11.9 C
Θέρμον
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 7:09
news1

Τι δείχνουν οι «Κίτρινες Κάρτες» για τα εμβόλια Covid-19 – Αναλυτικά τα στοιχεία των ανεπιθύμητων ενεργειών

Τα αναλυτικά στοιχεία από τις λεγόμενες “Κίτρινες Κάρτες” που συμπληρώνονται όταν προκύπτει ανεπιθύμητη ενέργεια αμέσως μετά ή και ημέρες μετά τον εμβολιασμό εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε σχέση με τα εμβόλια Covid-19. Η ετήσια έκθεση για το 2022 καταγράφει 1633 αναφορές για πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες και 63 θανάτους, η πλειοψηφία των οποίων διερευνάται για το εάν έχει σχέση με τον εμβολιασμό.

To 2022 πραγματοποιήθηκαν 4.547.117 δόσεις με όλα τα εμβόλια έναντι της Covid-19. Τα περιστατικά που ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες και καταγράφονται στην Εκθεση αφορούν σε αναφορές τόσο το 2022 όσο και το 2021. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρεται στην έκθεση, δεν είναι δυνατή η αναγωγή σε ποσοστό του αριθμού των αναφερομένων ανεπιθύμητων ενεργειών ανά αριθμό δόσεων εμβολίων. Σύμφωνα με την περυσινή έκθεση για το 2021 είχαν γίνει 9.411 αναφορές πιθανολογούμενων (εικαζόμενων) ανεπιθύμητων ενεργειών επί περίπου 17 εκατομμυρίων εμβολιασμών που είχαν διενεργηθεί.

Αναφορικά με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΦ, από τους θανάτους οι 49 αφορούν στο εμβόλιο της Pfizer, οι έξι της Moderna, οι τρεις της AstraZeneca και οι πέντε της Janssen.

Στο 50,8% των αναφορών, το χρονικό διάστημα μεταξύ εμβολιασμού και αναφερόμενου περιστατικού με θανατηφόρο έκβαση ξεπερνούσε τις 30 ημέρες. Δύο από τις αναφορές αυτές αξιολογήθηκαν ότι έχουν πιθανότητα συσχέτισης με τον εμβολιασμό, 12 από τις αναφορές αυτές αξιολογήθηκαν ότι δεν ήταν πιθανή η συσχέτισή τους με τον εμβολιασμό, 14 από τις αναφορές αυτές δεν ήταν δυνατό να αξιολογηθούν από τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν αποσταλεί και για 35 αναφορές δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους, διότι αναμένονται συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί (π.χ πορίσματα ιατροδικαστικών εκθέσεων και άλλες πληροφορίες). Συνεπώς, προκύπτει ότι για τους περισσότερους θανάτους είναι υπό εξέλιξη η διαδικασία διερεύνησης της αιτιολογικής σχέσης με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Στην έκθεση του ΕΟΦ αναφέρονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες ανά όργανο και εμβόλιο. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν 49 αναφερόμενες διαταραχές εμμήνου ρύσεως, τρία περισταστικά που σχετίζονται με εγκυμοσύνη και θηλασμό και τρεις αναφορές σε θηλάζουσες, εκ των οποίων δύο αφορούσαν σε τοπική αντίδραση στο σημείο εμβολιασμού και 1 σε διάρροια του θηλάζοντος βρέφους.

Ως ανεπιθύμητη ενέργεια, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, ορίζεται η απόκριση σε ένα φάρμακο που χορηγείται σύμφωνα με τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του και είναι επιβλαβής και ακούσια.

Σοβαρή (κατά την κρίση του αναφέροντα) ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια που επιφέρει θάνατο, είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, απαιτεί νοσηλεία ή παράταση νοσηλείας, οδηγεί σε μόνιμη ή σημαντική αναπηρία ή ανικανότητα ή επιφέρει συγγενή ανωμαλία/βλάβη κατά τον τοκετό ή αποτελεί σημαντικό ιατρικό συμβάν.

 

Πηγή: eleftherostypos.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας: «Κλείστε το παρακαλώ πολύ! Μη με εκθέτετε έτσι»

Newsroom

Θανάσης Παπαθανάσης: «Δεν αλλάζει το καθεστώς των Δικαστηρίων στην Αιτωλοακαρνανία-Παραμένει το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας»

Newsroom

Αγία Παρασκευή: Άφαντοι οι γονείς των ανηλίκων που βασάνιζαν τον 14χρονο

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com