16.4 C
Θέρμον
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 11:47
news1

Δήμος Αγρινίου: Ενημέρωση και μέτρα προφύλαξης για την λεπτοσπείρωση

Η Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας  και Δημόσιας Υγείας,  κατόπιν συνεννόησης με τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας, ενημερώνει για την εμφάνιση κρούσματος Λεπτοσπείρωσης σε κάτοικο Τ.Κ. του Δήμου Αγρινίου.

   Η Λεπτοσπείρωση είναι ένα λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από διάφορα στελέχη του βακτηριδίου Leptospira spp (σπειροχαίτης). Στο γένος Leptospira, κατά την κλασσική ταξινόμηση, ανήκουν 2 είδη: η L. interrogans και η L. biflexa, αλλά μόνο η πρώτη θεωρείται παθογόνος για τον άνθρωπο. 

Η Λεπτοσπείρωση είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ζωοανθρωπονόσους παγκοσμίως. Περισσότερα από 160 είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, έχουν βρεθεί ευαίσθητα στη Λεπτοσπείρωση.

    Οι συχνότεροι ξενιστές είναι τα τρωκτικά, αλλά και πολλά είδη θηλαστικών, άγρια ή οικόσιτα (π.χ. χοίροι, βοοειδή, αιγοπρόβατα και σκύλοι), τα οποία μπορεί να αποβάλουν παθογόνο λεπτόσπειρα στα ούρα.

    Το βακτηρίδιο μεταφέρεται μέσω του ούρου στους ευπαθείς οργανισμούς από τους βλεννογόνους (επιφεφυκότας, στόμα, μύτη, γαστρεντερικό σύστημα) και αμυχές του δέρματος. Η μετάδοση μπορεί να γίνει με την έκθεση σε νερό, χώμα ή φαγητό που έχουν εκτεθεί σε μολυσμένο ούρο.

    Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης είναι η κατάποση μολυσμένου νερού. Στα ζώα, συνηθισμένοι τρόποι μετάδοσης είναι το κυνήγι και η βρώση μολυσμένων τρωκτικών καθώς και η βρώση γρασιδιού και τροφής που έχουν επιμολυνθεί με ούρο. Τόσο τα ζώα όσο και ο άνθρωπος μπορούν να μολυνθούν ερχόμενοι σε επαφή με μολυσμένους πλακούντες και έμβρυα που αποβλήθηκαν.

    Τα περισσότερα κρούσματα Λεπτοσπείρωσης στον άνθρωπο σχετίζονται με έκθεση σε μολυσμένο νερό. Τα περισσότερα περιστατικά σημειώνονται τις θερμές και υγρές ημέρες στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου σε περιοχές της υπαίθρου καθώς ο μικροοργανισμός επιβιώνει στα ποτάμια, στις λίμνες και στα ρυάκια.

     Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι πλημμύρες έχουν συσχετιστεί με εμφάνιση της νόσου καθώς η βροχή προκαλεί ανύψωση της στάθμης του νερού και κορεσμό του χώματος σε αυτό, εμποδίζει την εξάτμιση του νερού από το χώμα και παρατείνει την επιβίωση των βακτηριδίων στο νερό της επιφάνειας του εδάφους.

     Η περίοδος επώασης της ασθένειας, δηλαδή η περίοδος από τη μόλυνση μέχρι την εκδήλωση των κλινικών συμπτωμάτων, είναι 2 ημέρες ως 4 εβδομάδες. Άτομα με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης είναι όσοι δουλεύουν με ζώα όπως οι κτηνίατροι και το λοιπό κτηνιατρικό προσωπικό, άτομα που ζουν σε περιοχές όπου ζώα ουρούν όπως αγροτικές περιοχές, αγρότες, εργάτες σφαγείων και άτομα που έρχονται σε επαφή με μολυσμένο νερό όπως ταξιδιώτες σε αναπτυσσόμενες χώρες, campers και άνθρωποι που εξασκούν θαλάσσια αθλήματα.

   Τα αρχικά συμπτώματα της Λεπτοσπείρωσης στον άνθρωπο μοιάζουν με αυτά της γρίπης όπως πυρετός, κρυάδες, έμετος, διάρροια, πονοκέφαλος και μυαλγίες. Ο ασθενής μπορεί να φαίνεται πως αναρρώνει αλλά στη συνέχεια τα συμπτώματα εμφανίζονται πάλι. Με τη θεραπεία η ασθένεια μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες ως 3 εβδομάδες. Χωρίς θεραπεία ίσως χρειαστούν αρκετοί μήνες για την ανάρρωση. Επειδή τα συμπτώματα δεν είναι αποκλειστικά της Λεπτοσπείρωσης, η ασθένεια συχνά συγχέεται με άλλες αρρώστιες. Σε περίπτωση μόλυνσης γυναίκας στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί αποβολή του εμβρύου.

    Περίπου στο 10% των περιπτώσεων οι ασθενείς νοσούν σοβαρά και εκδηλώνουν, εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια ή μηνιγγίτιδα. Ο ίκτερος είναι εμφανής στη σοβαρή μορφή της νόσου αλλά όχι στης ηπιότερες μορφές. Άλλοι ιστοί που μπορούν να προσβληθούν είναι οι μύες,το αναπνευστικό σύστημα, η καρδιά και τα μάτια. Αυτή η σοβαρή μορφή της νόσου είναι γνωστή ως Weil’s disease και είναι σοβαρότερο πρόβλημα στου ηλικιωμένους. Η θνητότητα μπορεί να φτάσει το 10%.

    Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό, ορολογικές εξετάσεις για αντισώματα και από καλλιέργεια του μικροβίου. Η θεραπεία στηρίζεται στα αντιμικροβιακά.

    Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον άνθρωπο αλλά υπάρχουν πολυδύναμα εμβόλια για το σκύλο,τα βοοειδή και τους χοίρους. Το πολυδύναμο εμβόλιο παρέχει προστασία έναντι σε συγκεκριμένα είδη βακτηριδίων του γένους Leptospira και όχι σε όλα.

    Επισυνάπτεται φυλλάδιο  μέτρων προφύλαξης για την Λεπτοσπείρωση, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας: «Κλείστε το παρακαλώ πολύ! Μη με εκθέτετε έτσι»

Newsroom

Θανάσης Παπαθανάσης: «Δεν αλλάζει το καθεστώς των Δικαστηρίων στην Αιτωλοακαρνανία-Παραμένει το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας»

Newsroom

Αγία Παρασκευή: Άφαντοι οι γονείς των ανηλίκων που βασάνιζαν τον 14χρονο

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com