11.9 C
Θέρμον
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 9:00
news1

Μητσοτάκης: «Όσοι έβαζαν πολιτικό πρόσημο στην υπόθεση του Κολωνού, τους χαστούκισε ο ίδιος τους ο καθρέφτης»

Τη δημιουργία ενός ειδικού ποινικού μητρώου για αδικήματα κατά ανηλίκων ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, όπου παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, σε μία περίοδο κατά την οποία σχετικές φρικιαστικές υποθέσεις έρχονται στο φως, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια κοινωνική απειλή και μια μάστιγα με πολλές αιτίες που ξέρει να κρύβεται στα υπόγεια της κοινωνίας και εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε αυτούς τους πολύπλοκους δρόμους για να εξιχνιάζουμε τέτοια εγκλήματα».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αποστρέφει το βλέμμα του από εκείνους που θεωρούν κομματική αρένα αυτούς που επί μέρες τολμούσαν να βάζουν πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις μέχρι που τους χαστούκισε ο ίδιος τους ο καθρέφτης».

«Τους αφήνω στο περιθώριο και στην ντροπή που τους αξίζει. Όσοι σήμερα υπαινίσσονται ευθύνες του συστήματος υπήρξαν οι ίδιοι σύστημα στο χθες. Δεν εντόπισαν τον κίνδυνο και αντίθετα μείωσαν τις ποινές για τέτοια απεχθή αδικήματα. Το απόστημα όμως έσπασε οι σπείρες της φρίκης εξαρθρώνονται και η τιμωρία τους θα είναι σκληρή», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο είναι σε δημόσια διαβούλευση για να χρησιμοποιηθεί κάθε χρήσιμη ιδέα και πως δεν είναι μια βιαστική αντίδραση στις πρόσφατες σοκαριστικές ειδήσεις όπως η αποκρουστική περίπτωση του Κολωνού αλλά μια διαρκής πρόκληση.

«Τα στοιχεία δηλώνουν την διεθνή διάσταση και τις κρυφές πτυχές του προβλήματος είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το ποσοστό παιδιών που μπορεί να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα φτάνει το 16% και συνήθως οι θύτες είναι στο περιβάλλον των παιδιών», είπε ακόμα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η μεθοδική δουλειά της αστυνομίας εξιχνιάζει τέτοιου είδους υποθέσεις όπως αυτή του Κολωνού αλλά τόνισε ότι λίγα είναι τα θύματα που σπάνε την σιωπή τους και ζητούν βοήθεια. Παραδέχθηκε ότι πολλές φορές περιστατικά καταλήγουν στον στιγματισμό του θύματος και φέρνουν καθυστερήσεις στις διώξεις η πολυνομία που υπάρχει αλλά και οι αγκυλώσεις της οικογένειας.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης έχει στόχο την μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους εγκλήματα και έχει στόχο την πρόληψη και την θωράκιση των ανηλίκων και των οικογενειών τους. Είναι ο οδικός χάρτης που συντονίζει με τυποποιημένες πρακτικές τις υπηρεσίες που πρέπει να δρουν οριζόντια.

Η πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει δεν είναι ανταπόκριση στην συνταγματική επιταγή για την προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου αλλά και η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η προστασία των αδυνάμων όπως είναι τα παιδιά.

Μέχρι το 2027 είναι στόχος όλες οι θεσμικές λειτουργίες να είναι φιλικές προς το παιδί, σημείωσε περιγράφοντας το εθνικό σχέδιο ο πρωθυπουργός.

Βάζει επίσης όπως είπε τάξη στο πολύπλοκο νομοθετικό μωσαϊκό που φέρνει εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης. Όλοι οι φορείς αποκτούν σαφές περιβάλλον που καθορίζει τα όρια κάθε δράσης τους για να είναι έγκυρη και γρήγορη.

Αναδιοργανώνει τον τρόπο αντίδρασης όλων των υπηρεσιών απέναντι σε ένα κρούσμα. Είναι ένα εγχειρίδιο σημείωσε για την αντιμετώπιση και διαχείριση τέτοιων περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Μέσα επίσης από το αρχείο καταγραφής και επιτήρησης αποτρέπει να εργάζονται δίπλα σε παιδιά άτομα με βεβαρημένο παρελθόν. Όποιος εργάζεται δίπλα σε παιδιά πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο και να είναι εκπαιδευμένος να εντοπίζει σημάδια κακοποίησης.

Επίσης, προβλέπει περισσότερες δομές φροντίδας ανηλίκων με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εμπλέκονται πολλά υπουργεία σε αυτό τον σχεδιασμό και είναι σημαντικό ότι θα παρακολουθείται το έργο αυτό από τον υπουργό Επικρατείας και δυο όργανα θα τον συνεπικουρούν σε αυτή την προσπάθεια.

Είναι μια επίπονη άσκηση δυναμικού συντονισμού τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι από τα 80 προγράμματα τα 2/3 έχουν ενταχθεί σε δράσεις μέσα στο 2022.

 

vradini.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας: «Κλείστε το παρακαλώ πολύ! Μη με εκθέτετε έτσι»

Newsroom

Θανάσης Παπαθανάσης: «Δεν αλλάζει το καθεστώς των Δικαστηρίων στην Αιτωλοακαρνανία-Παραμένει το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας»

Newsroom

Αγία Παρασκευή: Άφαντοι οι γονείς των ανηλίκων που βασάνιζαν τον 14χρονο

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com