10.5 C
Θέρμον
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 6:26
news1

Πώς θα γίνει η συνύπαρξη ασθενών Covid με άλλους στην ίδια ΜΕΘ

Το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας έχει μειωθεί σημαντικά, οδήγησε τις υγειονομικές Αρχές στη χαλάρωση των μέτρων τόσο στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όσο και στις υγειονομικές μονάδες.

Τα νέα μέτρα «χαλάρωσης» από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων τα οποία θα υιοθετήσει κατά πάσα πιθανότητα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου, έχουν προκαλέσει το λιγότερο αναστάτωση στους πολίτες.

Η πρόταση της Επιτροπής για κατάργηση των χωριστών μονάδων ΜΕΘ για τους ασθενείς με κορωνοϊό και ουσιαστικά η συνύπαρξη τους στον ίδιο χώρο στις μονάδες εντατικής θεραπείας στις νοσοκομειακές μονάδες υγείας, όπως και η νοσηλεία στην ίδια κλινική, σε απλές κλίνες όλων των ασθενών, προκαλεί πολλά και εύλογα ερωτήματα.

Ερωτήματα

Πως ένας ασθενής που αντιμετωπίζει πνευμονολογικά ή καρδιολογικά προβλήματα θα νοσηλεύεται στην ίδια μονάδα με έναν ασθενή με κορωνοιό;

Πως θα μπορέσει να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στον διασωληνωμένο για παράδειγμα καρδιολογικού ασθενή από τον νοσήσαντα με κορωνοιό και νοσηλευόμενο στην ίδια ΜΕΘ;

Δεν θα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και επιβάρυνση για την υγεία του ασθενή που έχει εισαχθεί στη Μονάδα για πνευμονολογικό θέμα, αν μολυνθεί με covid;

Τα ερωτήματα αυτά τα θέσαμε στην κ. Παρασκευή Κατσαούνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Συντονίστρια Ομάδας Λοιμώξεων Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, Λοιμωξιολόγος του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός η οποία μας ανέφερε αρχικά ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού και οι νοσηλείες έχουν μειωθεί πάρα πολύ.

«Πλέον δεν είμαστε σε φάση πανδημίας και άρα το να συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε έτσι θα είναι σαν να αδικούμε τους άλλους ασθενείς, που θα πρέπει να χειρουργηθούν για παράδειγμα και μετά να υπάρχει κρεβάτι στη ΜΕΘ», λέει στο Vradini.gr η λοιμωξιολόγος, τονίζοντας μας ότι πλέον ο αριθμός των κλινών για νοσηλεία σε ασθενείς με κορωνοϊό είναι μικρός καθώς έχουν μειωθεί τα περιστατικά σε μεγάλο βαθμό.

Η κ. Κατσαούνου μας εξηγεί ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες προστασίας των ασθενών που δεν έχουν κορωνοιό και νοσηλεύονται σε ΜΕΘ από αυτούς που έχουν κολλήσει covid και έχουν εισαχθεί και αυτοί στην Μονάδα.

«Υπάρχουν στις ΜΕΘ τα αποκαλούμενα μποξ (συνήθως δύο δωματιάκια) στα οποία μπορούν να νοσηλευθούν οι πάσχοντες από κορωνοιό, ενώ ένας διασωληνωμένος χωρίς κορωνοιό, προστατεύεται θεωρητικά από τα φίλτρα που υπάρχουν πάνω σε αυτό το εργαλείο», επισημαίνει η λοιμωξιολόγος, λέγοντας ότι και με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού από άτομο που συνοσηλεύεται στην ίδια μονάδα ΜΕΘ.

Επίσης, διευκρινίζει ότι για κάθε κλίνη σε ΜΕΘ αντιστοιχεί ένας εξειδικευμένος νοσηλευτής, γεγονός που σημαίνει ότι το άτομο που έχει αναλάβει τη νοσηλεία του ασθενούς με κορωνοϊό δεν θα αναλάβει τον διπλανό ασθενή, διασωληνωμένο ή μη που δεν έχει Covid.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την προστασία ασθενών, νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, στις Μονάδες, αυτή θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη, αφού όπως μας αναφέρει η λοιμωξιολόγος, μάσκες υψηλής προστασίας, γάντια και ειδικές ρόμπες, αλλάζονται και πετιώνται πριν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Την ίδια άποψη για ασφαλή συνύπαρξη και προστασία και των δύο ασθενών (κάποιος με κορωνοιό και κάποιος με πνευμονολογικό πρόβλημα) στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μας εξέφρασαν και άλλοι δύο λοιμωξιολόγοι του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Τι θα ισχύσει στις απλές κλίνες

Σχετικά με το τι θα γίνει στην συνύπαρξη ασθενών με κορωνοϊό και μη, στις απλές κλίνες, η λοιμωξιολόγος του Ευαγγελισμού απαντά «ό,τι γίνεται τώρα». Δηλαδή θα νοσηλεύονται οι ασθενείς σε μια κλινική (πχ Πνευμονολογική), ωστόσο ο ασθενής με κορωνοϊό θα βρίσκεται σε διαφορετικό δωμάτιο από αυτόν που πάσχει από άλλης φύσεως πνευμονολογικό πρόβλημα.

Και σε αυτήν την περίπτωση των απλών κλινών, το υγειονομικό προσωπικό οφείλει και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους.

Τέλος το μέτρο αυτό περί μικτών ασθενών στις ΜΕΘ, έχει ξεκινήσει και εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες τα κρούσματα έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό.

 

Πηγή: vradini.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας: «Κλείστε το παρακαλώ πολύ! Μη με εκθέτετε έτσι»

Newsroom

Θανάσης Παπαθανάσης: «Δεν αλλάζει το καθεστώς των Δικαστηρίων στην Αιτωλοακαρνανία-Παραμένει το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας»

Newsroom

Αγία Παρασκευή: Άφαντοι οι γονείς των ανηλίκων που βασάνιζαν τον 14χρονο

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com