευκά», σε ATM’s της Ερμιόνης  και του Λούρου Πρεβεζας.

Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για μια σκληρή συμμορία, που με κύριο αντικείμενο τις ανατινάξεις των ΑΤΜ’S, ξέπλενε σε μουσικά βίντεο κλιπ της τραπ το «μαύρο» χρήμα από τις ανατινάξεις και έκανε προκλητικά χλιδάτη ζωή. Ο τράπερ Don Leon, με παρελθόν στις ανατινάξεις  ΑΤΜ’ S και οι άλλοι δυο συνεργοί, τους τελευταίους μήνες είχαν χτυπήσει 10 μηχανήματα αυτόματης ανάληψης
και είχαν αποσπάσει 710.000 ευρώ.

Αξίζει να επισημανθεί πως ο 28χρονος τράπερ είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Ιανουάριο και αμέσως «έπιασε δουλειά», ξεκινώντας μαζί με τους συνεργούς του επιθέσεις σε όλη τη χώρα. Και οι τρεις δράστες συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς την ώρα που επέστρεφαν από το τελευταίο «χτύπημά» τους. Συγκεκριμένα, ακινητοποιήθηκαν την στιγμή που εισέρχονταν στο ορμητήριο της οργάνωσης στο Καματερό.

Πλέον, αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες  για «Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, Διακεκριμένες κλοπές και απόπειρες αυτών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, Εκρήξεις κατά συναυτουργία και λοιπές παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, πλαστογραφίες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας».

Το χρονικό των επιθέσεων

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, και με  διαφορετική σύνθεση κάθε φορά ενεργούσε με αποκλειστικό σκοπό την διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων και διαρρήξεων Α.Τ.Μ. με εκρηκτικά, κλοπών ΙΧΕ  αυτ-των και χρήσης αυτών για την τέλεση των πράξεων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος  προκειμένου να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη. Ο τρόπος δράσης (modus operandi) και η μεθοδολογία των δραστών, καταδεικνύει άτομα με ιδιαίτερη τεχνογνωσία  στον τρόπο των εκρήξεων και ιδιαίτερη επιμέλεια στην επιλογή του τόπου και του χρόνου  των πράξεών τους, καθόσον οι ώρες που χρησιμοποιούσαν για τη δράση τους ήταν οι  πρώτες πρωινές, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την πιθανότητα να γίνουν αντιληπτοί από διερχόμενους πολίτες και από την Αστυνομία.

Όπως προέκυψε τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης, εντόπιζαν Αυτόματες  Ταμειολογικές Μηχανές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, παλαιού τύπου, κυρίως oQsite, οι οποίες ήταν εγκατεστημένες είτε σε S/M είτε σε εξωτερικούς χώρους, στις οποίες με
χρήση τροχού κοπής μετάλλων, άλλα και με εκρηκτικές ύλες, πραγματοποιούσαν έκρηξη. Ακολούθως, αφού με την έκρηξη κατόρθωναν να παραβιάζουν τον χώρο στον οποίο φυλάσσονται οι κασετίνες φύλαξης χρημάτων, αφαιρούσαν είτε ολόκληρες τις κασετίνες είτε τα χρήματα που αυτές περιείχαν και διέφευγαν επιβιβαζόμενοι σε κλεμμένα οχήματα.

Επέλεγαν συνήθως Α.Τ.Μ. που ήταν απομακρυσμένα και που θα εφοδιάζονταν με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, καθώς και αυτά στα οποία θα μπορούσαν να επιχειρήσουν με άνεση σε σχέση με το χρόνο ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων. Οι δράστες την στιγμή της επίθεσης, πλησίαζαν με επιχειρησιακό – κλεμμένο όχημα το ΑΤΜ που επιθυμούσαν να διαρρήξουν και στην περίπτωση που αυτό βρισκόταν εντός κτιριακής εγκατάστασης, παραβίαζαν τον χώρο. Ακολούθως αφού είχαν παραβιάσει τη θύρα, με τροχό κοπής έκοβαν την στεφάνη του ΑΤΜ και εισήγαγαν στο εσωτερικό του ΑΤΜ τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και με τη χρήση πυροκροτητή, έδιναν έναυση, προκαλώντας έκρηξη στο ΑΤΜ από το οποίο αφαιρούσαν τα χρήματα.

Αποτέλεσμα των εκρήξεων ήταν και η πρόκληση μεγάλων φθορών στους πέριξ χώρους αλλά και η διακινδύνευση της σωματικής ακεραιότητας ή ακόμα και της ζωής των εργαζομένων στην φύλαξη των χώρων που ήταν εγκατεστημένα τα ΑΤΜ. Μετά την ολοκλήρωση της πράξης τους, χρησιμοποιούσαν για την διαφυγή τους κλεμμένα οχήματα, μάρκας NISSAN NAVARA, FORD KUGA και PEUGEOT μοντέλα 2008 και 5008, τα οποία συνήθως αφαιρούσαν από πόλεις κοντινές με τον στόχο τους. Ελάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της εγκληματικής τους δραστηριότητας, αφού φορούσαν λευκές φόρμες εργασίας με κουκούλες, για να μην αφήσουν ίχνη τους στα σημεία διάπραξης των αξιόποινων πράξεων και να καταστήσουν με αυτόν τον τρόπο πιο δυσχερή την ταυτοποίηση τους και τη διασύνδεση τους με τις συγκεκριμένες πράξεις, ενώ έφεραν τροχό κοπής για να διαρρήξουν τα ΑΤΜ.

Στο πλαίσιο αυτό τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για την τέλεση των αδικημάτων είτε τα εγκατέλειπαν και τα πυρπολούσαν, είτε χρησιμοποιούσαν πλαστές πινακίδες προκείμενου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Τα μαύρα λεφτά και τα video clips

Τα οικονομικά οφέλη που αποκομίζει μια τέτοια οργάνωση από τις εγκληματικές της πράξεις, δεν θα είχαν καμία σημασία για αυτήν αν δεν μπορούσαν να διοχετευτούν εκ νέου στην νόμιμη αγορά. Στο συνολικό εγκληματικό σχεδιασμό των οργανώσεων αυτών εμπίπτει και η οικονομική διαχείριση των εσόδων τους, επιδιώκοντας το «ξέπλυμα» όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους αυτών, και τελικά την εισροή τους στη νόμιμη αγορά, παραπλανώντας ως προς την εγκληματική προέλευση τους. Από την οικονομική έρευνα και ανάλυση που διενεργήθηκε, προκύπτει σαφώς ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, επεδίωκαν και διέπρατταν συστηματικά νομιμοποίηση των εσόδων που αποκόμιζαν από το σύνολο των εγκληματικών τους πράξεων. Το τελευταίο χρονικό διάστημα δραστηριοποιούνταν ενεργά στη μουσική βιομηχανία και συγκεκριμένα στην μουσική «TRAP» δαπανώντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Επιπρόσθετα για  για τον μικρότερο της παρέας των τριών ηλικίας 26 ετών , όπως διαπιστώθηκε επισκεπτόταν συχνά το καζίνο της Πάρνηθας όπου στοιχημάτιζε υπέρογκα χρηματικά ποσά.

Το «χτύπημα» της Ερμιόνης

Ξημερώματα του Σαββάτου, οι δράστες , έχοντας ως ορμητήριο οικία σε περιοχή του  Καματερού αποχώρησαν προς την Ερμιόνη Αργολίδας για να διαπράξουν έκρηξη σε ΑΤΜ.  Πραγματοποίησαν στάση στο Ναύπλιο απ’ όπου αφαίρεσαν Ι.Χ.Ε. αυτ/το μάρκας NISSAN NAVARA, το οποίο χρησιμοποίησαν για να διαρρήξουν το ATM της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκεται εγκατεστημένο στο κτίριο που συστεγάζει κατάστημα» επί της επαρχιακής οδού Ερμιόνης – Κρανιδίου στην Ερμιόνη απ’ όπου και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 198.515 ευρώ. Στην επιστροφή εγκατέλειψαν το κλεμμένο όχημα στον Άγιο Αδριανό και αφού επιβιβάστηκαν σε έτερο όχημα μάρκας RANGE ROVER, επέστρεψαν στο ορμητήριο τους στο Καματερό. Σε σωματική έρευνα που έγινε στο 28χρονο, κατασχέθηκε ένα σακίδιο πλάτης – backpack εντός του οποίου βρέθηκαν τέσσερις σακούλες νάιλον μίας χρήσης, με χαρτονομίσματα των είκοσι και πενήντα ευρώ, τα οποία έφεραν όλα εμφανή ίχνη καύσης, συνολικής αξίας 62.780 ευρώ.

Σε σωματική έρευνα που έγινε στον τράπερ, κατασχέθηκε ένα σακίδιο πλάτης – backpack, εντός του οποίου βρέθηκαν δέκα -10- νάιλον σακούλες μίας χρήσης, περιέχουσες χρηματικό ποσό σε χαρτονομίσματα των είκοσι  και πενήντα ευρώ, τα οποία έφεραν όλα εμφανή ίχνη καύσης, συνολικής αξίας 64.120 ευρώ. Σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο, μάρκας RANGE ROVER, με το οποίο μετέβησαν στο Ναύπλιο για την διάπραξη του ΑΤΜ, κατασχέθηκαν: Στο πορτ-μπαγκαζ, ένα σακίδιο πλάτης – backpack, με σχέδιο παραλλαγής εντός του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επτά 7 νάιλον σακούλες μίας χρήσης, περιέχουσες χρηματικό ποσό σε χαρτονομίσματα των είκοσι και πενήντα ευρώ, τα οποία έφεραν όλα εμφανή ίχνη καύσης, συνολικής αξίας 69.990 ευρώ. Σε έρευνα στο ορμητήριο – καβάντζα, της οργάνωσης, στο Καματερό, κατασχέθηκαν: Μακρύκαννο πολεμικό τυφέκιο μάρκας U.S.M.C. M16 μαζί με γεμιστήρα,  ένα πιστόλι μάρκας ARCUS με γεμιστήρα με έξι  φυσίγγια,  βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινίο, μήκους πενήντα ένα εκατοστών,  τρία τεμάχια εκρηκτικής ύλης, πιθανόν C4, 274 γραμμαρίων συνολικά, δύο κοινοί πυροκροτητές χωρίς σχοινίο, ποσότητα ζελατινοδυναμίτιδας 566 γραμμαρίων, ποσότητα εκρηκτικής ύλης TNT 498 γραμματίων, εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση οχημάτων.

 

Πηγή: newsit.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Καιρός: «10 μέρες θα έχει διάρκεια ο καύσωνας – Οι τρεις φάσεις των θερμών αέριων μαζών», λέει ο Κολυδάς

Newsroom

Η Λιτανεία του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο

Newsroom

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παρτίδα καπνιστής πέστροφας – Εντοπίστηκε βακτήριο λιστέρια

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com