19.6 C
Θέρμον
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 16:46
news1

Εκλογές 2023: Τι θα ισχύσει για πρώτη φορά στη φετινή εκλογική διαδικασία

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι 17+ που καλούνται να ψηφίσουν για πρώτη φορά – Στις 8:30 το βράδυ της Κυριακής η πρώτη εκτίμηση – «Πού ψηφίζω» με ένα κλικ – Όλα τα εκλογικά τμήματα

Τα πάντα είναι έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ, ενώ εάν υπάρχει πολλή κίνηση σε κάποιο εκλογικό τμήμα, έχει την δυνατότητα ο δικαστικός αντιπρόσωπος να παρατείνει ανάλογα την ψηφοφορία. Ως προς το ποιες είναι οι ώρες αιχμής, σύμφωνα με τον κ. Σταυριανουδάκη, παρόλο που στο παρελθόν ήταν περίπου στις 10-12 το πρωί λόγω εκκλησίας αλλά και άλλων συνηθειών, τελευταία και ειδικά όπως είναι τώρα ο καιρός ανοιξιάτικος, αναμένεται να σημειωθεί μεγαλύτερη προσέλευση μετά το μεσημέρι μεταξύ 4- 6.

Ο κ. Σταυριανουδάκης, επισήμανε ότι φέτος για πρώτη φορά έχει προβλεφθεί μέριμνα για τη διευκόλυνση πολιτών με κινητικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, περιέγραψε ότι σε κτίρια που δεν βρίσκονται οι αίθουσες στο ισόγειο, εκεί θα υπάρχει ειδικός χώρος με προσωπικό του δήμου που θα υποδέχεται τους ψηφοφόρους που δεν είναι σε θέση να ανεβούν σκάλες, θα κάθονται εκεί και στην συνέχεια θα ειδοποιείται ο δικαστικός αντιπρόσωπος να κατέβει, ώστε να ψηφίσει ο πολίτης σε παραβάν και να πάει με τον φάκελο πίσω στο εκλογικό τμήμα ο δικαστικός για να τον ρίξει στην κάλπη.

Επιπλέον, φέτος μπορεί να γίνει ταυτοποίηση των εκλογέων και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας, που είναι στο wallet του κινητού τους, αλλά αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια χρονική καθυστέρηση, σημείωσε ο κ. Σταυριανουδάκης.

Επειδή αυτό είναι διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά, διευκρίνισε ότι χρειάζεται να έχουν και οι δύο smartphone, δηλαδή και ο δικαστικός αντιπρόσωπος και φυσικά ο πολίτης που θα ψηφίσει. Θα πρέπει να σκανάρει τον κωδικό του, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του ψηφοφόρου,να κρατήσει το κινητό του μέχρι την ώρα που θα πάει για να ψηφίσει. Φυσικά αυτό έχει μια χρονοκαθυστέρηση που αν πέσει στα χρονικά διαστήματα που υπάρχει μεγάλη κίνηση είναι στην κρίση του δικαστικού αν θα μπορέσει με αυτό τον τρόπο ή θα ζητήσει κανονικά επίδειξη ταυτότητας, διπλώματος ή διαβατηρίου, εξήγησε ο κ. Σταυριανουδάκης.

Όσο αφορά στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, ο κ. Σταυριανουδάκης, ανέφερε ότι ανάμεσά τους, υπάρχουν σήμερα, περίπου 10.000 πολίτες στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 110 και 116, ενώ συνολικά οι αιωνόβιοι είναι οπωσδήποτε πολύ περισσότεροι από αυτούς, παρότι εδώ και περίπου 10 χρόνια εφαρμόζεται η διαδικασία του να κόβονται πάνω από 116 ετών, αυτόματα, καθώς παλιότερα, τόνισε, υπήρχαν εγγεγραμμένοι ηλικίας ακόμα και 140 ετών.

«Αφενός μεν δεν διαγράφονταν στο παρελθόν όσοι έχουν αποβιώσει σε νησιά ή σε μικρά χωριά ή δεν ήταν ανάγκη εμπράγματων δικαιωμάτων ώστε οι συγγενείς να το δηλώσουν, όπως επίσης και οι θάνατοι του εξωτερικού, γιατί είχαν πλέον κόψει δεσμούς με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αναφέρονται αρκετοί αιωνόβιοι» είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ψηφίζω για πρώτη φορά – Τι πρέπει να ξέρω

Εν τω μεταξύ, την πρόκληση της κάλπης θα αντιμετωπίσουν οι 17άρηδες καθώς θα κληθούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά.Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν περίπου 430.000 νέοι από 17 έως 21 ετών.

Στην εγκύκλιο με τίτλο «Πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 εντός Επικράτειας», περιγράφονται όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο σε μορφή PDF, πατώντας ΕΔΩ.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι για τη διαδικασία, είναι σε πρώτη φάση πού ψηφίζουν. Οι νέοι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν με ένα μόνο «κλικ» το εκλογικό τους τμήμα μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών, πατώντας ΕΔΩ.

Στον ειδικό ιστότοπο του gov.gr
 ο ψηφοφόρος μπορεί να εισάγει τα στοιχεία του (Επίθετο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης) και να δει άμεσα το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσει.

Την ημέρα των εκλογών θα προσέλθουν (όπως και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου) στο εκλογικό τμήμα που προβλέπεται και ειδικότερα στην αίθουσα που αντιστοιχεί βάσει των αρχικών γραμμάτων του ονόματός τους. Όταν έρθει η σειρά τους δείχνουν στην εφορευτική επιτροπή το αναγκαίο έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας). Εν συνεχεία παίρνουν στα χέρια τους τον εκλογικό φάκελο και τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων καθώς και το λευκό ψηφοδέλτιο. Οι σταυροί που μπορούν να βάλουν στο ψηφοδέλτιο ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή. Ακολούθως ρίχνουν τον σφραγισμένο φάκελο με το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, και κάπου εκεί τελειώνει η διαδικασία.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στα απαραίτητα έγγραφα
 που πρέπει να έχουν μαζί τους οι νέοι ψηφοφόροι, ώστε να ασκήσουν  το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οδηγός του υπουργείου Εσωτερικών, οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δίνει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου -εκτός από την ταυτότητα- γίνεται και με άλλα τέσσερα έγγραφα.

Συγκεκριμένα:

αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής,
-το διαβατήριο,
-το δίπλωμα οδήγησης ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων.

Τονίζεται ότι στις φετινές εκλογές υπάρχει και η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με το Wallet του gov.gr.

Οι νέοι ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν και πόσους σταυρούς μπορούν να βάλουν στο ψηφοδέλτιο.

Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης καθορίζονται ως εξής:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς.

δ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα.

Στις 8:30 το βράδυ της Κυριακής η πρώτη εκτίμηση από το υπουργείο Εσωτερικών

Εως τις 8:30 το βραδυ της Κυριακής των εκλογών θα ανακοινωθεί η πρώτη εκτίμηση για τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε την, Πέμπτη, το υπουργείο Εσωτερικών και η Singular Logic.
Τα πρωτα λεπτά αμεσως μετα το κλείσιμο της καλπης, στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, θα καταχωρηθούν τα πρωτα αποτελέσματα απο 200 μικρά εκλογικα τμήματα ενώ περίπου στις 7:30 θα ξεκινήσει η μαζική αποστολή αποτελεσμάτων απο τα εκλογικά τμήματα προς το κεντρικό συστημα του ΥΠΕΣ.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, περίπου στις 8:30 το βράδυ θα γίνει η πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και εως τις 10 η εκτίμηση θα επικαιροποιηθει καθως θα εχει ενσωματωθεί μεγαλύτερο ποσοστο ψήφων.

Η μείωση των χρόνων για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οφείλεται στην πλήρη κάλυψη ολων των εκλογικων τμημάτων με ταμπλετ που θα προμηθευτούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ωστε να καταχωρουν αμεσα τα αποτελέσματα, πρωτα των συνδυασμών και στη συνέχεια των υποψηφίων βουλευτών.

Το 2019 ειχαν προμηθευτεί ταμπλετ μονο 12.000 τμηματα ενω αλλα 4.500 καταχωρουσαν αποτελέσματα με κινητό τηλέφωνο.

Η διαδικασια συλλογής στοιχειων θα γινει και με το παραδοσιακό σύστημα των τηλεγραφημάτων το οποιο, ωστόσο, εμφανίζει μια καθυστέρηση περίπου 3 ωρων σε σχέση με το ηλεκτρονικό συστημα των ταμπλετ.

«Πού ψηφίζω» με ένα κλικ – Όλα τα εκλογικά τμήματα

Οι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν  με ένα μόνο «κλικ» το εκλογικό τους τμήμα.

pou-psifizo-vima1

Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τα εξής στοιχεία:

– Επώνυμο,
– Όνομα,
– Όνομα Πατέρα,
– Έτος Γέννησης,
– Όνομα Μητέρας (προαιρετικό)

Στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται και τα εκλογικά τμήματα όπου θα ψηφίσουν για πρώτη φορά οι Έλληνες του εξωτερικού.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Στον ειδικό ιστότοπο του gov.gr ο ψηφοφόρος μπορεί να εισάγει τα στοιχεία του (Επίθετο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης) και να δει άμεσα το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσει. Μάλιστα υπάρχει και χάρτης με την ακριβή θέση του εκλογικού τμήματος.

Screenshot_1

Επιπλέον, με απόφαση που υπογράφει η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού καθορίζονται τα εκλογικά τμήματα εκτός ελληνικής επικράτειας τα οποία θα λειτουργήσουν στις εκλογές του Μαΐου.

Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή το Σάββατο 20 Μαΐου, χρησιμοποιώντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας – δηλαδή χωρίς να βάζουν σταυρούς. Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση περιλαμβάνεται και ο τηλεφωνικός αριθμός 2131361500, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν για ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή πλατφόρμα«Μάθε που ψηφίζεις».

 

 

 

Πηγή:protothema.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας: «Κλείστε το παρακαλώ πολύ! Μη με εκθέτετε έτσι»

Newsroom

Θανάσης Παπαθανάσης: «Δεν αλλάζει το καθεστώς των Δικαστηρίων στην Αιτωλοακαρνανία-Παραμένει το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας»

Newsroom

Αγία Παρασκευή: Άφαντοι οι γονείς των ανηλίκων που βασάνιζαν τον 14χρονο

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com