13.5 C
Θέρμον
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 11:10
Πολιτισμός-ΤουρισμόςΤοπικά νέα

Ορεινή Ναυπακτία: Απόδραση στα πανέμορφα χωριά της

Συνεχίζουμε τα ορεινά ταξίδια και κατευθυνόμαστε προς την ελατοσκέπαστη Ορεινή Ναυπακτία αποχαιρετώντας σιγά-σιγά τον χειμώνα.

Μια λιγότερο δημοφιλής αλλά σταθερά ανερχόμενη πλευρά της Ελλάδας, η Ορεινή Ναυπακτία, αποτελεί έναν προορισμό που χαρίζει στους επισκέπτες της αυθεντικές στιγμές, καθώς είναι λιγότερο τουριστική από το συνηθισμένο. Κι αυτό είναι ίσως που την κάνει ακόμη πιο όμορφη.

Τα χωριά της σας δίνουν πολλαπλές επιλογές για να εξερευνήσετε το μέρος, πηγαίνοντας από το ένα στο άλλο και ανακαλύπτοντας τις ιδιαιτερότητες και τις ομορφιές του καθενός. Στην Τερψιθέα, για παράδειγμα, θα βρείτε το χωριό με την καλύτερη θέα, όπως φανερώνει και η ονομασία του, όπου στην πλατεία θα γνωρίσετε τους φιλόξενους κατοίκους της και τις ιστορίες τους, θα πιείτε ελληνικό καφέ στη χόβολη και θα δοκιμάσετε καλοψημένα κρέατα και χωριάτικες πίτες.

Ανηφορίζοντας σε μια παραμυθένια διαδρομή, θα συναντήσετε την Ελατού σε υψόμετρο 1000 μέτρων, με τις κεραμοσκεπές και τις καμινάδες της να αχνίζουν, με τα έλατα να παίρνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομορφιά του τόπου –το μέρος, άλλωστε μετονομάστηκε σε Ελατού το 1928 από το πυκνό δάσος με έλατα που περιβάλλει τον οικισμό. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία, αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος που κτίστηκε το 1864 από ηπειρώτες τεχνίτες, ενώ στο χωριό θα σας κάνει γενικότερα εντύπωση η αρχιτεκτονική του και τα φροντισμένα σπίτια του.

Το πιο ψηλό χωριό, όμως, της Ορεινής Ναυπακτίας είναι η Άνω Χώρα, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, «πνιγμένη» κι αυτή στα έλατα και κρυμμένη ανάμεσα στα ψηλά βουνά. Στο παρελθόν αποτέλεσε καταφύγιο για τους κατατρεγμένους Ενετούς που κατεδίωκαν οι Τούρκοι, ενώ σήμερα, το πανέμορφο χωριό έχει εξελιχθεί σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό που τα Σαββατοκύριακα πλημμυρίζει από ζωή. Περπατήστε στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού, θαυμάστε από κοντά τα πέτρινα σπίτια και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις νοστιμιές της ταβέρνας του Βασίλη.

Υπάρχουν ακόμη πολλά χωριά που μπορείτε να επισκεφτείτε και να ανακαλύψετε, όπως ο Πλάτανος με τον ανδριάντα του Καραϊσκάκη και το περίφημο δάσος με τα σπάνια είδη δέντρων, αλλά και το Χρύσοβο με τις σπηλιές με τους υπέροχους σταλακτίτες. Στην Αμπελακιώτισσα θα δείτε το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου με τη θαυματουργή εικόνα, η Περίστα φημίζεται για την εντυπωσιακή γιορτή τσαγιού της το καλοκαίρι, το Καταφύγιο έχει φυσικό περιβάλλον που αποτελεί από μόνο του αξιοθέατο, ενώ η Δορβιτσιά βρίσκεται ανάμεσα κατάφυτους λόφους Αϊ-Λιάς και Ντουρούτη και ο Πέρκος έχει πανοραμική θέα προς την περιοχή του γειτονικού χωριού Περίστα.

Τα «διαμάντια» της Ορεινής Ναυπακτίας είναι πολλά κι ακόμη κι αν δεν τα ανακαλύψετε όλα με μια απόδραση, σύντομα θα επιστρέψετε και για τα υπόλοιπα.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
jtasoni@gmail.com

naftemporiki.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Δήμος Αγρινίου: Καθαρή πόλη – Συμμετέχουμε όλοι

Newsroom

Σαντορίνη εν πλω: Ένα απρόσμενο ταξίδι για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας

Newsroom

Κ. Πιστιόλας: δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για την Ε.Ο. Αγρινίου – Καρπενησίου

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com