11.9 C
Θέρμον
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 0:48
news1

Ιερατική Σύναξη στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου, η Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για τον μήνα Μάρτιο.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης για την αποδοχή της προσκλήσεως να έρθει στην Μητρόπολή μας και να μιλήσει στους κληρικούς και αναφέρθηκε στο υποδειγματικό και πρωτοποριακό ποιμαντικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο του.

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης, αφού ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση, ανέπτυξε το θέμα: «Ενότητα: το χάρισμα της Εκκλησίας». Με τον γλαφυρό και πνευματικό του λόγο αναφέρθηκε στην ενότητα της Εκκλησίας, που αποτελεί το κεντρικότερο από τα χαρίσματά της, αλλά και κορυφαίο θέμα της ορθοδόξου εκκλησιολογίας.

Χρησιμοποίησε το απόσπασμα εκείνο από την Αρχιερατική Προσευχή του Χριστού, όπου παρακαλεί τον Θεό Πατέρα να διατηρήσει τους Αποστόλους ενωμένους και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, όπως είναι ενωμένοι ο Υιός με τον Πατέρα. Είναι τόσο σπουδαία η ενότητα των Αποστόλων, ώστε να εξομοιώνεται με την ενότητα του Θεού Πατρός με τον Υιό.

Αναφέρθηκε επίσης στο άρθρο του Συμβόλου της Πίστεως «εἰς μίαν, ἁγίαν, καθολικὴν καὶ ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν», όπου πάλι εκφράζεται η επιθυμία για ενότητα.

Η ενότητα της Εκκλησίας δεν είναι μία τυπική, εξαναγκαστική πράξη, αλλά μια πράξη ελευθερίας και αγάπης. Αν δεν είμαστε ενωμένοι με τα υπόλοιπα μέλη της Εκκλησίας δεν μπορούμε να υπάρχουμε εν Χριστώ, δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας. Το Άγιο Πνεύμα είναι αυτό που ενοποιεί την Εκκλησία, ενώ η αμαρτία την διασπά.

Στη συνέχεια ανέπτυξε τις προϋποθέσεις που υπηρετούν την ενότητα της Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων: η καθαρότητα της καρδιάς, η συγχωρητικότητα και η αρετή της υπακοής, η ταπείνωση και η μετάνοια, τα οποία ανέλυσε διεξοδικά.

Επίσης αναφέρθηκε στο αισθητό σημείο της ενότητας της Εκκλησίας που είναι ο Επίσκοπος. Χρησιμοποίησε πατερικές απόψεις και γνώμες συγχρόνων αγίων και γερόντων για να τονίσει τη συμβολή του Επισκόπου στη διαφύλαξη της ενότητας της Εκκλησίας. Αν δεν υπάρχει κοινωνία των πιστών με τον Επίσκοπο, δεν υπάρχει κοινωνία των πιστών με την Εκκλησία και των πιστών με τον Θεό. Η κοινωνία με τον Επίσκοπο εκφράζεται στο ιερό Θυσιαστήριο, στο δόγμα και στη θυσία του Σταυρού. Τέλος, αναφέρθηκε στην σχέση του Επισκόπου με τους ιερείς, που δεν πρέπει να είναι μια διοικητική σχέση, αλλά μια σχέση μυστηριακή.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε και πάλι τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης για την εποικοδομητική ομιλία του και έκλεισε την Ιερατική Σύναξη με οδηγίες για διοικητικά και ποιμαντικά θέματα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο       https://photos.app.goo.gl/VPt9yFEfKSrxmDt57

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας: «Κλείστε το παρακαλώ πολύ! Μη με εκθέτετε έτσι»

Newsroom

Θανάσης Παπαθανάσης: «Δεν αλλάζει το καθεστώς των Δικαστηρίων στην Αιτωλοακαρνανία-Παραμένει το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας»

Newsroom

Αγία Παρασκευή: Άφαντοι οι γονείς των ανηλίκων που βασάνιζαν τον 14χρονο

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com