11.3 C
Θέρμον
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 6:10
news1

Νεκτάριος Φαρμάκης: Η Δυτική Ελλάδα με ανοιχτό ορίζοντα μπροστά της

Ακολουθεί άρθρο του Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριου Φαρμάκη:

 

Από την Αρχαία Ολυμπία  του αθλητικού ιδεώδους και της εκεχειρίας, μέχρι τα Καλάβρυτα της εθνεγερσίας και το Μεσολόγγι των Ελεύθερων Πολιορκημένων, η γη που αποτελεί σήμερα τα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εμπερικλείει την ιστορία και την πορεία του ελληνισμού επί 3.000 χρόνια. Και αυτό δεν είναι τυχαίο ή συμπτωματικό.

Οφείλεται τόσο στην ιδιαίτερη γεωγραφική θέση όσο και στις πολλές και ισχυρές πλουτοπαραγωγικές πηγές, δηλαδή στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχει η Δυτική Ελλάδα: Η εύφορη γη με τα μοναδικά ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα, η θάλασσα που ανοίγει τους ορίζοντες προς τη Δύση, το ποικιλόμορφο φυσικό τοπίο με τις δαντελωτές ακρογιαλιές που οδηγούν σε  μεγάλους κάμπους και καταλήγουν σε μοναδικής ομορφιάς ορεινούς όγκους, το σπάνιο υδάτινο δυναμικό που αποτυπώνεται στα αναρίθμητα ποτάμια και τις λίμνες της περιοχής.

Αυτά και πολλά άλλα, διαμορφώνουν το πολύχρωμο και πολυδύναμο παζλ της Δυτικής Ελλάδας, το οποίο μέσα από μία μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια στην Περιφέρεια, αρχίσαμε πλέον να ανασυνθέτουμε και με αυτοπεποίθηση να δείχνουμε στον κόσμο.

Η Δυτική Ελλάδα είναι πλέον για όλο τον κόσμο η «Ολυμπιακή Γη» (Olympian Land), όπως προβάλλεται παντού μέσα από τη νέα τουριστική ταυτότητα που δημιουργήσαμε. Είναι επίσης η γη της ελιάς και του λαδιού, του σταφυλιού και του κρασιού, των φρούτων και λαχανικών, των πλούσιων αλιευμάτων, του κρέατος και του τυριού. Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές έχει ήδη φέρει τα πρώτα πολύ θετικά αποτελέσματα και η προσπάθειά μας τώρα είναι η πιστοποίηση ακόμα περισσότερων προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, αλλά και η διαμόρφωση ενός νέου brand, συνολικά για τα προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας.

Επιπλέον, επενδύοντας στη σύγχρονη τεχνολογία και το πολύ δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας της περιοχής, διαμορφώνουμε ένα νέο μέλλον για όλους, ενισχύοντας την ψηφιακή επιχειρηματικότητα και την πράσινη οικονομία. Και δίνουμε εμείς πρώτοι το παράδειγμα, δημιουργώντας 7 ενεργειακές κοινότητες και προωθώντας την κατασκευή του μεγαλύτερου συνεργατικού φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη.

Η Δυτική Ελλάδα έχει πλέον ανοικτό ορίζοντα μπροστά της. Γιατί έχει έτοιμο το επενδυτικό της προφίλ για να υποδεχτεί επενδύσεις, έχει σχέδιο για τη δημιουργία σύγχρονων επιχειρηματικών πάρκων, αλλά και την μετάβασή της στην εποχή του 5G, της ηλεκτροκίνησης, του intenet of things και πολλά άλλα.

Και αν όλα αυτά έγιναν υπό τις αντίξοες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, τότε είναι βέβαιο πως μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα εάν οι γενικότερες συνθήκες το επιτρέψουν.

Και πάλι όμως, ποτέ δεν σταθήκαμε μοιρολατρικά απέναντι σε όσα φέρνουν οι καιροί, αλλά ξέρουμε πως σε μεγάλο βαθμό, εμείς οι ίδιοι, με τα μυαλά και τα χέρια μας, διαμορφώνουμε τις συνθήκες.

Η μεγάλη προσπάθεια, να «συναντηθεί» η Δυτική Ελλάδα με το μέλλον που δικαιούται, συνεχίζεται. Με τις δυνάμεις όλων των τοπικών φορέων ενωμένες, προς την ίδια κατεύθυνση, τον ίδιο δρόμο… Τον δρόμο της προκοπής και της βιώσιμης ανάπτυξης!

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παρτίδα καπνιστής πέστροφας – Εντοπίστηκε βακτήριο λιστέρια

Newsroom

ΕΜΥ: Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Newsroom

Ε.Σ. Αγρινίου: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για το Πάσχα

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com