8.5 C
Θέρμον
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 23:14
Όλες οι ειδήσειςΤοπικά νέα

Η Χορωδία “Εμμέλεια” από το Αγρίνιο στην Προύσα (ΦΩΤΟ)

Με επίσκεψη στην καταπράσινη και δροσερή Προύσα στις 13 Ιουλίου 2023 ολοκλήρωσε την επίσκεψή της σε ιερά και σεβάσμια προσκυνήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου η νεανική Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής “ΕΜΜΕΛΕΙΑ” από την Παντάνασσα Τριχωνίδος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Πρώτος σταθμός της εξορμήσεως στην “Θεούπολη της Βιθυνίας”, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οποίο καταρτίστηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ιωακείμ, υπήρξε το ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου τα μέλη της Χορωδίας με επί κεφαλής τον Πατέρα Κωνσταντίνο Παπακωστόπουλο και τον Διδάσκαλο Βυζαντινής Μουσικής κ. Κωνσταντίνο Καμζέλα περιήλθαν το Μεγάλο Τέμενος (Ulu Camii), κτίσμα του 1400 μ.Χ., το εμπορικό χάνι Koza Han, το οποίο από του έτους 2014 αποτελεί μνημείο παγκοσμίου πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, και το παρακείμενο ιστορικό Μέγαρο του Μητροπολιτικού Δήμου Προύσης, διατηρητέο κτίσμα του έτους 1880, το οποίο, μολονότι δεν είναι ανοικτό στο κοινό, φιλόξενα άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί τους επισκέπτες από το Αγρίνιο.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν, κατόπιν συνεννοήσεως του οικείου Ποιμενάρχου, το Μουσείο Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων του Δήμου Nilüfer, όπου χάρις στην τεκμηριωμένη παρουσιάση του μουσικοδιδασκάλου τους κ. Καμζέλα οι νέοι της Χορωδίας σχημάτισαν μία σαφή εικόνα περί της ανατολικής μουσικής, στα πλαίσια της οποίας διεκρίθησαν πρωταγωνιστικώς κατά τό παρελθόν πολλοί Ρωμηοί συνθέτες και μουσικοί.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης ήταν η γραφικώτατη Τρίγλεια. Η πρώτη στάση στην ερατεινή κωμόπολη της Προποντίδος έγινε στον πέτρινο Ναό, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, οικοδόμημα του δευτέρου μισού του 19ου αιώνος, που λειτουργούσε ανελλιπώς μέχρι το 1922, επ’εσχάτων δε τελούνται σ’αυτόν Ιερές Ακολουθίες με την άδεια της τοπικής Δημοτικής Αρχής, στην οποία ανήκει ιδιοκτησιακώς, χρησιμοποιούμενος τακτικώς ως πολιτιστικό κέντρο του Δήμου και αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων.

Ακολούθως, περιηγήθηκαν το παρακείμενο εντυπωσιακό κτήριο των Ελληνικών ποτέ Εκπαιδευτηρίων Τριγλίας, στον υπαίθριο αύλειο χώρο του οποίου έδωσαν μουσική παράσταση, καταχειροκροτηθέντες από τους κατοίκους και επισκέπτες της Τριγλείας, ιδιαιτέρως όταν προσέφεραν την απαραίτητη μουσική υπόκρουση για τον χορό που εκτέλεσαν περιστρεφόμενοι δερβίσηδες του πολιτιστικού οργανισμού Galart της Προύσης, αποδεικνύοντες άπαξ έτι ότι η μουσική αποτελεί κοινή γλώσσα συνεννοήσεως φυλών και λαών, ο πολιτισμός δε, γενικώτερα, φέρνει κοντά τους ανθρώπους, συμβάλλοντας στην αλληλογνωριμία, την δημιουργική συνεργασία και την καλύτερη κατανόηση αλλήλων.

Τέλος, οι νέοι της Χορωδίας του Αγρινίου επισκέφθηκαν Μονές της Τριγλείας που ήκμασαν κατά το παρελθόν (Παναγία Παντοβασίλισσα, Μονή Χηνολάκκου, Άγιο Γεώργιο Κυπαρισσά), περιηγήθηκαν τα γραφικά δρομάκια του χωριού και ανεχώρησαν για την Πόλη.

Ευχαριστήριο του χοράρχη Καμζέλα Κωσταντίνου προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Παντάνασσα, Αιτωλοακαρνανίας, 23 Ιουλίου 2023

Παναγιώτατε Δέσποτα,

Την αγάπη μου για την Υμετέρα Θειοτάτη Παναγιότητα, την Μητέρα Εκκλησία, την Πόλη, καθώς και για τους Αρχιερείς, τους Ιερείς και τους εναπομείναντας Ρωμιούς της Βασιλευούσας μου την ενέπνευσε ο αείμνηστος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τατάρνης πατήρ Δοσίθεος Κανέλλος, παρά τους πόδας του οποίου εμαθήτευσα επί τριακονταετίαν και πλέον.

Το χρέος απέναντι στον Γέροντα και την Μητέρα Εκκλησία τεράστιο!!! Εγώ μικρός και τιποτένιος…. Το μόνο εργαλείο στα χέρια μου η Βυζαντινή παραδοσιακή Χορῳδία «Εμμέλεια». 

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Δαμάσκηνου “Θα ταξιδέψουμε στην Πόλη, θα πάρουμε την ευχή του Πατριάρχου μας, θα προσκυνήσουμε την Αγιά Σοφιά, το Μπαλουκλή, την Παναγία των  Βλαχερνών!!!! Θα επισκεφτούμε τις ενορίες τα σχολεία μας, την  κατασκήνωση, το γηροκομείο μας!!!!

Το σχέδιο καταστρώθηκε. Πώς θα υλοποιηθεί;”

Εκεί σιώπησα….. Η Χάρις του Θεού εφώτισε ευλαβείς ανθρώπους και πρόσφεραν ως χορηγοί μας όσα ακριβώς χρειάζονταν προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό το προσκύνημα. Τόσο προσωπικά όσο και η χορωδία “Εμμέλεια” τους ευγνωμονούμε και τους ευχόμαστε ο Κύριος να τους ευλογεί και να τους αγιάζει.

Μα, έπρεπε, όμως, στην Πόλη κάποιος να μας περιμένει, να μας κατευθύνει, να δούμε τον Πατριάρχη μας και να πάρουμε την ευχή Του, να λειτουργηθούμε και να ξεναγηθούμε σε κάποιους ναούς, να προσφέρουμε τα τραγούδια μας στους εναπομείναντες της Πόλης.

Όλα αυτά τα διοργάνωσε με άψογο τρόπο ο ακούραστος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ. Μας εξασφάλισε την επικοινωνία με τον Πατριάρχη μας, την Θεία Λειτουργία στο Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου και την επίσκεψή μας στην Παιδική Κατασκήνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου νήσου Πρώτης, όπου δώσαμε την πρώτη μας συναυλία στη μνήμη του γέροντα Δοσιθέου.

Μας υποδέχθηκε στην μητρόπολή του, την Προύσα, όπου ξεναγηθήκαμε από την κ. Σοφία Θεοδωρίδου, την ξεναγό την οποία ο ίδιος ανέλαβε και που μας εξασφάλισε, στο παλαιό Δημαρχείο της Προύσας, στο μουσείο του Καραγκιόζη και στο μουσείο μουσικών οργάνων. Στα Μουδανιά μας παρέθεσε πλούσιο γεύμα και ξενάγηση. Φτάνοντας στην Τρίγλια επισκεφθήκαμε τον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου και το σχολείο που ίδρυσε ο Άγιος Χρυσόστομος επίσκοπος Σμύρνης, όπου στο μικρό θεατράκι μπροστά από το σχολείο δώσαμε συναυλία, κατά την οποία παίξαμε και ανατολίτικη μουσική, για να χορέψουν νέοι Τούρκοι τον γνωστό χορό των περιστρεφόμενων δερβίσηδων. Η βραδυά έκλεισε με αναμνηστικές φωτογραφίες.

Κατά την επίσκεψή μας στην επαρχία της Προύσας μας συνόδευε και η συντοπίτισσα, αγαπητή φίλη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου κ. Όλγα Γκιόκα την οποία ευχαριστούμε.

      Παναγιώτατε Δέσποτα, Σας ευχαριστούμε για την υποδοχή Σας στον Πανσεπτο Πατριαρχικό Ναό την ημέρα μνήμης της Αγίας Ευφημίας, για τις πολύτιμες πατρικές και Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες Σας, καθώς και για την αγάπη, με την οποία μας περιέβαλαν οι συνεργάτες Σας, για τον κόπο και τα έξοδα στα οποία υπεβλήθησαν.

Προσευχόμεθα όπως ο Πανάγαθος Θεός Σας ενισχύει διαρκώς στην πολυεύθυνη αποστολή σας. Υποσχόμεθα να καθιερώσουμε την ετησία προσκυνηματική επίσκεψή μας στην Πόλη των πόλεων και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Για να είναι αναπαυμένη και η ψυχή του Γέροντος Δοσιθέου…

 

Υιϊκώς και βαθυσεβάστως,

Κωνσταντίνος Καμζέλας

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Συγχαρητήρια Δήλωση του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας για την Ολυμπία Βικάτου

Newsroom

Κοζάνη: Υπάλληλος ΔΕΔΔΗΕ απέσπασε μισό εκατομμύριο ευρώ από οικογενειακή επιχείρηση

Newsroom

Θέρμο: Μεγάλη θλίψη για τον θάνατο του Θανάση Κοτσαλου

Newsroom
Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν θέλετε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com