23.4 C
Θέρμον
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023, 23:31
Όλες οι ειδήσειςΤοπικά νέα

Ορεινή Ναυπακτία: Ένας προορισμός για τους λάτρεις της οδήγησης

Κυκλωμένη από ορεινούς όγκους, ποτάμια, χαράδρες, ρέματα, καταρράκτες, (τεχνητές) λίμνες, η ορεινή Ναυπακτία ή αλλιώς τα Κράβαρα όπως λεγόταν επί Τουρκοκρατίας, είναι ένας τόπος που η γεωγραφία καθόρισε την ιστορία του. Λόγω της δυσπρόσιτης θέσης αυτός ο τόπος ήταν πάντα απομονωμένος. Προφανώς, η βελτίωση του οδικού δικτύου και η γενικότερη τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών οδήγησαν και σε κάποια τουριστική ανάπτυξη. Αλλά μην περιμένετε πολύβουους δρόμους και έντονη νυχτερινή ζωή.

Εδώ, η λέξη «απόδραση» δεν είναι κλισέ. Συνταρακτική η ομορφιά της περιοχής, με τα χωριά να κρέμονται σαν αετοφωλιές ανάμεσα­ σε ατελείωτα δάση­ από έλατα, καρυδιές, οξιές και καστανιές. Έχοντας στα νότια τους ποταμούς Μόρνο και Εύηνο και τον παραπόταμο του Κότσαλο, το νερό κατέχει ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου. Σε αυτό το κείμενο εστιάζουμε σε μερικές πανέμορφες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε σε 4 ή ακόμα καλύτερα σε 2 τροχούς.

Τα Κρυονέρια είναι ένα χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1.170 μέτρων/ Photo: Shutterstock
Μία βόλτα στα γραφικά σοκάκια της Άνω Χώρας στη Ναυπακτία/Photo: Shutterstock
Από την Άνω Χώρα στην Αμπελακιώτισσα

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι η ορεινή Ναυπακτία τελειώνει στην Άνω Χώρα. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο ασφαλτόδρομος συνεχίζει σε μία πράσινη ορεινή διαδρομή, σχεδόν ατελείωτη, διασχίζοντας συνεχόμενες βουνοπλαγιές με έλατα, πλατάνια και τρεχούμενα νερά, για να φτάσει προς την κορυφή Τσεκούρα και την Αμπελακιώτισσα (14 χλμ.). Ο δρόμος το χειμώνα δεν κλείνει ποτέ, όμως οι αλυσίδες είναι απαραίτητες.

Η Αμπελακιώτισσα βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μακριά από κάθε είδους ρύπανσή. Έχει θέα στο φαράγγι Κάκαβου όπου βρίσκεται ένα πέτρινο γεφύρι. Στο τοπίο της κυριαρχεί η βραχώδης κορυφή Τσεκούρα και φυσικά το μοναστήρι.

Η Αμπελακιώτισσα ζει στη σκιά του μοναστηριού Παναγιά/Photo: Shutterstock
Από την Αμπελακιώτισσα στην Ευηνολίμνη

Το μοναστήρι της Παναγίας Αμπελακιώτισσας πήρε το όνομά του από τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που βρέθηκε στην περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας. Χτίστηκε το 1456 και ο λόγος της δημιουργίας του έχει να κάνει με την παράδοση που μιλάει για θαύμα της Παναγιάς που έσωσε την εικόνα από τις καταστροφές των Τούρκων, οι οποίοι όταν κατέλαβαν το 1455 τα Αμπελάκια Θεσσαλίας, πέταξαν την εικόνα στον Πηνειό ποταμό.

Η βόλτα από την Αμπελακιώτισσα προς την Ευηνολίμνη είναι μια σύντομη και εύκολη διαδρομή, μέσα από δάσος με έλατα και θέα στην Ευηνολίμνη. Πρόκειται για μία μικρή καταπράσινη διαδρομή σε έναν σχετικά πρόσφατα ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

H Eυηνολίμνη/ Photo: Shutterstock
Ένας προορισμός για όσους αγαπούν την οδήγηση/Photo: Shutterstock
Ο γύρος της Ευηνολίμνης

Η περίμετρος της Ευηνολίμνης είναι 32 πανέμορφα χιλιόμετρα σε ορεινό τοπίο. Κομβικό σημείο είναι το καταπράσινο χωριό Περδικόβρυση σε 9 χλμ. από τα Κρυονέρια. Τα Κρυονέρια, όπως και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής αποτελούν αφετηρία, κατάληξη, μα και πέρασμα ενός εκτεταμένου δικτύου δασικών δρόμων, ασφάλτινων και χωματόδρομων: ένας πραγματικός «παράδεισος» για όσους αγαπούν την πεζοπορία, την off roadοδήγηση ή την ποδηλασία βουνού.

Η Ευηνολίμνη απέχει μόλις 4 χλμ. από την Περδικόβρυση. Τσιμεντένια διπλή γέφυρα περνά στην απέναντι όχθη προς τα παραδοσιακά χωριά Αράχωβα (όχι η πιο γνωστή της Βοιωτίας) και Κλεπά, χτισμένα σε υψόμετρο 900 μέτρα με πανοραμική θέα στην Ευηνολίμνη.

Ο δρόμος συνεχίζει προς τον Άγιο Δημήτριο στο φράγμα. Βόρεια κατευθύνεται προς Ευρυτανία και Καρπενήσι ακολουθώντας για αρκετά χιλιόμετρα μία εντυπωσιακή διαδρομή μέσα από έλατα. Στον Άγιο Δημήτριο θα φτάσετε και από τη νότια πλευρά της λίμνης ακολουθώντας τον ασφαλτόδρομο από την Περδικόβρυση προς το χωριό Πλάτανος. Η διαδρομή σε αυτή την πλευρά της Ευηνολίμνης έχει καλύτερο οδόστρωμα, χωρίς έντονες ανηφόρες και κατηφόρες κοντινή θέα στον Εύηνο ποταμό και στις όχθες της λίμνης του.

Μερικά tips

Αν έχετε αυτοκίνητο 4 X 4 αξίζει να χαθείτε στο δάσος και σε off road διαδρομές ακολουθώντας έναν από τους δεκάδες δασικούς δρόμους της περιοχής. Υγρά δάση, μανιτάρια και πεσμένοι κορμοί θα βρεθούν στο δρόμο σας. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχετε ρωτήσει τους ντόπιους για την κατάσταση των δρόμων. Στην Άνω Χώρα, όπως και σε όλα τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας, δεν υπάρχει βενζινάδικο. Επομένως, καλό είναι να έρθετε εδώ με γεμάτο ντεπόζιτο. Αξίζει να φέρετε ένα βιβλίο μαζί σας, καθώς ο καθαρός αέρας και η ηρεμία της περιοχής ευνοούν το διάβασμα.

Photo: Μοσχούλα/Facebook
Photo: Μοσχούλα/Facebook

 

 

Πώς θα πάτε

Για να φθάσει κανείς από την Αθήνα στην Άνω Χώρα, τον πιο τουριστικά αναπτυγμένο οικισμό της ορεινής Ναυπακτίας θα οδηγήσει κάτι λιγότερο από 4 ώρες και για 275 χιλιόμετρα μέσω του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών- Πατρών και εν συνεχεία από τη Ναύπακτο στα ορεινά. Λίγο μεγαλύτερη -περίπου τεσσερισήμισι ώρες- αλλά και πιο ταξιδιάρικη είναι και η διαδρομή που σας προτείνουμε, αν θεωρείται το ίδιο το ταξίδι κομμάτι της εκδρομικής εμπειρίας, από τον Αυτοκινητόδρομο Αθηνών- Λαμίας μέσω Δελφών και Ιτέας.

 

Πηγή: travel.gr

φωτογραφίες: Shutterstock

 

 

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Δήμος Θέρμου: Την Αγία Σοφία επισκέφθηκε ο Συνδυασμός «ΑΙΤΩΛΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Newsroom

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Η Τζωρτζίνα είχε μικρό προσδόκιμο ζωής» υποστήριξε ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης

Newsroom

Ξυλοδαρμός παιδιού σε κοινή θέα – Βίντεο ντοκουμέντο

Newsroom
Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν θέλετε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com