13.4 C
Θέρμον
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 23:02
news1

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα και πότε θα πληρωθεί στους δικαιούχους

Τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης, και έπειτα θα ανοίξει η πλατφόρμα, όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η ζήτηση για το επίδομα θέρμανσης είναι μεγάλη. Υποστήριξε πως δεν είναι πανάκριβο, αλλά απλά λίγο πιο ακριβό από πέρυσι.

«Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις και στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή, η δεύτερη στο τέλος Φεβρουαρίου και η τρίτη δόση στο τέλος Απριλίου».

Τα στοιχεία δείχνουν αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, που ήταν και πέρσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος.

Μιλάμε για πάνω από μισό δισ. ευρώ βοήθεια στα νοικοκυριά για την θέρμανση, από το επίδομα θέρμανσης και την επιδότηση του πετρελαίου. Σε κάθε περίπτωση θα έχουν δοθεί 150 εκατομμύρια ευρώ από το επίδομα στους πολίτες για το επίδομα θέρμανσης μέχρι το τέλος του έτους και άλλα τόσα για την επιδότηση του πετρελαίου».

Προσωρινό «όχι» για επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης

Σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης, ο υπ. Οικονομικών απέκλεισε το να δοθεί προς το παρόν νέα επιδότηση, ασαν αυτή των 15 λεπτών στην αντλία, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια.

Επίσης ξεκαθάρισε και πάλι πως δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση του φόρου στα καύσιμα, επειδή αποδίδει 1,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

«Εξαντλήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο με μια σειρά από μέτρα. Αξιολογήσαμε τις προτεραιότητες. Θα αξιολογηθεί εάν μελλοντικά θα επανέλθει το μέτρο της επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία. Ποτέ δεν βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Θέλει υπευθυνότητα. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά. Μετράμε, αξιολογούμε και εφόσον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος θα ληφθούν οι αποφάσεις»,

Ο Υπ. Οικονομικών συμπλήρωσε πως «Χρειάζεται διπλή προσοχή γιατί τα spreads έχουν ανέβει σε όλη την Ευρώπη, είναι στα επίπεδα που ήταν πριν από έξι μήνες, αυτό ισχύει για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα».

«Όχι» και σε μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα

Επίσης για μια ακόμα φορά ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης, υποστηρίζοντας πως αυτό γίνεται επειδή δεν είναι δεδομένο ότι η μείωση θα καταλήξει στον καταναλωτή.

«Δεν μπορείς να επηρεάσεις την αγορά βάζοντας πλαφόν στα προϊόντα. Το πλαφόν επηρεάζει την δυναμική της αγοράς», είπε .

Σχετικά με τις προτάσεις της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Σταϊκούρας, είπεπως «το πλαφόν που ορθώς υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός είναι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων στην ρίζα του».

Επεσήμανε επίσης πως «σήμερα, η Ελλάδα δίνει την μεγαλύτερη δημοσιονομική βοήθεια στους πολίτες της, μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, είναι το 2% του ΑΕΠ».

Σχετικά με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, υποστήριξε πως αυτή δε σημαίνει απαραίτητα και αύξηση της τιμής των ακινήτων.

 

newsit.gr

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας: «Κλείστε το παρακαλώ πολύ! Μη με εκθέτετε έτσι»

Newsroom

Θανάσης Παπαθανάσης: «Δεν αλλάζει το καθεστώς των Δικαστηρίων στην Αιτωλοακαρνανία-Παραμένει το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας»

Newsroom

Αγία Παρασκευή: Άφαντοι οι γονείς των ανηλίκων που βασάνιζαν τον 14χρονο

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com