10.5 C
Θέρμον
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 5:21
news1

Σύλλογος Ρουμελιωτών Βόρειας και Ανατολικής Αττικής

Νίκος Αν. Μαραγιάννης

freelance journalist

Το Σωματείο Ρουμελιωτών Βόρειας και Ανατολικής Αττικής ,πραγματοποίησε το Σάββατο 08-10-22 την πρώτη πολιτιστική εκδήλωση του με θεματολογία τη Γιορτή καλαμποκιού στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Το Ρουμελιώτικο αντάμωμα που εξελίχθηκε σε ένα αυθεντικό παραδοσιακό πανηγύρι ενθουσίασε τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα διασκεδάζοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τις εντυπώσεις έκλεψε η αναβίωση του παραδοσιακού, εποχικού εθίμου του ξεφλουδίσματος των καλαμποκιών, που έφερε πολλές αναμνήσεις στους μεγαλύτερους Ρουμελιώτες που παρακολούθησαν το δρώμενο, αλλά και μετέφερε την παράδοση στους νεότερους που βρέθηκαν εκεί.

Στη διαδικασία του ξεφλουδίσματος βοήθησαν μέλη,από όλες τις χορευτικές ομάδες, ντυμένα  με παραδοσιακές στολές, καθώς& μικρά παιδιά και παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση .Η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Αγγελική Σκοτίδα μίλησε για την ιστορία του ξέφλου ενώ ακουγόταν παραδοσιακά τραγούδια σχετικά με το δρώμενο.

Κατά το έθιμο προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους, κεράσματα , όπως χειροποίητο λικέρ (ποτό κονιάκ)  και πίτες. Μετά το ξεφλούδισμα οι καλεσμένοι απόλαυσαν τα ψημένα καλαμπόκια.

Την εκδήλωση ευλόγησε ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Κατερίνας, εφημέριος του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής, τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής κ. Β. Ζορμπάς ο Βουλευτής ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, ο Γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Αθήνα,Παναγιώτης Βλάχος που είναι και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, η πρ. υπουργός Μιλένα Αποστολάκη, οι πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ, Π. Γκανιάτσος, Ρ. Ζαρκαδούλα,και πολλοί άλλοι.

Σκοπός και δράση του Συλλόγου είναι η ενίσχυση της Ρουμελιώτικης πολιτιστικής δραστηριότητας μέσω της οποίας προάγονται οι ανθρωπιστικές αξίες του πολιτισμού, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Το ΔΣ του Συλλόγου ευχαριστεί για την συμμετοχή τους, τους χορευτές της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας,των Ευρυτάνων επαρχίας Λειβαδιάς «Τα Άγραφα», της Ένωσης Απανταχού Ευρυτανισσών για την «Αειφόρο Ανάπτυξη της Ευρυτανίας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Παρασκευής «Η αλληλεγγύη για όλους», αλλά και τους σπουδαίους καλλιτέχνες που πλαισίωσαν τη γιορτή Γιώργο Βέλλιο, Σοφία Βώττα, Στέφανο Κόπανο και Δημήτρη Καρακώστα.

 

 

.

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας: «Κλείστε το παρακαλώ πολύ! Μη με εκθέτετε έτσι»

Newsroom

Θανάσης Παπαθανάσης: «Δεν αλλάζει το καθεστώς των Δικαστηρίων στην Αιτωλοακαρνανία-Παραμένει το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας»

Newsroom

Αγία Παρασκευή: Άφαντοι οι γονείς των ανηλίκων που βασάνιζαν τον 14χρονο

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com