13.4 C
Θέρμον
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 21:35
news1

Ποιος εχθρός;

Γράφει ο Χαράλαμπος Καραπάνος*

Το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι μικρότερος από 9 εκατομμύρια. Η Ελλάδα γερνάει, οι πόλεις μας γερνάνε και εμείς σε μια περιφέρεια και μια πόλη που ολοένα και μικραίνει το νιώθουμε ίσως πιο έντονα στην πράξη.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή δημογραφίας Βύρωνα Κοτζαμάνη: «Οι γεννήσεις είναι λιγότερες από τους θανάτους και ταυτόχρονα ο πληθυσμός μας γηράσκει. Αν αυτό συνεχιστεί που θα συνεχιστεί τις επόμενες τρεις δεκαετίες με διαφορετική ένταση, ο πληθυσμός μας θα μειωθεί και ταυτόχρονα θα είναι πιο γερασμένος, μετά από 20-30 χρόνια από ότι είναι σήμερα. Δηλαδή οι πάνω από 65 ετών θα πάνε από 22% στο 30%, οι πάνω από 85 ετών θα είναι πολύ περισσότεροι από ότι σήμερα και ταυτόχρονα ο πληθυσμός της εργάσιμης ηλικίας, αυτοί που έχουν ηλικίες από 20 έως 65 ετών, θα έχουν και αυτοί μεγαλύτερη ηλικία».

Δυστυχώς η πολιτική στην Ελλάδα τις περισσότερες φορές αναλώνεται όχι στην ουσία και όχι σε παρεμβάσεις που θα ανατρέψουν τη θλιβερή πορεία μας. Τα μπαλώματα στην φθαρμένη άσφαλτο της γειτονιάς αποτελούν τη βασική νοοτροπία για κάθε τομέα της πολιτικής, την ίδια στιγμή ο δρόμος είναι μπαλώματα παρά άσφαλτος.

Οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό, όσοι μένουν και αγωνίζονται τα «φέρνουν γύρω» με μεγάλη δυσκολία, το κοινωνικό κράτος και το κράτος πρόνοιας ασθενεί, το εκπαιδευτικό σύστημα ασθενεί, η αγορά εργασίας ασθμαίνει, η ελπίδα αιμορραγεί.

Δυστυχώς μικραίνουμε και δυστυχέστερα δεν αλλάζουμε παρόλο που το ξέρουμε….
Ας ανάψουμε λαμπιόνια να ρίξουμε φως στο σκοτάδι μέχρι τις γιορτές…. Και κάπως έτσι, ας ξεχαστούμε για εκείνα που συμβαίνουν και ας παραπλανηθούμε για εκείνα που μελλονται….

 

 

*Δικηγόρος–Άμισθος Σύμβουλος Δημάρχου Θέρμου, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου και του Δικηγορικού Συλλόγου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν Γερμανίας.

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας: «Κλείστε το παρακαλώ πολύ! Μη με εκθέτετε έτσι»

Newsroom

Θανάσης Παπαθανάσης: «Δεν αλλάζει το καθεστώς των Δικαστηρίων στην Αιτωλοακαρνανία-Παραμένει το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας»

Newsroom

Αγία Παρασκευή: Άφαντοι οι γονείς των ανηλίκων που βασάνιζαν τον 14χρονο

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com