16.4 C
Θέρμον
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 11:45
news1

Δωρεάν εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα από τη νέα χρονιά

Εξετάσεις καρδιάς για πολίτες από 30 έως 70 ετών έρχονται με τη νέα χρονιά. Η υλοποίηση της δράσης που εντάσσεται στο πρόγραμμα Πρόληψης “Σπύρος Δοξιάδης” περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε προχθές αργά το βράδυ στο νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην τροπολογία, σκοπός της δράσης είναι μείωση νοσηρότητας και θνησιμότητας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η συλλογή σχετικών πληθυσμιακών δεδομένων. Η δράση αφορά στη διενέργεια εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου για καρδιαγγειακό κίνδυνο και ιατρικής επίσκεψης, καθώς και στην καταγραφή συγκεκριμένων παραμέτρων των δεδομένων Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) των οριζόμενων δικαιούχων.

Δικαιούχοι της δράσης είναι οι ’Έλληνες πολίτες και οι Πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) έχουν ηλικία από 30 έως 70 και β) διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.).

Το νέο αυτό πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν για τους πολίτες, καθώς η συμμετοχή τους σε αυτό ορίζεται ως μηδενική. Με κοινή υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει θα καθορίζονται οι φορείς υλοποίησης της δράσης,  τα διαδικαστικά στάδια, οι καλυπτόμενες εξετάσεις και οι ιατρικές επισκέψεις. Επίσης, οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας και οι γιατροί που μπορούν να συμμετέχουν στην υλοποίηση της δράσης, καθώς και οι τιμές αποζημίωσής τους.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για το ιατρικό, νοσηλευτικό, λοιπό επιστημονικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΣΥ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης”, συνολικά για όλα τα επιμέρους προγράμματα και όχι μόνο για τα καρδιαγγειακά. Προϋπόθεση είναι η σχετική δαπάνη να καλύπτεται αποκλειστικά από συγχρηματοδοτούμενα επιχειρησιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου για τη Δημόσια Υγεία, οι εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές της νέας χρονιάς. Πριν από αυτές θα ξεκινήσουν τα προγράμματα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που απευθύνεται σε γυναίκες από 21 έως 65 ετών και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο των προγραμμάτων πρόληψης είναι αυτό που φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά, περιλαμβάνει δωρεάν μαστογραφίες και ήδη δίνει αποτελέσματα, δηλαδή έχει εντοπίσει γυναίκες με ευρήματα σε πολύ πρώιμο στάδιο.

 

eleftherostypos.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας: «Κλείστε το παρακαλώ πολύ! Μη με εκθέτετε έτσι»

Newsroom

Θανάσης Παπαθανάσης: «Δεν αλλάζει το καθεστώς των Δικαστηρίων στην Αιτωλοακαρνανία-Παραμένει το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας»

Newsroom

Αγία Παρασκευή: Άφαντοι οι γονείς των ανηλίκων που βασάνιζαν τον 14χρονο

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com